Nu ştiu cum a reuşit Sidor Costinaşi, directorul Centrului Local Bistriţa al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, să umple Sinagoga Bistriţa cu 120 de copii şi părinţi, dar aşa s-a întâmplat sâmbătă dimineaţa.
Au venit din Maieru, Ilişua, Anieş, dar şi din Poiana Ştampei (Suceava), copii de toate felurile şi au ascultat cu sufletul la gură cum le spun oamenii mari că au toate şansele să-şi facă singuri viaţa mai bună şi, drept premiu, că 24 dintre ei vor pleca în străinătate să vadă vadă cât de largă e lumea şi uşor de cucerit dacă te pregăteşti de mic. S-au bucurat de mapele primite, de pixurile galbene şi de foile colorate pe care abia aşteaptă să le umple cu idei năstruşnice. Au zâmbit şi s-au bucurat aplaudând alături de părinţii şi bunicii care i-au însoţit, fascinaţi la rândul lor.
Spre deosebire de alţii care au făcut praf şi pulbere fondurile europene, iată că Cercetaşii României demonstrează contrariul. Au primit finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ca să-i facă pe copii să zâmbească timp de trei ani la rând şi s-au pus serios pe treabă.
„Sunt copii pe care noi i-am identificat cu posibil risc de abandon şcolar, copii care provin din medii izolate, din familii cu venituri modeste, cu părinţi plecaţi în străinătate sau familii monoparentale. Toţi au un risc de abandon şcolar crescut sau de dezvoltare nepotrivită a caracterului. Pentru ei organizăm cursuri de voluntariat, de dezvoltare personală, de comunicare, de ecologie şi artă. Toate acestea nu se fac în mod curent la şcoală contribuie la reducerea riscului de abandon şcolar în rândurile lor”, a spus Sidor Costinaşi.
În cadrul proiectului „O şansă europeană pentru copiii români”, se organizează tabere, la fiecare sfârşit de săptămână, la Piatra Fântânele.
„Ei primesc informaţii, socializează, trebuie să întocmească proiecte, să facă piese de teatru, catren şi aşa mai departe, lucruri care contribuie la dezvoltarea lor persoanală. Unii vin pentru prima oară într-o tabără, prima lor excursie a fost aceasta, iar impactul este extraordinar pentru ei. Taberele se desfăşoară cu câte 24 de copii. Ei sunt împărţiţi în cinci grupe pe ramuri de vârstă. Ţin de sâmbătă dimineaţa până duminică seara şi la ele participă pisohologul şi asistentul social pentru a avea o imagine cât mai clară a grupului, unde mai trebuie să lucrăm atât pe parte socială, cât şi psihologică pentru ca dezvoltarea lor să fie aşa cum ne dorim”, a mai spus Sidor Costinaşi.
El spune că, la început, era linişte deplină în sala de mese, copiii fiind timizi şi retraşi, la prânz, atmosfera se degaja şi se instaura un zumzet general, iar seara una devărat vuiet.
„Când se întâlnesc, copiii au ce să-şi povestească, schimbă impresii, schimbă informaţii, comunică pur şi simplu, iar acesta este un lucru foarte bun. Programul e riguros, aşa cum e orice program cercetăţesc şi se respectă pe ore, dar faptul că impunem un program nu-i deranjează. Ne bucură faptul că acceptă provocarea”, a spus el.
În fiecare an, sunt tabere organizate de cercetaşi de-a lungul a opt luni, iar anul acesta 24 de copii vor avea şansa de a cunoaşte comunităţi din Germania sau Austria.
„Ne dorim să-i ducem pe toţi cei 120 de copii în taberele din străinătate, dar nu putem. E un fel de a-i răsplăti pe cei care vor avea cele mai frumoase idei de proiecte şi care dau dovadă de atitudine şi implicare”, a spus Costinaşi.
Din fiecare grupă vor fi aleşi şase copii, iar câştigătorii vor merge în tabără în străinătate în luna august.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu