”Plenul Senatului a adoptat proiectul legislativ care pune punct creşterii ratelor lunare la bănci datorate fluctuaţiilor cursului de schimb valutar. Creditele neperformante şi ratele restante la bănci au ajuns o problemă socială în România. Toţi românii împovăraţi de majorarea ratelor bancare datorate creşterii cursului de schimb valutar pot opta pentru conversia creditelor fără costuri suplimentare, comisioane sau garanţii adiţionale. Prin această lege dăm dreptul consumatorilor să solicite protecţie, astfel încât ratele lunare să nu fie dublate sau triplate din cauza ratei de schimb valutar. Foarte mulţi români au contractat credite în monede străine ale căror rate de schimb au fluctuat în mod haotic, datorită crizei financiare. Ratele au crescut exponenţial, astfel încât foarte mulţi români au ajuns chiar în imposibilitate de plată, fiind astfel supuşi riscului executărilor silite”, a scris senatorul Ioan Deneş pe Facebook.
”Beneficii pentru români: iniţiativa legislativă ajută românii care au credite în monede străine să nu mai plătească ratele lunare bancare majorate exclusiv datorită fluctuaţiilor schimb valutar; de propunerea legislativă beneficiază consumatorii de credite, persoane fizice sau juridice; consumatorii de credite au dreptul să ceară conversia creditelor în moneda naţională sau într-o altă monedă pe care o aleg, fără comisioane, garanţii sau costuri suplimentare; instituţia de creditare este obligată să informeze consumatorul atunci când suma datorată în moneda străină creşte cu mai mult de 20% faţă de varianta în lei; măsura vizează atât creditele prezente, cât şi cele viitoare. Nu creează tratamente diferenţiate, inegale sau discriminări, deoarece se aplică în mod uniform, respectând normele şi principiile egalităţii de drepturi; iniţiativa legislativă este în linie cu legislaţia europeană. Cetăţenii români vor beneficia de aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni europeni”, a adăugat el.
Propunerea legislativă prevede includerea unor clauze în contractele de credit încheiate în monedă străină prin care se instituie dreptul consumatorului de a opta pentru convertirea creditului într-o monedă alternativă, fără comisioane, fără costuri adiţionale sau garanţii suplimentare, şi se stabileşte la cursul de schimb la care se efectuează conversia. Potrivit proiectului, adoptat cu amendamente de senatori, contractul de credit în monedă străină trebuie să prevadă dreptul consumatorului de a putea converti contractul de credit într-o monedă alternativă.
Aceasta poate să fie moneda în care în principal consumatorul îşi primeşte venitul sau deţine activele care finanţează plata creditului, fie moneda statului membru UE în care consumatorul fie şi-a avut reşedinţa la momentul la care a fost încheiat contractul de credit, fie îşi are reşedinţa în prezent, sau orice altă monedă solicitată de consumator. Cursul de schimb la care se efectuază conversia este rata de schimb a pieţei, aplicabilă în ziua realizării conversiei, dacă în contractul de credit nu se specifică altfel.
În proiect se mai arată că instituţia de credit sau instituţia financiară nebancară trebuie să se asigure că, în cazul în care un consumator deţine un împrumut într-o monedă străină, acesta este avertizat, pe suport de hârtie sau pe un alt suport durabil, în cazul în care cuantumul total plătibil de către consumator, care rămâne de rambursat sau al ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit şi moneda naţională.
Instituţia de credit va efectua, la momentul solicitării conversiei creditelor, fără costuri şi comisioane suplimentare, o simulare privind graficul de plăţi atât în moneda contractului, în moneda naţională, cât şi în moneda de conversie.
Aceste prevederi se aplică şi contractelor de credit aflate în curs de derulare, creditorii având obligaţia ca, la solicitarea consumatorilor, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, să asigure conformitatea contractului cu aceste prevederi.
Senatul a adoptat acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.
Adaugă comentariu