Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan, a declarat că s-a întunecat tot deasupra comunei Rodna, iar preţ de o oră şi jumătate a turnat cu găleata.
„Ploaia a venit din toate părţile, şi dinspre Şanţ, şi dinspre Ilva, de peste tot. A plouat o oră, o oră şi jumătate în continuu, a turnat cu găleata. Aş putea spune că a fost cu adevărat rupere de nori. S-au umflat toate pâraiele, şase-şapte cursuri de apă care în mod normal sunt secate, debitele au crescut pe râuri, au ajuns aluviuni pe DN 17 D. Am reuşit să curăţăm cu volele şi să eliberăm traficul pe un sens. Nu sunt victime, doar apa a intrat în curţi, în beciuri şi în grădini”, a declarat Alexandru Năşcan.
Primarul a activat imediat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a sărit în ajutorul oamenilor.
„Trebuie să mergem şi până la Valea Vinului, la Casa Scriitorilor, să vedem dacă nu sunt probleme şi acolo. Pur şi simplu, toate apele s-au umflat, au mai adus trunchiuri de copaci, trebuie să eliberăm cursurile de apă, dar şi drumurile. Am mai cerut ajutor de la unii şi de la alţii că nu avem suficiente maşini. Ne bucurăm că nu sunt victime şi nici case distruse”, a spus edilul.
ACTUALIZARE
”Voluntarii din localitate, sprijiniţi de cei din localitatea Şanţ şi pompieri militari din cadrul Gărzii de Intervenţie Sîngeorz-Băi, au intervenit cu motopompe, patru vole şi două buldoexcavatoare pentru degajarea carosabilului de pe Drumul Naţional 17 D (aproximativ 1 km) şi opt drumuri comunale. De asemenea, în urma unei estimări preliminare, au fost afectate circa 120 de gospodării (grădini, anexe şi curţi), dintre care 20 de locuinţe (beciuri inundate)”, a precizat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de instabilitate atmosferică accentuată pentru întreaga ţară, valabilă de marţi 8 iulie de la ora 18.00 până miercuri 9 iulie la ora 21.00. În toate judeţele ţării vor fi ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi, în unele zone, căderi de grindină. ”Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, căderi de grindină”, a precizat ANM. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 litri pe metru pătrat şi izolat 20-30 de litri pe metru pătrat.
Până miercuri la ora 1.00 a fost instituit cod galben de inundaţii în bazinul Someşului, Bistriţa-Năsăud.
Sursa foto: Facebook deputat Daniel Suciu
Adaugă comentariu