Alexandru Bălţiu – 17 ani, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa: „Sunt pasionat de fitness urban. Noi ne folosim de diferite aparate improvizate ca să facem exerciţii pentru a ne dezvolta. Am ales acest tip de sport pentru că lucrăm cu propria greutate şi exerciţiile nu ne vor afecta coloana vertebrală sau creşterea. Lucrăm ca şi la sală toate grupelee de muşchi. Suntem 10-15 şi, ca să ne adunăm la antrenamente, ne anunţăm pe Facebook, pe pagina grupului, şi acolo ne dăm întâlnire, iar cine poate vine. Mai sunt unii care se antrenează şi singuri fiindcă dimineaţa – când, de regulă, ne adunăm noi – ei sunt la serviciu. În România acest sport a fost adus de Doru Dorobăţ din Galaţi care a făcut pagina Fitness grup România de unde ne-am inspirat şi noi. Aşa s-au dezvoltat comunităţi în Cluj, Galaţi, Brăila, la Deva, Iaşi, dar şi la Bistriţa. Iniţial, am început să ne antrenăm în Parcul Municipal, apoi am ajuns pe stadion. După o jumătate de an în care ne-am antrenat fără probleme, au venit nişte îngrijitori şi ne-au cerut bani, 20 de lei taxă, aşa că ne-am mutat în Pădurea Schulerwald. Venim aici cu bicicletele pentru că găsim nişte elemente de bază care ne sunt folositoare pentru ceea ce facem: bare, cercuri, sfori şi este un cadru potrivit. Un antrenament poate fi lejer, un fel de pauză activă, dar şi dur, ca să transpirăm mult. Rezultatele se văd mai ales dacă ai şi un regim alimentar adecvat. Important e că acest sport e gratuit şi extrem de eficient, pentru fete, băieţi, pentru toate categoriile de vârstă. Cei care vor să ni se alăture să ne caute pe Facebook fiindcă acolo ne organizăm”.
Andrei Isip, 17 ani, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa: „Eu m-am alăturat grupului datorită colegului meu Alexandru Bălţiu. La început nu mi s-a părut ceva bine structurat. Nu am văzut seriozitate, dar, după o jumătate de an, mi-am dat seama că e un sport bun. M-am alăturat şi eu celor care se antrenau şi a început să-mi placă. Pot spune că e mai dificil decât în sală. Am făcut sală o jumătate de an şi un antrenament de aici nu se compară cu unul de la sală. E mult mai greu. Chiar dacă facem un antrenament pentru o anumită grupă de muşchi, de exemplu doar piept, îţi este solicitat tot corpul. E alt nivel de dificultate. Aici, în Pădurea Schulerwald e un cadru potrivit pentru sport. Zona e foarte frumoasă. Îţi poţi pune şi imaginaţia la lucru. Cu o bară poţi face diverse lucruri nu numai tracţiuni. Poţi să te învârţi, să te roteşti, depinde de creativitatea pe care o ai”.
Iuliu Spermezan, 18 ani, Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa: „De mic mi-a plăcut mişcarea şi, după ce am făcut o vreme sală, mi-am dat seama că fitness-ul urban e mult mai sănătos, că e gratis, poţi să faci şi acasă, unde vrei tu, ai nevoie doar de o bară sau poţi face doar cu greutatea corporală Îmi place că e mult mai sănătos, că pot ieşi cu mai mulţi prieteni. Ceea ce practicăm noi învăţăm practic de pe internet. Avem comunitatea formată, poţi cere sfaturi despre alimentaţie, despre exerciţii, le primeşti pe toate gratuit, deci e super ok pentru orice vrea. Am văzut şi oameni de 84 de ani care făceau tracţiuni, e adevărat că nu la noi, însă o să fie şi la noi dacă voi ajunge eu la vârsta aceea. Pădurea Schulerwald e excelentă pentru ce facem noi fiindcă nu sunt maşini, nu e circulaţie, nu e fum şi mizerie. Sunt foarte mulţi copaci, natură, nu comentează nimeni, deci e ok. Noi vrem să promovăm ideea de sport, gratuit, în aer liber. Oamenii ar merita să ni se alăture în număr cât mai mare fiindcă sportul înseamnă sănătate. Aici poţi alerga, poţi face tracţiuni, o grămadă de lucruri. Nu e nevoie de cine ştie ce echipament, doar de voinţă şi motivaţie”.
Asteptam cati mai multi oameni doritori sa ni se alature! ^^
fereasca Dumnezeu de mai rau.