Preşedintele APA Bistriţa, Ioan Sighiartău, a fost primul care s-a adresat participanţilor vorbindu-le despre începuturile sale în business. “Munca unui lider înseamnă şi slujirea celor pe care îi avem în subordine, iar oamenii e afaceri, membrii acestei asociaţii au înţeles perfect acest aspect, asumându-şi, fără ezitare această responsabilitate. Inima unui lider e plină de bucurie când contribuie la slujirea celorlalţi”, a spus el.
Prezent la eveniment, primarul Ovidiu Creţu i-a felicitat pe organizatori pentru iniţiativă. “Acest summit care are loc laBistriţa ne onorează oraşul, ne înfrumuseţează şi ne dă un plus de intelectualitate. Aici în sală sunt mulţi oameni de afaceri, oameni care au ales meseria cea mai palpitantă pentru că atunci când eşti angajat undeva, ai pe cineva care se ocupă de unele probleme ale tale şi tu trebuie să-ţi faci munca, dar omul de afaceri e liderul care îşi asumă toate riscurile. Eu vă felicit că aţi ales această variantă şi că doriţi să mergeţi în sectorul care determină dezvoltarea. Cercetarea, educaţia, sunt importante, dar dezvoltarea se face prin oameni de afaceri care ştiu să-şi dezvolte viaţa, afacerea, relaţiile şi odată cu ei zona în care sunt: oraşul, judeţul şi chiar ţara. (… ) Învăţarea nu mai e la fel de simplă azi, iar astfel de conferinţe aduc în faţa unor oameni care vor să înveţe alţi oameni care pot transmite informaţia precisă, folositoare, gata de utilizat. E un mare merit al celor care reuşesc acest lucru. Le mulţumesc că au venit la Bistriţa”, a spus primarul.
Sorin Popa, preşedinte John Maxwell TEAM România, care şi-a petrecut mai bine de 10 ani studiind conceptele ce au ajutat milioane de oameni din întreaga lume să îşi modeleze vieţile asa cum şi-au dorit, le-a explicat participanţilor care sunt cele cinci nivele ale leadership-ului potrivit lui John C. Maxwell. El a spus că, la primul nivel leadership înseamnă doar poziţie, titlu, dar oamenii din subordine nu investesc prea mult timp sau energie în lider. „Oamenii te urmează pentru că sunt plătiţi pentru asta. Un mod simplu să vezi dacă într-o companie conducerea este la nivelul 1 este să observi angajaţii înainte de terminarea programului. Cu 30 de minute înainte, ei îşi degajează biroul şi încheie activitatea, apoi îşi spun la revedere, să fie pregătiţi de plecare. La sfârşitul programului ieşirea e mai rapidă decât intr-un exerciţiu de incendiu. La nivelul 2 de leadership oamenii încep să te urmeze pentru că doresc asta. Schimbarea vine din legătura cu oamenii. Când liderii îşi cunosc oamenii şi au o relaţie cu ei, şi eventual se şi agreează, lucrurile merg mai uşor. Relaţiile cu ceilalţi sunt baza leadership-lui; sunt fundaţia. Leadership înseamnă influenţă, şi nu poţi influenţa pe cineva cu care eşti în opoziţie. Liderii din această poziţie: ştiu să asculte, ştiu să observe, ştiu să înveţe. Nivelul 3 este bazat pe productivitate. Liderii aduc rezultate şi ştiu să conducă prin exemplu propriu. Cel mai motivaţional principiu este că oamenii fac ceea ce văd. Liderii atrag oameni ca ei, nu oamenii pe care i-ar dori”, a explicat Popa.
El a adăugat că liderul care ajunge la nivelul patru se axează pe dezvoltarea oamenilor din subordine, pentru ca ei sunt cea mai buna resursă. „Compania creşte odată cu oamenii. Recrutarea e foarte importantă, poziţia este vitală. Oamenii de succes au gasit nişa unde se potrivesc şi au ramas acolo, îşi folosesc abilităţile le locul potrivit. Ehiparea este încă o caracteristică: omul potrivit, la locul potrivit şi cu posibilităţile necesare, oamenii trebuie împinşi spre acţiune şi spre a ajuta pe alţii la rândul lor. Durează mult pentru a ajunge la nivelul 5 şi asta înseamnă ca liderul a câştigat respectul celorlalţi. Oamenii pur şi simplu te urmează pentru că vor să devină ca tine, pentru că se simt inspiraţi. Poţi fi la nivele diferite de leadership cu diferiţi oameni şi e important să ştii unde te afli pentru a evolua. Nivelul de angajare emoţională a fiecărui om din echipă e diferit în funcţie de nivelul de leadership la care ne aflăm cu fiecare persoană”, a spus Popa.
Dr. ec. Radu Vasile Pop, a vorbit despre fiscalitatea între conformare şi evaziune, explicând de ce e nevoie să ne plătim la timp şi corect taxele şi impozitele.
Victor Alistar de la Transparency International România a prezentat activitatea organizaţiei şi a vorbit, pe larg, despre nevoia de implicare a tuturor în diminuarea fenomenului corupţiei. „Este o legătură între corupţie şi sărăcie”, a spus Alistar.
El a explicat că TI România caută parteneri locali, antreprenori care cred în valorile organizaţiei. „Vrem să intrăm în România reală. Cu jurişti încercăm să deschidem un centrul ALAC în Bistriţa în care oamenii să poată pună probleme de corupţie. Le vom da un prim sprijin gratuit, e un fel de a da un prim sprijin gratuit comunităţii. Mergem pe ideea că avem nevoie de nişte insule de integritate”, a spus Alistar. El a menţionat că, în prezent, cele mai importante probleme din România sunt: salariile, locurile de muncă, nivelul mic al pensiilor, preţurile şi nivelul ridicat de corupţie.
”Trăim într-o epocă digitală, în care informaţiile despre orice om sau companie sunt extrem de uşor de aflat. Cu câteva clickuri pe Internet putem afla cifra de afaceri, profitul sau pierderile companiilor cu care ne gândim dacă să lucrăm sau nu, putem descoperi ce alte afaceri mai deţin acţionarii sau dacă firma a avut procese în justiţie sau a intrat în insolvenţă”, a declarat Ioan Daniel Bălan, director general Megatitan.
Marian Popa – director Deutsche Bank Global Technology Center România, fost CEO, manager experimentat şi parte din bordul decizional al Endava Limited în perioada 2004- 2012, în prezent este director al Deutsche Bank Global Technology Center, a spus că, de 42 de ani, ca economist, conduce diverse firme, majoritatea de IT. “De-a lungul carierei mele nu m-am considerat un şef şi nu m-am străduit să conduc activitatea fiindcă erau colegi capabili. Singurul lucru care m-a preocupat a fost să creez un cadru şi să-i provoc pe colegi să-şi depăşească limitele”, a spus Marian Popa.
„Sunt şapte lucruri care ne vor distruge: bunăstarea fără muncă, plăcerea fără conştiinţă, cunoaştere fără caracter, religie fără sacrificii, politică fără principii, ştiinţă fără umanitate şi afaceri fără etică”, a spus Popa.
El a vorbit şi despre corupţie amintind că, la nivel mondial, se dă şpagă cât PIB-ul Germaniei dintr-un an, o sumă enormă.
„În România, corupţia se cifrează undeva între 8 şi 10 miliarde de euro pe an. În fiecare an pierdem bani pentru că nu reacţionăm sau reacţionăm greşit. Sunt unii care iau aceste sume, dar există şi unii care le dau sau acceptă ca aceste sume să se plimbe dintr-o parte în alta. Dacă ne uităm la indicele de percepţie al corupţiei, primele 20 de ţări din punctul de vedere al integrităţii începând cu Danemarca, terminând cu Austria. Dacă ne uităm la nivelul de trai, aceste ţări au cel mai înalt nivel de trai. Nu vorbim doar de moralitate, ci vorbim de nivelul de trai pe care l-am putea avea dacă aceşti bani nu ar dispărea”, a spus Marian Popa.
El a spus că pledează pentru o acţiune comună. „Cu toţii să avem o reacţie pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Nu e neapărat nevoie de o lege. Putem agrea, într-o afacere, să fim corecţi. Sunt corporaţii mari care deja impun acest lucru în contractele lor standard. Există pacte de integritate care nu fac altceva decât să-şi ia angajamentul să fie integri. Lucrurile acestea trebuie să înceapă din şcoală”, a spus Popa.
John Lenton, fost vicepreşedinte American Express, a abordat tema „Neprihănirea înalţă un popor”. El a început să vorbească despre Kenya, o ţară extrem de coruptă în care s-au investit foarte mulţi bani din toată lumea în special cu scop umanitar şi, cu toate acestea, e o ţară săracă.
„Singapore e una dintre cele mai bogate ca nivel de PIB pe cap de locuitor şi una dintre cele mai puţin corupte. Kenya are 3000 de dolari PIB pe cap de locuitor. E una dintre cele mai corupte şi sărace ţări, deşi putea fi una dintre cele mai prospere. Summitul se numeşte pentru integritate şi prosperitate fiindcă există o conexiune puternică între cele două. Transparency International face o hartă a corupţiei în fiecare an. Cele mai corupte ţări din lume sunt în Africa, dar chiar şi acolo sunt ţări care încep să devină cunoscute pentru integritate: Botswana. Un lucru trist e că nicio ţară din lume nu e integral corectă. În Marea Britanie, băncile aranjează cursul de schimb, politicienii au cheltuieli mari de ordin personal. Toţi suntem în aceeaşi barcă a imperfecţiunii”, a spus Lenton.
La întrebarea ce vine mai întâi: sărăcia sau corupţia, John Lenton a spus că i se pare de bun simţ să argumenteze că ţările sunt sărace din cauza corupţie. „Corupţia nu reduce sărăcia, mai degrabă o extinde şi o adânceşte”, a spus el.
Dacian Palladi, consultant afaceri, a abordat problema prosperităţii şi integrităţii în legătură directă cu sistemul. El a spus că, atât timp cât oamenii acceptă să fie mai puţin bogaţi, şansa să fie integri e mai mare.
Sebastian Văduva, decan Griffiths School of Management, antreprenor româno-american cu vastă experienţă în domeniul consultanţei în afaceri, marketingului, vânzărilor şi culturii organizaţionale, a spus că nu este de ajuns să fii integru pentru a fi prosper, ci e nevoie şi de excelenţă. Văduva a explicat că tehnologia va lăsa foarte mulţi oameni fără locuri de muncă, singura şansă pentru indivizi fiind aceea să exceleze în domeniile lor fiindcă cei ce se pricep la toate, de fapt, nu sunt buni de nimic.
Pai uitati -va de cine e organizata conferinta ,de aceea lipseste .
O gramada de pokemoni, unul mai zambitor ca altul.
Ești un avangardist curajos! Viitorul sună bine cu oameni ca și tine!
Păgâni fără credință în biserică! Oameni care nu știu cum se fac festivitățile adevărate la noi. Nihil Sine Andreicootz!
PROSPERITATE ….pentru cine ?…..noroc cu DNA-ul ca mai taie din prosperitatea obtinuta pe sub mana de la cei care ne dau lectii de MORALITATE. Inca odata FELICITARI DNA !!!( nu este vorba neaparat de cei care au participat la aceasta intrunire)