Actualitate

Uimitor! Lemnul unui copac din zona noastră scoate cel mai frumos sunet de fluier

Mulţi şi-au descoperit vocaţia de artist cântând la fluier sau nai, cele mai la îndemână instrumente de suflat, dar în acelaşi timp de "tortură" pentru adulţi. Şi copiii de azi le iubesc la fel de mult, mai ales când le văd colorate şi frumoase. Un bărbat din judeţul Mureş pune multă dragoste când le creează.

Nicolae Gliga este din comuna Hodac, judeţul Mureş şi a venit la „Toamna bucatelor de la Jupânu” cu instrumente muzicale pe care confecţionează manual în atelierul său.

„Eu fac naiuri şi fluiere. Naiurile se fac din lemn de soc mai mult în zona noastră, iar fluierele din alun, din răchită sau salcie, lemn care are măduvă. Se pot găuri mai uşor. Nu lucrăm la strung, totul se face manual. E dificil de făcut un instrument: trebuie adus lemnul din pădure, uscat o săptămână, o săptămână şi jumătate, şi abia apoi se poate confecţiona. Am instrumente la care cântă profesionişti, cele din lemn de prun, mai ales. Lemnul din prun sună cel mai bine”, a spus Nicolae Gliga.

Meşterul reuşeşte să vândă în târguri naiuri cu şase-opt tuburi pe care se distrează mai mult copiii fără să ştie să cânte.

„E mai greu să cânţi la nai. Mult mai greu decât la fluier, iar naiurile performante se fac din bambus. Într-un fluieraş mic însă, un copil de un an şi jumătate poate să sufle ca să-i scoată din minţi pe părinţi. Am fluiere la 3 lei, la 5 lei, 7 lei, 10 lei, 12 lei, iar naiurile încep de la 10 lei şi pot costa 100 de lei în funcţie de mărime”, a spus Nicolae Glica.

L-am întrebat pe meşter dacă se poate trăi din această pasiune: „Eu am lucrat altă meserie. Tatăl meu s-a ocupat cu aşa ceva aşa că eu cunosc de mic tehnica construirii naiurilor şi a fluierelor. Tot mai puţină lume e interesată de această meserie. Mai ales tinerii nici nu vor să audă de ea. Copiii mei nu sunt interesaţi, sunt adulţi, au meseriile lor. Am nişte copii prin vecini de 10-12 ani şi le spun să vină să-i învăţ. Nu vor nici ei. Fac eu cât pot. În vară, de exemplu, am fost la Sibiu, la Muzeul Astra, le-au văzut nişte nemţi şi mi-au cerut să le dau naiuri fiindcă auziseră de Gheorghe Zamfir. Am scris pe ele România să nu uite niciodată ţara de baştină a maestrului Zamfir”, ne-a spus Nicolae Gliga care răspunde, de fiecare dată, cu drag invitaţiilor la târguri pe care le primeşte din Bistriţa-Năsăud.

fluiere 2 fluiere 3 fluiere 4 fluiere 5

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.