”Lucrările la Drumul Mariei Theresia sunt în toi. Voluntarii Tăşuleasa lucrează deja de câteva săptămâni la reabilitarea drumului şi la pregătirea acestuia pentru Maratonul Via Maria Theresia. În fiecare zi, când răsare soarele, voluntarii pornesc şi urcă în Munţii Călimani cu tot echipamentul necesar amenajării drumului istoric de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. În data de 16 august va fi inaugurat printr-un eveniment de maraton, semi-maraton, mountainbike şi drumeţie. Scopul acestui proiect este unul care împleteşte sportul montan cu istoria şi turismul montan cu voluntariatul”, informează Tăşuleasa Social.
Până în 30 iulie, Tăşuleasa Social va reabilita drumul Mariei Theresia prin acţiuni de curăţare a potecii de pietre şi elagare a vegetaţiei, prin montarea de marcaje vizibile pe timp de zi şi noapte, prin amenajarea locurilor de popas şi hidratare, precum şi prin amplasarea de panouri informative bogate în date istorice şi poveşti ale locurilor: ”Acest drum istoric, numit Drumul Mariei Theresia, a fost construit cu sute de ani în urmă, cu scopul iniţial de alimentare a frontului şi amplasare a trupelor. Ulterior, acest scop a devenit asigurarea unei legături între două provincii istorice. De atunci şi până în prezent, acest drum nu a mai jucat niciun alt rol important, el rămânând aproape intact sub culmile înnegurate ale Călimanilor. Din campusul de la Tăşuleasa Social, Munţii Călimani se văd mereu pe vreme bună, veghind asupra asociaţiei. Acum, şi asociaţia şi-a propus să vegheze asupra lor. Realizarea potecii tematice în Munţii Călimani este o şansă pentru noi toţi să ne înţelegem mai bine trecutul (istoria) şi viitorul (cadrul natural şi pădurea) şi să le putem proteja”.
Inaugurarea potecii tematice ”Via Maria Theresia” va avea loc în data de 16 august. Cu această ocazie, Tăşuleasa Social şi Raiffeisen Bank organizează maratonul cu acelaşi nume. Competiţia sportivă se adresează deopotrivă amatorilor şi profesioniştilor şi cuprinde trei probe: maraton montan (42, 195 km), semi-maraton (21, 0795 km) şi mountain-biking (42, 195 km). Traseul are caracter permanent şi îşi va păstra destinaţia sportivă şi de agrement. Acesta va rămâne deschis pe tot parcursul anului. Până acum s-au înscris peste 80 de participanţi la competiţie.
Proiectul ”Via Maria Theresia” are mai multe obiective. Primul şi cel mai important se referă la creşterea conştientizării importanţei naturii, a pădurilor şi a parcurilor naţionale, dar şi a practicării sporturilor în aer liber. Cel de-al doilea obiectiv se referă la promovarea şi punerea în valoare a unui drum – monument istoric – contribuind în acest fel la educaţia tinerilor. În subsidiar, promovarea Parcului Naţional Călimani şi dezvoltarea turismului montan au ca obiectiv scăderea infracţiunilor forestiere, datorită prezenţei în teren a unui număr cât mai mare de turişti, drumeţi şi sportivi.
Via Maria Theresia este un drum istoric aflat în Munţii Călimani, construit în urmă cu sute de ani, cu scopul de a susţine trupele militare grănicereşti ale imperiului Austro-Ungar cu armament şi hrană. În prezent, drumul Mariei Theresia se suprapune parţial unui traseu turistic destul de puţin semnalizat, prin urmare foarte rar parcurs de turişti. Puţinii drumeţi care se încumetă să îl străbată nu ştiu faptul că drumul lor, care leagă judeţul Bistriţa-Năsăud de judeţul Suceava, pe vremuri lega Transilvania de Bucovina. La valoarea de monument istoric a drumului Mariei Theresia ca mărturie a unei epoci demult apuse se adaugă şi valoarea cadrului natural al Munţilor Călimani. Pentru ca aceste valori să nu se piardă, Tăşuleasa Social reamenajează, repară şi marchează Drumul Mariei Theresia sub forma unei poteci tematice, în acelaşi timp reabilitându-l cultural şi istoric prin panouri informative care spun povestea seculară a celor care l-au construit şi l-au străbătut. Informaţiile care sunt prezentate prin panouri vizează, de asemenea, comportamentul corect pe munte şi reguli de protejare a naturii.
Foto: Tăşuleasa Social/Andrei Dăscălescu
Felicit prin intermediul ziarului Dvs. acesti oameni minunati. Dragostea fata de PATRIE este izvorul si sufletul acestor actiuni gandite si realizate de dansi. Respect si consideratie.
si de-asemenea raiffeisen bank
felicitari Aline , de aici de departe ,urmaresc mereu cu drag tot ce faci tu acolo in Romania , desi puteai sa ramai aici in Germania si sa traiesti (probabil) BINE , dar tu te-ai dedicat cu trupul si sufletul tau chemarii tale minunate !!!