Proiectele iniţiate de Alexandru Toniuc şi Maxim Gagea:
Ecologizarea terenurilor aflate în proprietatea publică a municipiului Bistriţa, precum şi a celor aflate în proprietate privată, afectate de stocarea temporară a deşeurilor municipale
Ei spun că depozitul de deşeuri aflat pe malul râului Bistriţa, pe str. Zăvoaie, reprezintă ”principala sursă de poluare în Bistriţa, funcţionează împotriva tuturor reglementărilor de mediu în vigoare” şi solicită alocarea sumei de 2 milioane lei din fondul de rezervă pentru plata taxei de depozitare în rampă a deşeurilor şi neutralizarea depozitului temporar.
Proiectul a mai fost dezbătut în CL în şedinţa din 27 martie, însă a fost respins. Raportul direcţiilor Primăriei este nefavorabil deoarece ”în bugetul local nu sunt prevăzute sume având destinaţia solicitată”.
Instalarea a trei cişmele stradale
Se solicită instalarea a trei cişmele stradale în curtea următoarelor unităţi de învăţământ: Grădiniţa nr. 6, cu program prelungit, situata pe Aleea Şieului nr. 11, Grădiniţa cu program prelungit nr. 14 ”Trenuleţul Veseliei” de pe Str. Rodnei nr. 3 şi Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”.
Proiectul a mai fost dezbătut în CL în şedinţa din 27 martie, însă a fost respins.
Creşterea calităţii şi respectarea termenelor de finalizare a lucrărilor publice executate în Bistriţa
Prevede adoptarea unor măsuri prin care operatorii economici care încheie contracte de lucrări cu Primăria Bistriţa să fie determinaţi să-şi respecte angajamentele contractuale sub sancţiunea excluderii lor o durată de timp de la încheierea altor contracte de lucrări: ”Ceea ce se doreşte prin propunerea înaintată este de a sancţiona firmele care nu îşi respectă angajamentele contractuale exact pe baza experienţei anterioare de colaborare avută. Nu are niciun sens să închei un nou contract de lucrări în condiţiile în care experienţa directă este una negativă. Credem că adoptarea acestei hotărâri va duce la creşterea calităţii lucrărilor, la dispariţia şantierelor abandonate în care luni de zile nimeni nu lucrează nimic şi domeniul public este acaparat de o firmă privată delăsătoare care ulterior solicită prelungiri ale duratei de execuţie”.
În raportul direcţiilor Primăriei se precizează că un asemenea proiect nu se justifică deoarece există o reglementare legală în acest sens.
Creşterea accesibilităţii informaţiilor de interes public la nivelul municipiului Bistriţa
Se propune comunicarea publică a documentaţiilor realizate de municipalitate (studii, expertize, strategii, etc.) printr-un anunţ în care să se precizeze locul unde a fost postat pe site-ul Primăriei documentul respectiv, pentru facilitarea accesării informaţiilor.
Municipalitatea consideră că nu se justifică legal un astfel de proiect, deoarece multe documente sunt protejate de legea dreptului de autor, altele conţin date cu caracter personal, etc.
Modificarea stemei aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Bistriţa nr. 52/26.08.1993 şi revenirea la stema originală a oraşului
Ecologiştii propun reintroducerea în stema Bistriţei a struţului încoronat cu potcoavă de aur în cioc ieşind din coroana Regelui Ludovic de Anjou, aşa cum apare pe vechile reprezentări ale stemei oraşului: ”Fără acest elemente distinctive, ceea ce noi pretindem că e struţul concedat de o ilustră casă regală poate fi la fel de bine simbol al unei ferme sau zone cu tradiţie în îngrăşarea gâştelor pentru producerea de pate de fois gras”.
Raportul Primăriei este negativ deoarece nu a fost urmată procedura de elaborare a stemei conform prevederilor legale: cel mult trei variante de stemă, dezbatere publică, stabilire variantă finală de către CL.
Adaugă comentariu