Actualitate

Capelă nouă şi adăpost pentru oamenii străzii, inaugurate la Beclean. Cine va avea grijă de oropsiţi

Primăria Beclean, condusă de Nicolae Moldovan, a inaugurat, sâmbătă, două o capelă modernă şi un centru de cazare pentru oamenii străzii. De cei din urmă vor avea grijă, prin rotaţie, bisericile din oraş. "Un model care ar trebui preluat şi de alţii", a spus şeful CJ, Radu Moldovan. (GALERIE FOTO)

Primăria Beclean a  inaugurat, sâmbătă, două noi obiective de interes comunitar, o capelă mortuară şi un adăpost pentru persoanele fără locuinţă. Cu peste 300.000 de lei, clădirea în care funcţionează de acum cele două obiective a fost modernizată, dotată cu instalaţii de aer condiţionat, dar şi cu sisteme de încălzire, sanitare, chiar pictată foarte frumos în zona rezervată cultului ortodox. La inaugurare au participat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, senatorul Ioan Deneş, preoţi şi pastori de la toate confesiunile, numeroşi localnici.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a declarat pentru Timp Online că salută încheierea, cel puţin la Beclean, a perioadei în care slujbele de înmormântare se oficiau în apartamente sau în case.

„Cred că nu mai e o soluţie să ţinem decedaţii în case sau apartamente. Eu am sugerat primarilor să amenajeze capele pentru ca oamenii când au un deces în familie să poată să-şi aducă morţii şi să-i privegheze în condiţii decente, civilizate. În ce priveşte persoanele fără adăpost, cred că e un lucru bun să-i provocăm pe preoţi şi pastori să facă lucruri caritabile împreună. Aţi văzut că şi noi am organizat un concert caritabil pentru centrul de tineret de la Sîngeorz-Băi. Nicolae Moldovan e unul dintre cei mai buni primari şi iniţiativele lui sunt salutare. Dacă el a găsit o soluţie aici şi pentru aceşti oameni, mă bucur. Mai mult decât atât trebuie să remarcăm ecumenismul din oraşul Beclean. Aici sunt toţi reprezentanţii cultelor, e un model care ar trebui să fie preluat de toată lumea”.

Primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, a spus că nu întâmplător a decis să inaugureze aceste două obiecte în 1 noiembrie. Pe de-o parte pentru că, în Ardeal se comemorează cei dispăruţi, iar pe de altă parte fiindcă vine iarna şi oamenii străzii nu mai pot dormi afară sau în alte locuri inadecvate.

„Dăm în folosinţă un obiectiv mult aşteptat. Consiliul Local Beclean a luat în discuţie ideea încă de pe vremea când eram un tânăr consilier local, Nicolae Moldovandar, în 2000, CL Beclean a decis să aducem aici jandarmii. Aşa cum se ştie, Jandarmeria s-a mutat, noi am renovat clădirea şi i-am dat destinaţia de capelă. Biserica Reformată are şi ea o capelă, aşa încât am amenajat o încăpere pentru ortodocşi şi alta pentru celelalte culte: greco-catolici, reformaţi, neoprotestanţi şi alţii. În cealaltă jumătate de clădire în care au fost amenajate dormitoarele jandarmilor, ne-am gândit să-i cazăm pe cei zece oameni ai străzii care îşi făceau veacul prin puncte termice, pe străzi, iar iarna aveam o problemă fiindcă trebuia să-i cazăm la spital, să facem tot felul de improvizaţii. Acum vor avea o locuinţă. Avem 14 locuri pentru ei. În plus, am promovat un parteneriat cu preoţii şi pastorii, mai precis cu toate bisericile, pentru ca, în fiecare săptămână să se ocupe cineva de ei. Timp de şapte zile fiecare biserică să le aducă mâncare la ora 13.00, o masă caldă, să le ofere consiliere, să-i ajute spiritual. Aşa, le vinde rândul bisericilor de cinci ori pe an şi deja am acceptul lor şi mi-au promis că se vor ocupa de oamenii străzii. Nu vreau să mai vedem oameni la cerşit. Becleanul e deja un oraş turistic şi nu se mai pretează la astfel de practici. Nu trebuie să fie agasaţi turiştii şi nici cetăţenii. Eu cred că e o iniţiativă care va putea fi luată ca exemplu. Sigur că vom coordona noi tot ce se întâmplă aici prin Direcţia de Gospodărie Comunală, am numit o doamnă care să fie administrator. Dânsa va fi permanent aici. Am pus şi o taxă de capelă, bani cu care vom administra tot ce înseamnă centru de adăpost, dar şi capela şi eu cred că se vor autofinanţa. Mai mult decât atât, aici fiind înmormântări, se va da de pomană, iar oamenii când au necazuri sunt mai receptivi, mai atenţi la cei de lângă ei. Cred că oamenii străzi vor fi trataţi omeneşte şi cu respect de toată lumea. Cel puţin asta vrem noi”, a spus Nicolae Moldovan.

Protopopul ortodox al Becleanului, părintele Doru Zinveliu, a salutat iniţiativa primarului Nicolae Moldovan.

„E binevenită acţiunea şi eu cred că fiecare cult va contribui. Noi, ortodocşii, ne vom implica, fiecare parohie câte o săptămână. Şi atunci vom face în aşa fel încât cei care sunt în nevoi să fie ajutaţi. Oamenii străzii, de multe ori, se adăpostesc pe unde pot. Aici vor găsi linişte şi vor fi în siguranţă. În mod categoric, vom aduce trei mese calde pe zi şi oamenii vor veni cu inima împăcată că fac ceva bun pentru sufletul lor. Vom aduce şi un cuvânt bun pentru ca să-i mai îndepărtăm de viciile lor. Ei trebuie să profite de oportunitatea care li se oferă ca să se îndepărteze de aceste vicii. Nu va fi simplu, dar e un lucru bun că au unde se adăposti şi nu trebuie să meargă cine ştie pe unde. E un lucru mare. Aici e siguranţă, căldură, mâncare şi pot depăşi o anumită stare”, a spus părintele Zinveliu.

Protopopul greco-catolic al Becleanului, părintele Felician Neagoş, a spus la rândul său că ideea ca bisericile împreună cu administraţia locală să se implice în sprijinirea celor fără adăpost este salutară.

„Nu le-aş spune oameni ai străzii, sunt mai degrabă oameni nefericiţi, cu probleme. Nu judecăm de ce au ajuns unde au ajuns. Mi se pare important să ne ocupăm şi de cei săraci cu duhul sau cu spiritul, dar şi material. Ideea e grozavă şi noi ne vom implica cât mai mult putem. E şi o acţiune ecumenică în care Dumnezeu ne adună pe toţi şi mai dărâmă mici bariere, mici rezerve şi asta e uluitor şi frumos. Omul mănâncă, omul simte, omul gândeşte, dar omul are nevoie de timp, de atenţie, de mângâiere şi de zâmbet. O mâncare găseşti, o pâine o câştigi, dar acel timp pe care i-l oferi unui om, o mână întinsă, face mai mult decât pâinea, acel act de iubire pe care uneori îl oferim cu multă rezervă. Aceşti oameni au nevoie de timpul, atenţia şi preţuirea noastră”, a afirmat părintele Neagoş.

Preoţii au oficiat o slujbă de sfinţire, iar invitaţii au tăiat panglica inaugurală. Potrivit primarului, de luni, oamenii fără adăpost se pot caza aici şi bisericile vor avea grijă de ei conform angajamentului luat. AICI MAI MULTE FOTOGRAFII

Cristiana Sabău

centru Beclean 2 centru Beclean 3 centru Beclean 4 centru Beclean 5 centru Beclean 6 centru Beclean 7 centru Beclean 8 centru Beclean 9

28 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.