Vasile Suciu din Domneşti este economist de profesie, însă marea lui pasiune este istoria: „Am absolvit fostul Liceu Liviu Rebreanu şi am avut un profesor, pe domnul Săcărea, foarte bun – regretăm că a plecat dintre noi -, iar domnul mi-a insuflat o patimă pentru istorie. Am luat mai multe premii la olimpiade în fostul regim. Acum, dacă am văzut că unii oameni au făcut ceva pentru ţară, am zis că e momentul să facem şi noi ceva ca să nu trăim degeaba, să facem ceva important pentru ţară şi neam”.
Ca urmare, bărbatul s-a gândit că ar fi momentul să înfiinţeze Fundaţia Culturală „Andrei Mureşanu” Bistriţa, organizaţie al cărei scop declarat este să doneze o statuie a poetului revoluţionar locuitorilor din capitala Republicii Moldova, Chişinău, dar şi cărţi pentru biblioteci din ţara de peste Prut.
„Am fost la Protopopiatul Bistriţa şi mă gândesc să merg şi la celelalte protopopiate din judeţ, Beclean şi Năsăud, şi invităm pe această cale Biserica şi Mitropolia Clujului să ni se alăture. Îl rugăm pe Înalt Preasfinţitul Andrei să devină preşedinte de onoare al acestei fundaţii culturale”, a declarat Vasile Suciu care îşi doreşte să conducă organizaţia, dar numai dacă va fi ales preşedinte.
Cu toate că fundaţia nu este încă înfiinţată, Suciu a trecut la acţiune pentru realizarea bustului poetului Andrei Mureşanu.
„Aş propune locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud, tuturor instituţiilor şi cultelor să adunăm bani pentru realizarea unui bust al poetului Andrei Mureşanu, fiu al acestor meleaguri, pentru ca să-l donăm municipiului Chişinău ca simbol al românismului. Mi-a venit această idee pentru că se cuvine ca noi care am fost urmaşi ai lui Andrei Mureşanu să facem ceva important pentru neamul nostru, pentru ţară. Teritoriul de dincolo de Prut aparţine de fapt şi de drept poporului român. Eu vreau să donăm Chişinăului acest bust fiindcă e capitala Republicii Moldova. Nu am luat legătura cu nimeni de acolo. Am discutat cu mai mulţi oameni de cultură care au vizitat oraşul nostru şi ei au fost încântaţi de idee. Aşa că am fost în audienţă la domnul prefect Ioan Ţintean şi l-am rugat să ia legătura cu autorităţile din Chişinău să vedem dacă va fi primită această donaţie de importanţă naţională. Primul pas este să vedem dacă vor să accepte această donaţie, iar atunci noi demarăm acţiunea ca să ne facem datoria de cetăţeni şi de oameni de nădejde ai poporului român. Statuia aceasta, după calculele mele, s-ar putea să coste în jur de 700.000-800.000 de lei în cazul în care ar fi făcută din bronz. Dacă va fi făcută din piatră va fi mai ieftină puţin. Avem artist care să o facă – mi-l prezintă domnul Alexandru Cristian Miloş – să vedem dacă Prefectura dă aviz favorabil. Apoi pornim la acţiune. Facem apel la toţi cei ce ne pot ajuta, iar după ce avem o sumă de bani, ne apucăm practic să facem statuia respectivă. Domnul prefect a spus că va vorbi cu Primăria Chişinău şi aşteaptă un răspuns pentru că şi cei de acolo trebuie să facă o şedinţă, să vadă dacă vor primi acest cadou, a declarat Vasile Suciu pentru Timp Online.
La rândul lui, poetul Alexandru Cristian Miloş a declarat că ideea înfiinţării Fundaţiei Culturale „Andrei Mureşanu” i se pare foarte bună, la ea aderând, potrivit spuselor sale, mai mulţi oameni politici şi de cultură, printre care preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele Alexandru Pugna, primarul Bistriţei Ovidiu Creţu şi viceprimarul Ioan Peteleu.
„Ideea e mai veche, dar abia acum pare că se va pune pe picioare. Eu am subscris la ea alături de regretatul Ion Moise. Sunt câţiva oameni de cultură care au primit adeziuni printre care Adrian Mănarcă, Alexandru Uiuiu, Mircea Oliv, Gavril Ţărmure, Ioan Pintea, Cornelia Ardelean Archiudean, dar şi oameni politici şi din administraţie cum ar fi Emil Radu Moldovan, Alexandru Pugna, Ioan Peteleu, Ovidiu Creţu, plus profesori, scriitori. Le-am dat adeziuni şi, după ce înregistrăm fundaţia cu domnul Suciu mergem mai departe. Deocamdată vrem să vedem care e răspunsul Chişinăului legat de statuie. Am decis să implicăm Biserica şi să-i propunem Mitropolitului Andrei să fie preşedinte de onoare fiindcă are mai multă influenţă în mase, în oameni pentru a aduna fondurile necesare ca să fie o acţiune de amploare. Vor fi implicaţi şi nişte oameni politici din partide, deputaţi, senatori, mă gândesc. Va fi o acţiune culturală a judeţului Bistriţa-Năsăud, a Bistriţei, pentru Chişinău, e o dorinţă şi o iniţiativă a domnului Suciu pe care eu o sprijin”, a declarat poetul Alexandru Cristian Miloş.
nu cred ca accepta Andreicut sa fie presedinte onorific ca nu i pe bani functia asta….daca nu iese nimic nu i intereseaza