Actualitate

Directorii de şcoli, misiune de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud legată de alegeri

Peste 2 milioane de lei va cheltui judeţul Bistriţa-Năsăud pentru organizarea alegerilor prezidenţiale din acest an. Cele mai mari sume se duc în buzunarele celor implicaţi în organizare, iar restul pentru bunuri şi servicii. În şcoli vor funcţiona majoritatea secţiilor. Ce trebuie să facă directorii.

În agenda săptămânală a directorului, publicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean, inspectorul şcolar general Camelia Tabără îi îndeamnă pe directorii de şcoli să sprijine autorităţile locale care vor să amenajeze în incinta unităţilor de învăţământ secţii de votare.

La Bistriţa, peste 50 se secţii de votare din cele 57 câte vor funcţiona în zilele de 2 şi 16 noiembrie a.c. sunt amplasate în şcoli, aşa cum Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, a anunţat AICI.

Situaţia este similară în oraşele Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi, în timp ce la ţară se va mai vota, în afară de şcoli, în sediile primăriilor, în case de nunţi şi cămine culturale.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, localul secţiei de votare se amenajează astfel încât să asigure condiţii corespunzătoare pentru exercitarea dreptului de vot şi respectarea caracterului oficial şi solemn al procesului electoral.

Amenajarea localurilor secţiilor de votare se face în imobile aparţinând domeniului public/privat al statului sau al unităţilor administrativ- teritoriale, precum şi în cele aflate în folosinţa sau în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale. La stabilirea localurilor secţiilor de votare sunt avute în vedere îndeosebi spaţiile aflate la parterul clădirilor, amplasate în locuri publice accesibile, a căror configuraţie permite o cât mai bună organizere şi desfăşurare a operaţiunilor electorale, precum şi afluirea şi defluirea corespunzătoare a alegătorilor.

În imobilele în care se amenajează spaţii destinate desfăşurării votării trebuie să existe mijloace de comunicaţii, energie electrică, grup sanitar. Grupurile sanitare trebuie igienizate şi aerisite.

Secţiile de votare trebuie amenajate în acele săli de clasă în care se pot amplasa cabine de vot, urne şi se poate asigura securitatea procesului electoral.

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.