În 2013, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a primit în folosinţă gratuită Vila nr. 1 din Sîngeorz-Băi, imobil aflat în administrarea Consiliului Judeţean şi în stare avansată de degradare, pentru a o reabilita cu fonduri europene.
Iniţial destinaţia sa era ”Centru de valorificare a tradiţiilor şi meşteşugurilor de pe Valea Someşului”, dar pentru a nu restricţiona folosinţa imobilului la un singur gen de activitate, după modernizare va fi ”Centru de rezidenţă pentru creatorii de artă contemporană, artă tradiţională şi meşteşuguri”. În vederea dezvoltării activităţii turistice urmează să se organizeze tabere de creaţie pentru diferite categorii de artişti, care să pună în valoare potenţialul cultural şi turistic al judeţului Bistriţa-Năsăud.
Clădirea este reprezentativă pentru stilul arhitectural românesc de început de secol XX. Imobilul respectiv se află într-o stare avansată de degradare, iar Centrul Judeţean pentru Cultură s-a angajat să facă toate demersurile legale şi de intervenţie pentru ca acest edificiu să fie salvat, lucru care ar aduce beneficii în derularea unor proiecte care au ca scop dezvoltarea turismului cultural în zonă: evenimente culturale, educative, sociale, rezidenţe pentru artişti, pentru tineri care cultivă excelenţa, etc.
Imobilul în cauză, din perioada 1996 şi până în prezent, a făcut obiectul mai multor acţiuni de predare – primire între diferite instituţii ale statului, dar lipsa fondurilor a condus la o stare avansată de degradare a acestuia, astfel încât volumul lucrărilor de consolidare şi refacere depăşeşte cu mult 60% din valoarea de înlocuire a construcţiei, ceea ce ar presupune demolare parţială, consolidarea şi refacerea acesteia pentru a deveni funcţională. Imobilul este în imediata vecinătate a parcului staţiunii şi nu este legat la reţelele de utilităţi din oraş, astfel încât nu a fost folosit efectiv de nici o instituţie care a avut-o în administrare.
„ospataru” = circar trepanat.
„ospataru” = circoteca PDL.