Orchestra profesionistă ”Dor românesc” a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, dirijor Ştefan Cigu, a fost cea care a anunţat startul ediţiei cu numărul cinci a festivalului, iar actriţa Nataşa Raab i-a invitat imediat pe scenă pe directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Gavril Ţărmure, pe preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, şi pe primarul Ovidiu Creţu.
Gavril Ţărmure a transmis, cu această ocazie, că îi îndeamnă pe concurenţi să se inspire din repertoriul artiştilor care au trecut la cele veşnice, oameni care au avut grijă pentru textul textul literar, pentru melodia aleasă. „Nu se interpreta nimic la întâmplare, oricum, avându-se în vedere un interes comercial sau succes imediat. Le recomand cu toată colegialitatea să cultive virtuţile pe care Valeria Peter Predescu le-a avut în vedere toată viaţa ei, bunul simţ şi bunul gust, dar şi discernământul cultural”, a spus directorul CJC.
La rândul lui, preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, a spus că este onorat că un astfel de festival are loc la Bistriţa. „Am avut privilegiul să o cunosc pe doamna Valeria Peter Predescu chiar foarte bine. Era un om plin de viaţă, un om care ştia ce vrea, un om care nu avea în vocabular cuvintele nu pot sau nu se poate, un om care cred că a trăit cu intensitate maximă, un om care a făcut multă cinste Bistriţei şi folclorului românesc pentru că a fost un artist care a depăşit graniţele Bistriţei, ale Ardealului şi ale ţării. Vreau să le spun un bun venit tuturor concurenţilor bun venit şi mult succes şi mi-aş permite să le sugerez să aibă în Valeria Peter Predescu un model şi sigur vor avea succes. Vă urez să aveţi a cincea ediţie a festivalului plină de succes. Pe Valeria Peter Predescu o simţim în continuare printre noi şi suntem mândri de ce a făcut pentru judeţul Bistriţa-Năsăud”, a spus şeful CJ.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a fost cel care a declarat deschis festivalul. Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali din ţară şi din străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani. Concurenţii vor interpreta trei piese muzicale: o piesă fără acompaniament (doină sau baladă), o piesă cu acompaniament orchestral şi o piesă din repertoriul artistei Valeria Peter Predescu.
Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi ale domeniului cercetării şi interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, redactori muzicali radio-TV, profesori, dirijori), precum şi din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi ai Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea şi de valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular.
Concurenţilor li se vor acorda medalii şi alte însemne ale festivalului. Juriul va acorda următoarele premii: Marele Premiu şi Trofeul ”Valeria Peter Predescu” – 1.500 lei, Premiul I – 1.000 lei, Premiul II – 800 lei, Premiul III – 600 lei. Juriul va mai acorda 3 Premii Speciale în valoare de 500 lei. Premiul de popularitate, acordat de publicul spectator, va fi în valoare de 500 lei. Un premiu special va fi acordat de către familia artistei Valeria Peter Predescu.
Adaugă comentariu