Actualitate Politică

Iniţiativă legislativă: Aleşii locali ar putea avea dreptul doar la două mandate succesive

Aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni ar putea avea dreptul de a ocupa aceste funcţii nu mai mult de două mandate succesive pentru a nu crea un monopol, conform unei iniţiative legislative aprobate tacit de Camera Deputaţilor, însă for decizional este Senatul.

Proiectul prevede că nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte consiliu judeţean decât cel mult pentru două mandate.

Iniţiatorii au considerat că după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă şi există situaţii concrete în care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunităţi a dus la acuzaţiile de nepotism, conflict de interese sau corupţie.

Proiectul a fost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere şi vot final din 15 octombrie a fost depăşit.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.

Camera Deputaţilor a adoptat, tot tacit, o propunere legislativă de respingere a Ordonanţei de urgenţă 55/2014 care permite ca aleşii locali să-şi aleagă un partid timp de 45 de zile, fără să-şi piardă mandatul.

Propunerea prevede că se respinge această Ordonanţă, iar primarii care au optat pentru derogările Ordonanţei să-şi piardă mandatul şi să fie înlocuiţi. Proiectul a fost adoptat tacit deoarece termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final de 12 noiembrie a fost depăşit.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul este decizională cu această propunere legislativă. Ordonanţa 55/2014 se află în prezent la comisii la Senat.

Foto: arhivă

11 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.