Actualitate Social

Poliţiştii acuzaţi de corupţie ştiau că sunt ascultaţi. Foloseau un limbaj codat în termeni meteorologici

Cercetările făcute de procurorii DNA în cazul celor trei poliţişti bistriţeni arestaţi pentru fapte de corupţie - Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă - arată că ei ştiau faptul că au telefoanele ascultate, motiv pentru care foloseau un limbaj codat în termeni meteorologici ca să "aranjeze" circumstanţele unor accidente rutiere.

Potrivit procurorilor DNA, citaţi de Evenimentul Zilei, Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă au muşamalizat un accident rutier produs de un poliţist beat, iar în dosar, toate discuţiile purtate de ofiţeri sunt codate în termeni „meteorologici”.

Este vorba de accidentul rutier produs în data de 4 noiembrie 2014 de şeful de post din comuna Dumitra, agentul şef Leon Fetti. Aflat sub  influenţa băuturilor alcoolice, acesta a lovit cu maşina o fetiţă de opt ani care a suferit fracturi în zona capului şi a feţei. Procurorii DNA susţin că acesta nu a raportat accidentul, deşi starea de sănătate a micuţei s-a agravat şi a fost transferată cu un elicopter SMURD la Cluj.

„Cloşcă Leon a ţinut legătura în mod permanent cu şeful Secţiei 6 de Poliţie Rurală Năsăud, inspectorul principal Ilie Câmpan, convenind cu acesta să nu raporteze accidentul, să nu întocmească acte de constatare şi să nu întreprindă niciun fel de cercetari”, arată DNA.

În aceeaşi seară, la ora 20.29, procurorii DNA au interceptat o discuţie telefonică purtată de cei doi poliţişti, în care folosesc codul „meteorologic”. „Îi vreme bună pe aici … da, vreme bună, nu ne-o sesizat niciun nor c-a ploua, îi OK”, spunea Cloşcă. Câmpan îi răspundea tot cifrat: „Foarte bine, foarte bine. Că … am înţeles şi eu că se încălzeşte vremea şi … se face … se face timp frumos”.

De producerea acestui accident a aflat comisarul şef Mureşan, care nu a luat nicio măsură. „Mureşan l-a trimis pe comisarul şef Isopescu Muresan Ovidiu 3 decPetrică, de la Inspecţia Internă, să verifice neoficial evenimentele produse. Nici în urma acestei anchete nu se raportează nimic, ci se ascunde totul, astfel că în evidenţele Poliţiei Bistriţa nu este înregistrat niciun eveniment rutier şi nu este efectuată nicio anchetă oficială”, se mai arată în dosarul DNA.

Tot în dosarul de urmărire penală obţinut de evz.ro, se mai arată că în data de 29 octombrie 2014, comisarul Hasnăş l-a trimis pe agentul Dan Grigore Huciu să îl „purifice” pe şoferul unui camion, care vorbise urât cu preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan. Ordinul a fost unul abuziv deoarece şoferul respectiv nu a greşit cu nimic. Ulterior „controlului”, agentul Huciu i-a raportat lui Hasnăş că l-a învăţat minte pe respectivul şofer: „no şefu, l-am oprit, l-am cătat şi-n chiloţi”. Radu Moldovan a declarat că nu ştie despre ce este vorba în legatura cu susţinerile procurorilor DNA.

Procurorii mai susţin că, în 21 iunie 2014, Mureşan a fost sunat de omul de afaceri Traian Larionesi, care deţine fonduri de vânătoare în judeţ, care i-a cerut să intervină energic pentru prinderea unor presupuşi braconieri. În prima fază, inspectorul şef s-a arătat dispus să pună la dispoziţia lui Larionesi două patrule de poliţişti. În faţa protestului omului de afaceri care i-a spus la telefon „nu-i suficient dacă nu punem mâna pe ei,” Mureşan a plecat în urmărirea presupuşilor braconieri.

„S-a deplasat personal în urmărirea presupuşilor braconieri, utilizând un autovehicul privat trimis de Larionesi Traian. A acceptat dorinţa lui Larionesi Traian de a trimite patru maşini de poliţie şi pe direcţiile indicate de omul de afaceri”, arată procurorii DNA.

Potrivit anchetatorilor, Larionesi i-ar fi oferit lui Mureşan, de mai multe ori, diverse bunuri şi cadouri, dându- i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 de lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar mai dat inspectorului şef al IPJ Bistriţa Năsăud un autovehicul de teren marca Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 şi înmatriculat pe numele soţiei ofiţerului, Lenuţa Mureşan. Omul de afaceri a negat însă acuzaţiile.

Cei trei poliţişti au cerut să fie cercetaţi în libertate. Miercuri vor afla dacă magistraţii Curţii de apel Cluj sunt de acord cu solicitările lor.

5 comentarii

  • Sper că magistraţii Curţii de Apel Cluj să aibă grijă de aspectul influenţării martorilor din acest dosar, în condiţiile în care cei 3 s-ar putea afla în cercetări în stare de libertate.
    La Bistriţa, noul comandant al Poliţiei, ar trebui să-şi purece colegii din subordine, să-i pună pe cei cu probleme penale la dispoziţia procurorilor, să aducă sânge proaspăt în instituţie, pentru că eu cred că are de unde ( nu toţi sunt corupţi), dovedind că poate reface credibilitatea acestei instituţii ce are rost în aplicarea legii fără părtinire.
    Cum toate cele întâmplate s-au produs cu o groază de complicităţi din partea potentaţilor zilei, oameni de afaceri şi politicieni, eu cred că toţi cei ce au legătură cu cele întâmplate trebuiesc audiaţi, şi stabilită contribuţia lor, căci altfel se va instala sentimentul că se încearcă a se trage nisip peste un rahat urât mirositor.

  • Cand vezi cu ce gainarii se ocupau astia , te umfla rasul . Chelnerul Radu Moldovan a pus gaia pe un amarat de sofer care l-a bagat putin in p..zda la ma-sa . Ulterior chelnerul devine las si nu mai stie despre ce este vorba . Un taran cu bani pe nume Larionesi isi subordoneaza politia romana si inspectorul sef trece direct in subordinea sa . Astia ar merita sa intre la pachet cu totii in puscarie , nu pentru ca sunt infractori , ci pentru ca sunt gainari penibili .

  • despre accidentul mortal de la Tureac unde firfa lui Trisca a omorit doi oameni nevinovati nu spune nimeni nimic? De ce masina a fost la expertiza a doua zi dupa ce a fost descarcata si reglata noaptea oare domnu Robertino nu stie nimic despre acest caz. Cum e posibil sa omori doi oameni si sa nu raspunzi cind tot birgaul stie ca soferul conducea de ani de zile.De tirurile lor si masinile cu lemn furat nu avea voie sa se atinga nimeni ca si de cele de la Frasinul ca doar dadeau spaga la toata lumea.Nu stie politia de la Prund cit lemn la negru si cherestea transporta cu un singur aviz sau sunt protejati impreuna cu sora acestora care ani de zile a carat cherestea la negru de pe tot birgaul cu avize intocmite de fratii acesteia .Pina cind hotii sunt oamenii de afaceri? Cind se va face dreptate cu acesti adevarati HOTI de lemn care in ziua de azi fura padurile de le rup fara sa le faca nimeni nimic ? de cate ori aau fost oprite si verificate in trafic sau cintarite masinile lor? Poate ne spun cei de la sctia de plitie din Prund sau politia rutiera de la Bistrita .Asteptam un raspuns sau poate cineva se va sesiza in acest caz.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.