Actualitate

Fundaţia ”Henri Coandă” face înscrieri la postliceal şi cursuri de formare. Taxele, fără concurenţă

Indiferent dacă aţi promovat sau nu examenul de bacalaureat, vă puteţi continua studiile în şcolile postliceale ale Fundaţiei Cultural Umanitare “Henri Coandă” la preţuri fără concurenţă. La nivel naţional, organizaţia patronează o adevărată reţea de şcoli postliceale, dezvoltată în 23 de judeţe. Doar aici puteţi fi siguri că diplomele de asistent medical generalist şi asistent de farmacie sunt autorizate.

Despre oferta pentru anul şcolar 2014-2015, am discutat cu vicepreşedintele fundaţiei, avocatul Diana Morar.

„Funcţionăm de patru ani în Bistriţa, avem o dotare excepţională cu un centru de laboratoare de cel mai înalt nivel. Rezultatele absolvenţilor noştri vorbesc de la sine: din 13 posturi scoase la concurs 70% au fost ocupate de absolvenţii noştri. Taxele noastre variază între 1100 şi 1300 de lei, plătibile în patru rate. Sunt mai mici decât cele practicate de instituţiile concurente care nu coboară sub 2000 de lei şi nu se pot compara cu cei 2700 de lei alocate pe un elev de la buget în învăţământul de stat”, a spus Diana Morar.

Potrivit sursei citate, Fundaţia Cultural Umanitară Henri Coandă coordonează o reţea naţională de învăţământ care cuprinde 15 centre de formare profesională, şase licee şi 30 de şcoli postliceale în 23 de judeţe, majoritatea din Transilvania. Toate specializările sunt fie autorizate, fie acreditate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

„În judeţul Bistriţa-Năsăud calificările asistent medical generalist şi asistent de farmacie sunt autorizate în Bistriţa şi Feldru şi acreditate la Beclean. Cursanţii pot fi absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat”, a adăugat Diana Morar.

40 de specializări în centrele de formare profesională

În Bistriţa-Năsăud funcţionează deja un Centru de formare profesională la Beclean, urmând ca în cel mai scurt timp să fie deschis unul şi la Bistriţa, pe strada George Coşbuc nr.6.

„Centrul se adresează atât absolvenţilor cu studii minime de opt clase, respectiv absolvenţilor de liceu, pentru calificări, însă oferta nu se opreşte aici, ci este orientată spre învăţare continuă pe tot parcursul vieţii, cu pachete de cursuri pentru absolvenţii de studii superioare sau chiar pensionari”, a mai explicat vicepreşedintele Fundaţiei Cultural Umanitare “Henri Coandă”, Diana Morar.

De exemplu cadrele didactice care doresc să se perfecţioneze pot urma cursurile de: evaluator de competenţe profesionale, formator, mentor, metodist, inspector/referent resurse umane, manager de proiect, auditor intern şi altele din oferta noastră ce vine în întâmpinarea cerinţelor legii învăţământului. Se poate opta pentru cursuri de management educaţional european şi în viitor de educator-puericultor, cursuri aflate în pachetul specializărilor oferite de Fundaţia Cultural Umanitară “Henri Coandă”.

„Spre deosebire de AJOFM care organizează prin centrul său de formare cursuri pentru 18 meserii, Fundaţia Cultural Umanitară “Henri Coandă” are oferte pentru mai bine de 40 de specializări. Lista celor 40 de meserii şi specializări pentru care se organizează cursuri sunt de nivel I, II, III şi acoperă o paletă largă de meserii: de la îngrijitor bătrâni la domiciliu, lucrător în comerţ, zidar-tencuitor, contabil până la controlor financiar, şi altele vezi site-ul Fundaţiei Cultural Umanitare “Henri Coandă”: www.fcuhenricoanda.ro. Foarte importantă este menţiunea că autorizarea pentru cursurile noastre este făcută de Agenţia Naţională de Calificări, instituţie cu dublă subordonare, atât către Ministerul Muncii cât şi către Ministerul Educaţiei şi Învăţământului. Conţinutul programelor de formare profesională continuă este atractiv. Competenţele dobândite la absolvire asigură inserţia profesională şi satisfice cerinţele immediate pe piaţa forţei de muncă în ţară şi străinătate. Aceasta înseamnă că certificatele de competenţă profesională eliberate în urma absolvirii cursurilor sunt recunoscute atât în ţară cât şi în străinătate, în spaţiul comunitar, ceea ce nu e cazul cu absolvirea altor cursuri organizate de tot felul de organizaţii-fantomă. Sfatul meu pentru cei care caută asemenea oportunităţi este să fie foarte atenţi atunci când se înscriu la asemenea cursuri de calificare pentru că furnizorul trebuie să fie autorizat pe acel curs. Este păcat să-ţi risipeşti banii şi timpul pe cursuri nerecunoscute”, precizează Diana Morar.

Deschizător de drumuri cu unele cursuri

Multe cursuri s-au adăugat în portofoliul Fundaţiei Cultural Umanitare “Henri Coandă” pe măsura cererii. “Adeseori a fost nevoie de un adevărat pionierat pentru a umple goluri pentru meserii inexistente în nomenclator – cazul meseriei de educator-puericultor. Iar ergoterapeut este o specializare pentru personalul care asigură îngrijire în centrele de educaţie incluzivă, şi a fost nevoie să facem curricula naţională, să creem standardul meseriei. Ne-a ajutat foarte mult colaborarea şi datele puse la dispoziţie de un un partener din Germania“, explică Diana Morar. Alte situaţii au fost generate de companii care aveau nevoie de o anume specializare sau mai multe pentru personalul din reţeaua naţională, pentru care nu găseau oferte.” Aşa se explică de ce avem cursuri de îmbuteliator fluide sub presiune sau operator umplere recipient GPL. Am specializat la nivel naţional, de exemplu, toţi angajaţii Lukoil”, precizează reprezentantul Fundaţiei Henri Coandă.

Agricultor cu diplomă

Unul dintre cursurile Centrului de Formare Continuă răspunde în mod direct unei dintre condiţiile impuse agricultorilor care accesează programe de finanţare în domeniu. Este vorba de cursul de agricultor în culturi vegetale şi crescător de animale care se adresează celor care au absolvit minimum 4 clase. Cursul durează patru săptămâni şi spre deosebire de alte oferte similare este disponibil pe tot parcursul anului, dau asigurări reprezentanţii Fundaţiei Cultural Umanitare “Henri Coandă”.

„Dorim să ne dezvoltăm în următorii ani cu noi calificări autorizate/acreditate în condiţiile legii spre a răspunde cerinţelor de calificare de pe piaţa forţei de muncă din judeţul nostru şi de a sprijini financiar categoriile de persoane afectate economic prin taxele accesibile practicate şi calitatea educaţiei”, a mai spus Diana Morar.

Henri Coanda 1 Henri Coanda 2 Henri Coanda 3 Henri Coanda 4