Actualitate

Monument ridicat în Cimitirul Bistriţa în amintirea eroilor din Dealul Crucii, ucişi de Securitate

În amintirea celor trei martiri din Dealul Crucii, Leonida Bodiu, Ioan Burdeţ şi Toader Dumitru, ucişi de Securitate în 24 iunie 1949, în Cimitirul Municipal Bistriţa, acolo unde sunt îngropaţi, a fost ridicat un monument. Mai mulţi politicieni au contribuit la edificarea lui, susţine preotul Vasile Rus din Nepos.

Monumentul a fost ridicat la insistenţele părintelui Vasile Rus, nepotul lui Toader Dumitru, cel care a făcut, de altfel, şi toate demersurile pentru ca ei să fie deshumaţi şi înmormântaţi creştineşte. În anul 2009, după 60 de ani de al uciderea lor în zilele de 27-28 aprilie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a venit în Bistriţa-Năsăud, iar o echipă coordonată de Gheorghe Petrov de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, i-a deshumat pe cei trei eroi care au fost, ulterior, înmormântaţi în Cimitirul Municipal Bistriţa.

În amintirea lor a fost ridicat un monument în satul Nepos, în pământul Vărării şi o troiţă la Rebra, în amintirea lui Toader Dumitru, care, în anul 1946 i-a luat pe comunişti la bătaie pentru că au vrut să falsifice alegerile. În anul 2010, regizorul Nicolae Mărgineanu a realizat filmul documentar “Dealul Crucii” în care vorbeşte despre jertfa lor.

Preotul Vasile Rus a reuşit să obţină, în 2013, arhiva CNAS şi a scris, pe baza ei, cartea “Martirii din Dealul Crucii”. Anul acesta, el a continuat munca de celebrare a jertfei celor trei reuşind să ridice monumentul din Cimitirul Municipal. În demersul lui a fost sprijinit de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, de vicepreşedintele Alexandru Pugna, de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, şi de directorul Muzeului Judeţean, Alexandru Gavrilaş.

“Le mulţumesc pentru omenia şi ajutorul lor şi îl rog pe bunul Dumnezeu să le dăruiască sănătate şi bucurii sfinte, iar eu spun, asemeni dreptului Simeon: Acum slobozeşte pe robul tău stăpâne că văzura ochii mei dreptatea Ta! Îi mulţumesc şi domnului vicepreşedinte Alexandru Pugna care a coordonat realizarea acestui monument pentru răbdarea şi dragostea pe care mi le-a arătat după o groază de telefoane cu care l-am asaltat. De dânsul a ascultat şi domnul Alexandru Gavrilaş, directorul Muzeului Bistriţa, sub tutela căruia s-a realizat acest monument, dar şi artiştii care, la rugămintea maestrului Pugna, s-au mulţumit cu retribuţie mai mică. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească ajutorul”, a scris părintele Vasile Rus pe Facebook.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.