Actualitate

Evreii duşi la Auschwitz, comemoraţi prin dezvelirea unei plăci comemorative în Gara Bistriţa

Evreii duşi la Auschwitz din nordul Transilvaniei, în mai 1944, sunt omagiaţi prin dezvelirea unor plăci comemorative în 11 gări din regiune, unde s-au format garniturile de tren care au transportat evreii spre lagărul de exterminare. Ultima locaţie unde va fi dezvelită o astfel de placă este Gara Bistriţa Nord.

Luna aceasta se împlinesc 70 de ani de la deportarea evreilor din această regiune la lagărul de la Auschwitz-Birkenau, anunţă Institutul „Elie Wiesel”, care împreună cu Ministerul Transporturilor aduce un omagiu victimelor Holocaustului.

În memoria celor 132.000 de victime ale Holocaustului, sunt dezvelite, pe parcursul acestei luni, 11 plăci comemorative, în gările unde s-au format garniturile de tren care au transportat evreii spre lagărul de exterminare. Gările sunt: Baia Mare, Târgu Mureş, Reghin, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Dej, Cluj Napoca, Satu Mare, Şimleu Silvaniei, Oradea, Bistriţa.

În Gara Bistriţa Nord evenimentul va avea loc marţi 3 iunie.

Deportările au avut loc în Transilvania de Nord în mai 1944, anexată la acea vreme de Ungaria horthystă şi ocupată de Germania nazistă. Din cei 132.000 de evrei deportaţi, aproape toţi au fost exterminaţi.

Din Bistriţa-Năsăud, peste 6.000 de evrei au fost luaţi din casele lor în 1944 şi deportaţi în Germania. Din cauza condiţiilor grele 300 de evrei au murit înainte de a fi deportaţi şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului aflat pe teritoriul actualei Staţiuni de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa, într-o groapă comună.

În 10 mai 1944, comandamentul corpului 9 al armatei maghiare a ordonat prefectului şi primarului oraşului Bistriţa să înceapă acţiunea de deportare a populaţiei evreieşti din lagăre în Germania. Din lagărul din Bistriţa s-a făcut deportarea în două tranşe. În prima rundă au plecat peste 3.100 de persoane, iar în 6 iunie s-a făcut a doua deportare cu un număr de 2.875 de persoane. Dintre cei care au fost transportaţi cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă. Niciunul nu mai trăieşte.

Foto: arhivă

5 comentarii

  • Cunoasterea istoriei comunităţii evreieşti de pe teritoriul românesc, este mai mult decat o necesitate avand in vedere ca evreii au făcut parte din naţiunea română mai bine de trei secole. Ignoranta poate naste monstri. Mai sunt oameni care poartă şi azi, chiar şi după 70 de ani de la tragedia Holocaustului, sâmburele antisemitismului. Din pacate se intampla si in cazul unor indivizi cu pretentii intelectuale, asa cum s-a intamplat cu Dan Sova care pe 5 martie 2012, a declarat pe un post de televiziune urmatoarele ineptii cu tenta antisemita: „pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu”, ceea ce a determinat reactii de consternare in multe cancelarii din intreaga lume. In legatura cu deportarea evreilor din Bistrita, in iunie 1944, acestia au fost duşi iniţial inca de la inceputul lunii mai într-un lagăr situat pe Dealul Targului la 4 km de Bistriţa, pe locul unde se afla in prezent sediul Staţiuni de Cercetare şi Producţie Pomicolă. Din cauza condiţiilor grele 300 de evrei au murit înainte de a fi deportaţi şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului, într-o groapă comună. Dintre cei peste 6000 de evrei care au fost transportaţi in doua transe cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă. Iata de ce ar fi bine ca si la Bistrita unde a existat o importanta comunitate evreiasca sa fie deschis un mic muzeu poate chiar sub forma unei expozitii la Sinagoga , care sa aduca marturii legate de deportarea evreilor din Bistrita.

    .

  • Etelka Levey: ˝Domnul Spitz Meir a fost rabinul Bistriţei. Retrocedarea Ardealului de Nord [n.n. către Ungaria Hortistă] a fost un moment de bucurie pentru evreii care se vedeau scăpaţi de teroarea legionarilor si a Gărzii de fier. (Horthy a reuşit să ţină piept deportărilor până în mai 1944). In perioada 2-6 iunie 44, cu un grup de evrei a fost şi el deportat la Auschwitz de unde nu s-a mai întors.˝

  • Acelaşi lucru trebuie făcut şi în ceea ce priveşte „holocaustul comunist” şi în judeţul nostru.
    Fiţi convinşi că este ce arăta şi învăţa.
    Cine are minte să ia aminte!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.