Actualitate Economie

Cât lemn s-a furat cu acte din pădurile judeţului. Ce schimbări aduce „Radarul pădurii”, funcţional de azi

Lemne care ar încăpea în 2500 de vagoane de tren au fost tăiate ilegal numai anul acesta din Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud. Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj anunţă că valoarea pagubelor se ridică la circa 13 milioane de lei. Cum procedau "hoţii cu papion".

Sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale şi furtului de masă lemnoasă, aşa numitul „Radar al pădurii”, funcţionează începând cu 8 octombrie în toată ţara. Silvicultorii şi agenţii economici de pe piaţa lemnului au făcut deja probe cu telefoanele mobile şi tabletele pe care le vor utiliza de acum cu regularitate ca să acceseze sistemul informatic şi au semnalat imperfecţiunile Inspectoratului de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj, condus de inginerul Daniel Pop.

„Majoritatea operatorilor economici şi toate cele 18 ocoale silvice din Bistriţa-Năsăud au primit userul şi parola în vederea folosirii aplicaţiei. Din 21 septembrie s-a făcut testarea la nivelul judeţului. Nu s-au constatat probleme importante doar mici corecturi au fost aduse aplicaţiei. Ca atare, eu spun că lucrurile sunt bune, funcţionabile. Începând cu data de 8 octombrie a.c., au intrat în vigoare prevederile HG 470 urmând ca toţi emitenţii avizelor să obţină acele coduri offline sau online, după caz, şi să folosească noile formulare de avize pentru însoţirea materialului lemnos. Au apărut ceva mici probleme la Imprimeria Naţională cu aceste avize, dar într-o zi, două vor fi disponibile şi nu vor fi blocaje”, a spus Daniel Pop.

Şeful ITRSV Cluj a declarat că a discutat cu şefii de ocoale  după perioada de probă, iar aceştia i-au spus că nu sunt probleme.

„Am discutat cu un şef de ocol silvic care mi-a spus că e surprins de cât de repede s-au obişnuit pădurarii cu tabletele fiindcă ei au optat pentru tablete. Nici cei care folosesc telefoane nu au semnalat disfuncţionalităţi”, a spus Daniel Pop.

Daniel Pop a spus că, numai anul acesta, angajaţii ITRSV Cluj au constatat că s-a tăiat ilegal cantitatea de 96.000 de metri cubi de lemne în cele patru judeţe arondate: Cluj, Maramureş, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, valoarea lemnului tăiat ilegal fiind de 13 milioane de lei.

„S-au făcut peste o sută de sesizări penale. De asemenea, personalul nostru a confiscat un volum de peste 17.000 de mc de material lemnos, atât fizic, cât şi valoric. De asemenea, au fost aplicate peste 260 de contravenţii în valoare de un milion de lei. Din păcate, cele mai mari probleme constate au fost în judeţele Maramureş şi Cluj. În Bistriţa-Năsăud au fost probleme, dar nu chiar atât de grave. Şi aici s-au făcut tăieri ilegale, s-au constatat fapte de natură penală, dar nu la un nivel alarmant aşa cum, din păcate întâlnim în alte judeţe. lemnDin Bistriţa-Năsăud s-au confiscat în jur de 700 de mc de material lemnos până la această dată şi s-au constatat pagube de 650 de metri cubi”, a spus Pop.

Întrucât într-un vagon de tren intră între 37 până la 42 de metri cubi, lemnul tăiat ilegal din cele patru judeţe ar intra în 2500 de vagoane de tren, iar cel din Bistriţa-Năsăud în 19 vagoane de tren.  „Radarul pădurii” va duce însă la diminuarea tăierilor ilegale „cu acte”.

„Principalul motiv pentru care au putut fi făcute tăieri ilegale este că lemnul a putut fi, până la această dată, adus pe piaţă prin diverse metode: se foloseau documente fictive, se modificau documente. De exemplu, cu un document se transportau 40 de mc, iar când se ajungea la destinaţie se punea virgulă între 4 şi 0 şi rezulta 4 mc. Ca urmare, emitentul avizului rămânea cu un stoc de 36 de mc pe care putea emite ulterior un nou document. Unii transportau lemnul de două ori cu acelaşi aviz. Sigur că toate aceste lucruri nu vor mai fi posibile cu noul sistem. Ca atare, punerea pe piaţă a lemnului cu provenienţă ilegală sau incertă va fi foarte greu de făcut. Noua aplicaţie va sista posibilitatea de a depăşi volumul prevăzut în actele de punere în valoare. Noi am întâlnit situaţii în care se dubla sau tripla volumul înregistrat sau pus în valoare de un ocol silvic. De exemplu, dintr-o partidă de 100 de mc se dădeau avize pe 200 sau 300 de mc. Nu se va mai putea face acest lucru fiindcă aplicaţia nu va mai genera coduri în cazul în care se depăşeşte volumul din actele de punere în valoare. Cu siguranţă că Radarul pădurii va rezolva multe din aceste probleme”, a spus Pop.

Potrivit estimărilor făcute de specialişti se pot reduce cu 90% tăierile ilegale de arbori acoperite de acte.

5 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.