Economie

Firmele din zona industrială a Bistriţei, pe linia de plutire. În ce ţară s-au făcut cele mai mari exporturi

Producţia industrială s-a situat în luna august a.c. cu 0,2 % peste nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului precedent, arată datele Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud. Producţia industrială a scăzut cu 14% faţă de luna precedentă, iar cifra de afaceri, de asemenea.

Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia Regională de Statistică Bistriţa-Năsăud, în perioada ianuarie-august a.c., volumul producţiei industriale a crescut cu 3,3% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

„Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a scăzut în luna august 2014 cu 9,2% faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Faţă de luna precedentă s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 20,4%”, se arată în Buletinul statistic lunar.

Conform sursei citate, în perioada ianuarie-august 2014 s-a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 3,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform sursei citate, agenţii economici cu sediul în judeţ au realizat în luna iunie 2014 exporturi în valoare de 53,4 milioane de euro, cu 0,4% peste nivelul lunii iunie 2013 şi cu 10,7% sub nivelul lunii precedente.

Din totalul valorii exporturilor, 48,9% este reprezentat de maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, urmate ca pondere (21,3%) de materii textile şi articole din acestea, piese şi subansamble aferente mijloacelor de transport (8,3%), metale comune şi articole din acestea (6,9%), materiale plastice cauciuc şi articole din acestea (4,6%), produse de lemn şi împletituri de nuiele (3,8%), .
In primul semestru al anului 2014 volumul exporturilor realizate de agenţi economici din judeţ a fost de 32,1 milioane de euro, cu 4,3% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Distribuţia pe principalele ţări partenere a exporturilor judeţului este următoarea: Germania (36,6%), Italia (22,4%), Ungaria (8,5%), Franţa (5,3%), Republica Moldova (4,8%).

Volumul importurilor realizate de agenţii economici din judeţ a fost în luna iunie 2014 de 44,7 milioane de euro, cu 10,9% mai mare comparativ cu luna iunie a anului precedent.

Faţă de luna anterioară volumul importurilor a crescut cu 3,6%. Ponderi mai importante în structura importului au deţinut: maşinile, aparatele şi echipamentele electrice (32,8%), materiile textile şi articolele din acestea (25,5%), materialele plastice, cauciuc şi articolele similare (15,5%), metalele comune şi articolele din acestea (15,0%),

Repartiţia pe principalele ţări partenere a importurilor judeţului este următoarea: Germania (19,6%), Italia (16,3%), Ungaria (11,5%), China (9,9%), Turcia (8,0%), Republica Moldova (6,7%), Republica Cehă (5,6%) şi Austria (4,0%).

În perioada 1.01. – 30.06.2014, volumul importurilor agenţilor economici din judeţ a fost de 250795 mii euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 8,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

2 comentarii

  • Da…noroc că vine primarul cu soluția salvatoare – o nouă zonă industrială care se numește Parc Industrial.

    • eroare, nu actualul primar a venit cu aceasta solutie, foarte buna dealtfel si anume parcul industrial, ci fostul viceprimar Ioan Peteleu a avut aceasta initiativa, care este una excelenta, de viitor cu multa viziune din toate punctele de vedere, care nu numai ca dezvolta economic orasul (creaza locuri de munca etc.) dar in timp ne va rezolva si problema poluarii orasului…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.