Anticorpul – numit FI6 -, izolat de cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare Medicală Hill Mill, din Londra, şi de la Institutul de Cercetare în Biomedicină, a interacţionat cu toate subtipurile virusului gripal A, a spus unul dintre specialiştii britanici – Sir John Skehel.
Studiul rezultat în urma experimentelor pe şoareci, publicat în Science Express, a arătat că acest anticorp poate fi folosit ca „tratament de urgenţă”.
„Sperăm ca în cele din urmă (anticorpul n.r.) să fie folosit ca tratament prin injectare, pentru a opri infecţia”, a declarat Skehel.
Şi profesorul Antonio Lanzavecchia, director al Institutului de Cercetare în Biomedicină, a apreciat că „FI6 reprezintă o opţiune importantă pentru un nou tratament”, fiind „primul şi singurul anticorp care ţinteşte toate subtipurile cunoscute ale virusului gripal A”.
Anticorpul le-a fost administrat unor şoareci de laborator, la un interval de până la două zile după ce au fost infectaţi cu virusul gripei porcine A(H1N1), în doze letale, şi s-a dovedit complet eficient în combaterea infecţiei. Şoarecii au supravieţuit şi s-au vindecat.
Acesta este, însă, numai anticorpul care ar putea contribui la dezvoltarea unui vaccin în câţiva ani, a mai spus Skehel.
Pe de altă parte, specialiştii în virusologie cataloghează descoperirea drept „un pas important înainte”, sperând că va putea fi dezvoltat astfel „vaccinul universal” împotriva gripelor, întrucât în fiecare an virusul se modifică şi este nevoie de un vaccin nou.
Adaugă comentariu