Actualitate

Lucrări de ignifugare şi protecţie a lemnului la macheta Cetăţii Bistriţa din Piaţa Centrală

Direcţia Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa a scos la licitaţie lucrările de tratare cu substanţe ignifuge şi protecţie a lemnului pentru macheta Cetăţii Bistriţa din Piaţa Centrală, amplasată acolo după festivalul medieval de acum doi ani. Perioada de garanţie a lucrărilor este de minim 5 ani.

Valoarea estimată a lucrărilor – aproape 5.000 de lei.

Tratarea lemnului cu substanţe ignifuge are scopul de a mări rezistenţa materialelor lemnoase la ardere şi de a creşte rezistenţa în timp la intemperii şi factori externi ce pot ataca masa lemnoasă (carii, ciuperci). În urma acestor lucrări va creşte siguranţa la foc a construcţiei prin împiedicarea aprinderii rapide a materialului lemnos.

Înaintea executării lucrărilor de ignifugare, macheta va fi pusă pe suporţi de beton pentru a elimina contactul lemnului cu pământul, în vederea protejării acesteia de factorii biologici.

Macheta este alcătuită din pereţi de incintă, două bastioane, nouă turnuri şi trei porţi de intrare în cetate. Suprafaţa care trebuie tratată cu produse ignifuge este de 325 mp. Tratarea se va face pe ambele feţe.

Replica din lemn a Cetăţii Medievale Bistriţa a fost amplasată în Piaţa Centrală după Serbările Bistriţei Medievale din 2012, când a reprezentat un punct de atracţie al festivalului de pe pietonal. Cetatea Bistriţa a fost atunci reconstituită în miniatură, din lemn, în toate detaliile, conform descrierilor şi planurilor din documentele vremii.

Zidul cetăţii, reconstruită la scară după cea originală, însă la dimensiuni mult mai mici, are un metru şi jumătate înălţime, turnurile breselor – 1,60-1,80 metri, iar cele trei porţi, a Lemnelor, Ungurească şi a Spitalului au câte patru metri. Pe fiecare zid, respectiv turn, se află o plăcuţă cu numele lui în aşa fel încât cetatea să ofere şi o lecţie de istorie pentru trecători.

5 comentarii

  • Amplasarea machetei de lemn a cetatii medievale in Piata Centrala, langa zidurile Bisericii Evanghelice este total neinspirata. Pe langa faptul ca obtureaza vizibilitatea spre Biserica Evanghelica dinspre Pietonal, aceasta macheta creaza senzatia de inghesuiala inutila in spatiu si asa redus al Pietei Centrale. De aceea, macheta ar trebui mutata in zona Muzeului Judetean. Astfel, prin demolarea centralei termice de pe str. Bistricioarei, ar permite sa se deschida o artera de circulatie cu intrare prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu. In lungul acestei alei care ar putea fi numita chiar “Strada Muzeului” sau ” Aleea Muzeului” ar putea fi deocamdata amenajate parcari de suprafata care sa deserveasca institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. De asemenea s-ar putea face sistematizarea zonei din jurul Muzeului Judetean, unde cu putina imaginatie s-ar putea gasi un loc in care sa fie mutata si macheta din lemn a cetatii medievale.

    • Sugestia cu sistematizarea zonei din preajma Muzeului judetean este buna dar macheta cetatii medievale este o porcarie care trebuie pusa pe foc inainte de alte cheltuieli de ignifugare fiindca tot acolo va ajunge, insa dupa ignifugare va arde mai greu si va scoate mult fum.

  • Este total necorespunzatoare si pt. faptul ca administratia care sufera de MIOPIE a sacrificat si trei molizi argintii exceptionali un castan , si mai multi arbori din zona , si culmea mai pregateste un proiect prin care doreste chelirea definitiva a acelui loc.Explicatia celor din primarie este una puerila: asa se vede mai bine ansamblul medieval din zona …principii pe care nu le mai intalnesti in alta tara EUROPEANA !!!

  • Lucrare de mantuiala prevazuta. Orice ai face nu o se rezista asa zisa macheta mai mult de cit 5-10 ani maxim daca nu este reluat taratarea anual. Meria? A trebuit tratat inainte de montaj ca se rezista. Orice se va aface acum, va fi doar de suprafata visibila. O se mucegaiasca la imbinari unde nu ai cum sa o tratez. Mai ales cu bugetul prevazut. Dar sunt convins ca o se fie vreo firma temporara care dupa incasare o se dispare de pe piata ca se nu trebuiasca se raspunde. Si da tibi, nu este la loc protrivit si in plus nu are nicio functie…folositi o pentru incalzire pe cind mai este pozibil.

  • eu personal la banii care sau dat si la timpul care se cere minim 5 ani nu o sa dau semnatura pe asa ceva pe banii astia o fac pe 2 ani si materialele ignifuge le asigura beneficiarul mentionez ca sunt ignifugator autorizat la zi

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.