Actualitate

PNL Bistriţa: Parcul Industrial prinde viaţă. E nevoie de un investitor ”ancoră”, cu nume sonor

”Conducerea Parcului Industrial aşteaptă cu nerăbdare finalul anului, deoarece există deja o listă cu investitori interesaţi de parcelele şi facilităţile puse la dispoziţie. S-au trimis mai multe oferte spre companii high-tech din străinătate – SUA, Marea Britanie, Norvegia, Germania, Austria, Finlanda - şi s-au demarat discuţii cu fonduri private de investiţii care ar putea să finanţeze firme mixte”.

Parcul Industrial prinde viaţă

Începând cu luna aprilie 2014, lucrările de construcţie ale Parcului Industrial Bistriţa Sud, primul parc industrial din judeţul Bistriţa Năsăud, sunt în plină desfăşurare. Antreprenorii, Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări Cluj (Strabag) şi Serbis Bistriţa, sunt hotărâţi să finalizeze chiar înainte de termen, astfel încât finalul lui 2014 ar putea însemna inaugurarea platformei industriale.

Ce strategie are însă conducerea parcului industrial pentru atragerea investitorilor? Conducerea Parcului Industrial aşteaptă cu nerăbdare finalul anului, deoarece există deja o listă cu investitori interesaţi de parcelele şi de celelalte facilităţi ce le vor fi puse la dispoziţie. Majoritatea sunt firme locale care doresc să-şi extindă afacerea, profitând astfel de avantajele investirii în viitorul parc: utilităţi moderne şi la cheie, scutiri de taxe/impozite locale, posibilitatea accesării de finanţări nerambursabile sau scheme de ajutor de stat. Aceste companii vor ocupa în total aproximativ 10.000 mp, adică 6% din suprafaţa utilă a platformei şi vor crea între 40-60 locuri de muncă.

După mai multe vizite în parcurile industriale importante din România, învăţând din experienţa altora, managerul Parcului Industrial Bistriţa Sud este conştient că are nevoie de un investitor “ancoră”, de dimensiuni serioase, ori măcar cu un nume sonor. După aceea, totul devine mai simplu, investitorul respectiv atrăgând după sine alte companii, în general din acelaşi domeniu, furnizori, colaboratori, etc.

Principala caracteristică a strategiei de dezvoltare a Parcului Industrial Bistriţa Sud o reprezintă schimbarea paradigmei de afaceri, în special prin abordarea unei atitudini pro-active, chiar agresive, în ceea ce priveşte promovarea parcului industrial. Concentrarea va fi pe atragerea de afaceri care produc valoare adăugată mare, folosesc tehnologie modernă şi sunt foarte inovative. De asemenea, parcul vizează atragerea în special a capitalului autohton, dacă se poate chiar local, readucând la viaţă celebrul îndemn liberal ”Prin noi înşine!”. Se va folosi conceptul de ”mix de finanţare”, care constă în utilizarea capitalului privat (în special autohton) şi a finanţărilor nerambursabile. De asemenea, se are în vedere transferul tehnologic, în special de la firmele ce folosesc tehnologii de vârf, prin crearea de societăţi mixte (joint ventures) şi înfiinţarea de vehicule investiţionale dedicate (Special Purpose Vehicles – SPVs).

În acest sens, s-au trimis mai multe oferte spre companii high-tech din străinătate – SUA, Marea Britanie, Norvegia, Germania, Austria şi Finlanda – şi s-au demarat discuţii cu fonduri private de investiţii care ar putea să finanţeze aceste firme mixte, prezente în viitorul parc industrial.

Se va depune un proiect pentru obţinerea de fonduri nerambursabile – în Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice (2014 – 2020) – în vederea realizării unui accelerator de business, un concept foarte modern şi uzitat în parcurile industriale din Europa şi SUA.

Parcul Industrial reprezintă o platformă de dezvoltare a producţiei şi serviciilor, generatoare de locuri de muncă şi bunăstare – fiind un cadru instituţional modern, care oferă acces la infrastructură fizică, servicii şi facilităţi de producţie investitorilor. Parcul Industrial Bistriţa Sud, situat în localitatea componentă Sărata, al cărui acţionar unic este Consiliul Local Bistriţa, a obţinut titlul de parc industrial prin Ordinul Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 262/20.11.2012. Proiectul, în valoare de cca. 10 milioane euro, este realizat cu ajutorul fondurilor europene şi are rolul principal de a revigora industria din zonă şi de a crea noi locuri de muncă. Parcul se va întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare, iar suprafaţa utilă va fi de 180.000 mp. Potrivit proiectului, după doi ani de la finalizarea construcţiei, gradul de ocupare trebuie să ajungă la 26%.

Organizaţia Municipală PNL Bistriţa

7 comentarii

    • hai ca esti tare… dupa tine trebuiau intai aduse firmele si dupa aia sa astepte vre-o 2-3 ani pana sa li se faca si insfrastructura…

  • Dar pe cetatenii din Sarata i-a intrebat pe cineva daca le convine sa le treaca zilnic zeci de camioane de 50 de tone prin fata casei? Ce se intampla cu casele crapate de trepidatii? Si cu praful inhalat de bietii oameni?
    Trebuia gasit alt drum de acces, ei au amplasat Parcul industrial acolo fiindca au sperat ca va fi gata mai intai Centura ocolitoare, dar canci, ia centura de unde nu-i.!! ce se va intampla daca nu se va aproba centura, va face primaria pod peste raul Bistrita?

  • Odata cu predarea amplasamentului pentru demararea lucrarilor la Parcul Industrial se preconiza si amenajarea drumului de acces din Sarata către Parcul Industrial Bistriţa Sud si anume, de la intersectia cu DJ 154, drum care se desprinde din DN17 si merge pe Valea Sieului. Bine ar fi daca lucrarile la drumul de legatura cu Parcul Industrial s-ar continua si spre Viisoara facand pana la urma legatura si cu strada Zavoaie din Bistrita. Astfel, in perspectiva construirii Podului Berariei accesul spre Parcul Industrial dinspre oras s-ar putea face pe ambele maluri ale raului Bistrita. In plus, Podul Berariei ar asigura si o legatura directa peste Pasarela veche, dintre Parcul Industrial si Zona Industriala a Bistritei.

    • Exista o sentinta judecatoreasca care desfiinteaza drumul de acces de la amplasamentul Parcului industrial spre Cighir-Zavoaie, mai precis peste pasunea proprietatea Crainimatului.. Exact pe acolo e prevazuta si Centura ocolitoare, asa ca nici aia nu se va putea realiza pe acel tronson…
      Singurul acces viabil spre Parc ar fi unde-i vadul acuma, un pod peste Raul Bistrita, in dreptul pasajului CFR de la Corutiu…

  • ACCESUL IN ACEST PARC INDUSTRIAL PE UNDE SE VA FACE, DACA ASA ZISA CENTURA OCOLITOARE A CENTRULUI BISTRITEAN NU SE MAI FACE ???

    • Accesul se face prin teleportare…. la modul cum se lucreaza la noi parcul va fi gata cand Becleanul va avea 2 parcuri industriale pline de investitori.
      Jenant cum incearca sa mai minta electoratul cu tot felul de gogorite..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.