Actualitate Economie

Bistriţa-Năsăud şi-a inventariat terenurile disponibile şi le va restitui celor îndreptăţiţi, asigură şeful ANRP

Bistriţenii care îşi cer proprietăţile înapoi de ani întregi şi nu le-au primit încă trebuie să mai aibă puţintică răbdare, spune preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu. Cel puţin în judeţul nostru au fost inventariate toate terenurile şi cei în drept vor fi puşi în posesie.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, a declarat, joi, la Bistriţa, că în judeţul nostru s-a încheiat inventarierea terenurilor cu scopul de a identifica suprafeţe care să poată fi afectate retrocedării.

“Legea 165 din 2013 care a venit ca un fel de medicament pentru tot ce se întâmplase până atunci şi a provocat suferinţă are câteva principii de bază: să nu mai dăm nimic în natură la cesionari, cum le spune domnul prim-ministru, la samsari, să inventariem toată ţara în căutare de terenuri care au fost uitate, păstrate, puse la spate, să le scoatem pe toate sub semnătura primarilor şi prefecţilor şi să le dăm oamenilor, să nu îi ţinem cu dosare pe la Bucureşti”, a spus Băeşu.

El a explicat că dosarele care se soluţionează acum vor primi despăgubiri abia în perioada 2016-2024 fiindcă, în prezent, se plătesc despăgubiri pentru dosarele soluţionate în trecut.

“Am făcut această inventariere, iar în judeţul Bistriţa-Năsăud, din 62 de unităţi administrativ-teritoriale, 61 au depus deja spre verificare domentaţia, iar 59 sunt deja introduse în baza de date a Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ceea ce înseamnă că, în foarte scurt timp, prefectul judeţului, împreună cu Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va putea arăta ce s-a găsit, cât teren disponibil are acest judeţ, astfel încât multe dintre cererile oamenilor care încă nu sunt soluţionate şi sunt fie la comisii locale, fie la cea judeţeană, să le rezolvăm aici”, a declarat el.

Băeşu a declarat că Legea 165 este construită în aşa fel încât să nu-i îi fie băgat nimănui pe gât ceva ce nu îi place în sensul că primarul nu o să-l poată pune cu forţa în posesie pe cetăţean într-un teren prost sau într-un islaz.

“În situaţia în care aceste terenuri nu ajung, dar pe raza judeţului sunt terenuri în domeniul public al statului de care statul nu mai are nevoie să le utilizeze eficient, prefectul poate propune ANRP şi ANCPI să ia iniţiativa unei Hotărâri de Guvern prin care acele suprafeţe să fie transferate la comisia judeţeană şi aceasta să le dea la oameni. Înţeleg că sunt aici, chiar în Bistriţa, suprafeţe de teren care, dacă ar fi preluate, dar e vorba de o negociere puternică între ministere, nu vreau să avansez ca să nu speriem pe nimeni fiindcă e vorba de ministere. Bistriţa are nevoie de zeci de hectare pentru a rezolva dosarele pe care le mai are. Înţeleg că, în multe situaţii, este vorba de foştii proprietari care au avut acele amplasamente şi să vedem cum se va soluţiona astfel încât să nu mai ducem la Bucureşti dosarele la despăgubiri când le putem da acasă, la ei, terenurile pe care le-au şi avut. E un lucru meritoriu pentru echipa de aici”, a declarat Băeşu.

El a menţionat că la Bistriţa a avut şi discuţii cu oameni care au dosare de restituiri la Bucureşti, fie pe fond funciar, Legea 10 sau Legea 290 care a prevăzut despăgubiri pentru românii din Basarabia, Bucovina de Nord şi Herţa.

“Şi aici s-a întâmplat ca peste tot. La început oamenii sunt vocali, nemulţumiţi. Când începi să le arăţi că lucrurile sunt în ordine, că nimic din ce vorbim noi nu e poveste, ci realitate, oamenii se liniştesc şi par a avea încă puţină răbdare. Dacă dumnealor mai au puţină răbdare, or să-şi vadă drepturile, nu toate deodată fiindcă e foarte greu, dar o să vadă o parte din ele primite”, a spus Băeşu.

1 comentariu

  • Sunt si persoane care au mostenit terenuri de la ” domnu’ Primar”? Indiferent in ce parte a judetului se afla. Si l-a putut intabula?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.