Clopotele au bătut la 19.40, exact ora când flăcările au început să cuprindă, acum şase ani, simbolul Bistriţei, apoi a început rugăciunea ecumenică, încheiată tot în sunetul clopotelor.
”Rememorăm acea fatidică zi, când un apel la 112 anunţa incendiul izbucnit la schela de la turnul Bisericii Evanghelice. A devenit o tradiţie de şase ani să ne adunăm aici şi să comemorăm acest eveniment traumatic din istoria oraşului. În acea zi din 2008 am fost descurajaţi şi a planat asupra noastră pericolul resemnării. Dar o echipă fantastică de oameni curajoşi şi omenoşi a luat taurul de coarne şi a îndrăznit aparent imposibilul. Domnul a fost de partea noastră, n-a vrut să vadă cum casa Lui rămâne o ruină, purtând urmele incendiului. În condiţiile unei mari solidarităţi care a cuprins oameni din întreaga ţară, din Austria, Germania, Canada, SUA, Elveţia, Australia s-a născut minunea de la Bistriţa. Nimeni n-ar fi crezut că vom ajunge aici şi chiar atât de repede. Ultimele urme ale incendiului au fost înlăturate până în toamna anului trecut. Putem ridica acum privirile fără teamă şi deznădejde, cu încredere, mulţumire şi mândrie. prin aceste eforturi reunite am reuşit să redăm Bistriţei acest simbol. Mulţumim tuturor celor care şi-au adus contribuţia la ridicarea din cenuşă, precum pasărea Phoenix, a simbolului oraşului nostru şi al întregului ţinut”, a spus preotul paroh al Bisericii Evanghelice CA, Johann Dieter Krauss.
După momentul religios a urmat un concert-eveniment susţinut de Noua Orchestră Transilvană, Filarmonica Transilvania Cluj (dirijor Petronius Negrescu), Corul Excelsior al Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” (dirijor Ana Maria Răzoare) şi soliştii Aida Pavăl Olaru – soprană, Tony Barton – tenor, Ana Rusu – mezzosoprană, Corneliu Huţanu – bass.
Pentru prima dată la Bistriţa, au fost interpretate două lucrări de referinţă din istoria creaţiei muzicale: ”Missa Încoronării“ de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia a VIII-a ”Neterminata“ de Franz Schubert.
Biserica Evanghelică a fost plină ochi. Nu au lipsit de la eveniment primarul Ovidiu Creţu, viceprimarul George Avram, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Țărmure, secretarul municipiului, Floare Gaftone, directorul Liceului de Muzică ”Tudor Jarda”, Claudiu Şular.
… da, frumos! Este extraordinar să poţi comemora o pată pe obrazul comunităţii bistriţene, să te distrezi că o luat foc simbolul oraşului. E de noaptea minţii!
Reabilitarea Bisericii Evanghelice dupa incendiul din 2008 a redat orasului simbolul inconfundabil. Insa pe langa valoarea simbolica si muzeistica, Biserica evanghelica se preteaza sa gazduiasca spectacole de amploare. Toate bune si frumoase, cu exceptia scaunelor din plastic din nava centrala, care dau senzatia de improvizatie si de prost gust. Este necesar ca si in nava centrala sa fie confectionat mobilier in stilul epocii renascentiste care sa redea bisericii stralucirea de altadata prin ambianta de armonie si unitate.
da din cenusa,si multi au pus in cont din aceasta cenusa.