Potrivit prefectului Ioan Ţintean, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Bistriţa-Năsăud, col. Gheorghe Oltean, (foto), a fost cel care a cerut să i se dea voie să le vorbească şefilor de instituţii despre informaţiile clasificate întrucât sunt multe instituţii judeţene care nu s-au aliniat cadrului legislativ intrat în vigoare în urmă cu 12 ani.
„Rugăm toate acele instituţii sau agenţi economici cu capital integral sau parţial de stat care gestionează documente clasificate şi care nu au realizat alinierea la actuala legislaţie să se adreseze Direcţiei noastre pentru a vă acorda asistenţa de specialitate necesară astfel încât să intrăm în normalitate”, a spus col. Oltean.
El a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Clasificate emite autorizaţii şi certificate de acces pentru toate persoanele care accesează informaţii clasificate. „Este singura instituţie în ţară care emite astfel de documente pentru a acorda persoanelor acces la informaţii clasificate. Pentru emiterea acestor documente de acces se fac verificări asupra persoanelor care urmează să acceseze aceste informaţii clasificate. una dintre instituţiile legal abilitate să facă aceste verificări este SRI cu atribuţii oarecum generale. Există şi alte structuri ale statului care au astfel de responsabilităţi: MApN, Ministerul Afacerilor Interne, STS, SPP şi SIE care au structuri proprii pentru avizarea personalului propriu. Celelalte instituţii, structuri ale statului român sunt avizate de SRI. cadrul legislativ care reglementează în domeniu este: Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate, HG nr. 585 din 2002 pentru aprobarea standardelor privind informaţiile clasificate, HG nr. 781 din 2002 care reglementează informaţiile clasificate ca secret de serviciu şi HG 1349 din 2002 care reglementează aspectele legate de colectare, protecţie şi transportul informaţiilor clasificate pe teritoriul României”, a spus col. Oltean.
Potrivit sursei citate, fiecare şef de instituţie care are în gestiune informaţii clasificate are obligaţia legală ca să intre în legalitate în cel mult un an de la intrarea în vigoare a legii. „Există instituţii care au în gestiune informaţii clasificate potrivit HCM 19 din 1972, vechea legislaţie. Până la intrarea în reglementările noii legislaţie aceste documente au regim de informaţii clasificate în continuare şi sunt supuse exact prevederilor actualei legislaţii. Mai precis, este nevoie de o intervenţie rapidă pentru clarificarea acelor informaţii clasificate potrivit HCM 19 din 1972 fie a le declasifica, fie a le trece în nivelul de secretizare din noua legislaţie, dar ele nu pot fi abandonate sub nicio formă. V-aş ruga pe cei care deţineţi astfel de documente, dar şi pe cei care aveţi documente în baza noii legislaţii, dar care nu sunt reglementate să vă adresaţi Direcţiei noastre, în scris, pentru a vă acorda asistenţă de specialitate astfel încât să intrăm în legalitate”, a spus şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii.
El a spus că fiecare şef de instituţie are obligaţia de a intocmi un program propriu pentru prevenirea scurgerii de informaţii clasificate , aprobat la nivelul instituţiei, dar cu avizul Direcţiei Judeţene de Informaţii Bistriţa-Năsăud. De asemenea, fiecare şef de instituţiei trebuie să desemneze un „funcţionar de securitate” la nivelul instituţiei sau doi-trei, adică „o structură de securitate”, printre aceştia numărându-se şi un adjunct al conducătorului instituţiei.
„Trebuie să stabiliţi o listă cu documentele pe care doriţi să le clasificaţi. Asta este la latitudinea conducătorului. De asemenea, să stabilească obiectivele, sectoarele, mediile unde se gestionează astfel de documente clasificate pentru că regimul instituit de lege presupune că informaţiile clasificate vor circula doar în spaţii avizate în acest sens. De asemenea, va trebui să stabilească o listă a funcţiilor din organigrama instituţiei care au acces la informaţii clasificate şi o listă cu persoanele care urmează a fi avizate pentru acces la informaţii clasificate. Întocmirea acestui program propriu se face tot cu sprijinul nostru. Va fi un instrument util pentru dumneavoastră”, a adăugat col. Oltean.
Şeful SRI Bistriţa-Năsăud a anunţat că instituţiile care au atribuţii privind informaţiile clasificate vor fi controlate în acest sens de SRI care vrea să afle cum sunt gestionate aceste informaţii. Dacă lucrurile nu sunt în regulă, SRI poate da sancţiuni.
Pe de altă parte, col. Gheorghe Oltean a anunţat că SRI are şi atribuţii legate de transportul documentelor clasificate pe teritoriul României, iar instituţiile care au nevoie de acest serviciu pot fi incluse într-un sistem de colectare, transport, distribuire şi protecţie a informaţiei clasificate. Serviciul este gratuit.
Oare n-ar fi mai bune Legea 29/1968, decretul 430/69 sau eficienta Lege 23/1971 ?! Astea da, nici pasarea nu trecea de ele!