Cercetarea şi inovarea, elemente esenţiale pentru dezvoltarea economică locală
În Partidul Naţional Liberal, Organizaţia Municipală Bistriţa, au fost şi vor fi oameni cu viziune economică, capabili să genereze idei şi proiecte care să conducă la dezvoltarea oraşului. În 2012, odată cu alegerea unui nou grup de consilieri locali, s-au conturat noi direcţii de acţiune şi au apărut noi idei de proiecte care au la bază documente programatice existente la nivel local, naţional şi european, proiecte care să conducă la dezvoltarea economică a Bistriţei şi implicit la îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţii locale.
Astfel, la iniţiativa colegului nostru Ioan Peteleu, actualul viceprimar al municipiului Bistriţa, care provine din mediul de afaceri (domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor) ca de altfel toţi consilieri locali PNL, au prins contur două proiecte noi pentru Bistriţa: incubatorul de afaceri şi centrul/institutul de cercetare-dezvoltare şi inovare. Ambele proiecte au fost promovate şi susţinute în Consiliul Local al municipiului Bistriţa.
Primul proiect vizează crearea unui mediu antreprenorial favorabil pentru tinerii antreprenori şi sprijinirea acestora la început de drum prin oferirea de facilităţi şi consiliere pentru dezvoltarea afacerilor.
Al doilea proiect îşi propune crearea la Bistriţa a unei infrastructuri destinată activităţilor de cercetare aplicativă şi inovare în vederea realizării de produse, procese şi servicii inovative cu valoare adăugată mare.
Chiar dacă în anul 2013 iniţiativele au fost blocate în Consiliul Local al municipiului Bistriţa, fapt ce a condus la o întârziere de un an în realizarea acestor proiecte, în 2014 au fost bugetate sume pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru cele două obiective, fiind stabilite şi locaţiile pentru acestea.
Este de remarcat faptul că şi la nivelul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud există preocupări pentru un obiectiv în domeniul cercetării şi că acest obiectiv este cuprins şi în strategia de dezvoltare a judeţului dar considerăm că este necesară o dezbatere între cele două structuri ale administraţiei publice locale – Consiliul Local şi Consiliul Judeţean – care să conducă la un consens în vederea realizării obiectivului. Doar prin eforturi conjugate această idee excepţională va putea fi pusă în practică.
Suntem convinşi că aceste iniţiative liberale se vor realiza într-un viitor apropiat şi vor conduce la creşterea competitivităţii şi atractivităţii economice a oraşului nostru. Acestea vin în completarea unei alte iniţiative liberale, Parcul Industrial Bistriţa Sud, care este în faza de execuţie, construind în acest fel un mediu propice investitorilor autohtoni şi străini şi atragerii şi reţinerii la Bistriţa a personalului înalt calificat.
Astfel, tinerii vor rămâne sau se vor întoarce cu interes la Bistriţa pentru a dezvolta noi afaceri sau pentru a-şi pune în practică ideile într-un mediu favorabil antreprenoriatului, creativităţii şi inovării.
Biroul de presă al Organizaţiei Municipale PNL Bistriţa
Felicitari!!! Va recomandam si infiintarea unui departament pe linie Ecologica in cadrul PNL.
E clar ca exista oameni capabili si cu viziune in PNL, dar atentie mare… unii sunt invatati sa stea la cotitura si sa confiste ideile si rezultatele. Consider ca initiativele voastre sunt foarte valoroase si ca vor aduce o schimbare in bine a viitorului acestui oras. Felicitari !
Desi liberalii s-au plans la sfarsitul lunii martie cand primarul Cretu nu i-a invitat la predarea amplasamentului si la inaugurarea lucrarilor la Parcul Industrial Bistrita Sud, acum vin si se lauda ca acest obiectiv este initiativa lor. Pana la urma nu conteaza cine a dat drumul la un proiect care, poate avea efecte benefice pentru intreaga zona in care se gaseste. Intre multe alte avantaje indirecte si care tin mai mult de primarie decat de PNL, un lucru bun este amenajarea drumului de acces din Sarata către Parcul Industrial Bistriţa Sud, de la intersectia cu DJ 154, care se desprinde din DN17 si merge pe Valea Sieului. Bine ar fi daca lucrarile de modernizare la acest drum de legatura nu s-ar opri la Parcul Industrial si ar continua spre Viisoara facand pana la urma legatura si cu strada Zavoaie din Bistrita. Astfel, in perspectiva construirii Podului Berariei accesul spre Parcul Industrial s-ar putea face pe ambele maluri ale raului Bistrita. Ba mai mult, Podul Berariei ar favoriza crearea unei legaturi directe peste Pasarela Veche, intre Zona Industriala a Bistritei si Parcul Industrial Bistriţa Sud. Poate in felul acesta, cineva se va orienta si spre punerea in valoare a izvoarelor sarate de la Sarata dupa modelul Bailor Figa de langa Beclean.
.
Pentru a inceta cu speculatiile!
http://www.zf.ro/zf-24/parc-industrial-in-bistrita-pe-o-suprafata-de-o-suta-de-hectare-3079334
hahaha au venit cu viziune noua :)))
In final nu contează a cui este o idee buna. Esențial este ca toți sa fie convinsi și S-o o promoveze. O astfel de competiție serveste orașului si asta contează. Cine ai poate convinge ca marea lor realizare este sa promoveze ideile bune si nu o competiție a celor care le propun.
Unele comentarii sunt chiar la plesneala… cum sa nu conteze cui ii apartine idea sau initiativa? Fara un factor emitator nu se intampla nimic. Ca in politica se fura, asta este altceva. Dar sa vi sa spui ca nu conteaza cui ii apartine o idee sau alta este total gresit. Ideile si initiativele conduc la polarizarea electoratului, spre un partid sau spre altul. Problema este ca partidele nu pot executa proiecte doar prin intermediul structurilor administratie publice care pot fi conduse de concurenti politici ca in cazul de fata si care incearca „sa-si traga focul la oala lor”. Este foarte urat…
parca ar fi o stire ….japoneza!