Designerul Loredana Chiş, profesor la Liceul de Plastice „Corneliu Baba” Bistriţa, a avut ideea să-i adune la un loc de toţi meşterii populari din Bistriţa şi să-i provoace să creeze ornamente de brad.
„Încercăm să promovăm meşteşugurile noastre, artiştii noştri populari care lucrează deosebit şi minuţios şi fac nişte lucruşoare deosebite în cazul în care sunt cooptaţi în asemenea proiecte. Anul acesta ne-am gândit să facem un altfel de brad, iar tema a fost Crăciunul în culorile lui specifice, dar în texturi diferite: aţă, macrame, împletituri, papură, cânepă, mărgele şi tot ce e este mai natural şi se poate lucra de mână. Eu am selectat din lucrările fiecăruia cromatica de care am avut nevoie, lucrurile cele mai aproape de tradiţional, eliminând ceea ce era comercial. Înainte de ziua acesta am avut mai multe întâlniri. Eu le-am spus ce aş vrea să pun pe brad, oamenii au înţeles şi s-au conformat, deci nu mi-a fost foarte greu să selectez produsele”, a spus Loredana Chiş.
Larisa Bancea, cunoscut artist bistriţean, ne-a mărturisit că a contribuit la realizarea bradului cu obiecte croşetate, dar şi din hârtie. „Cred că ne-a ieşit un brad altfel. Eu mă bucur că, deşi, modernizăm bijuteriile, nu ne îndepărtăm de tradiţii. Cred că e foarte important să nu ne uităm originile. Am cunoscut-o destul de târziu pe Loredana Chiş, dar e o fată superbă. Ea ne-a spus că vrea ceva waw, inedit, iar fiecare dintre noi s-a străduit să nu o dezamăgească. Am folosit exact ce ne-a spus şi a ieşit o minunăţie. Am făcut moşi din hârtie, căciuli cu codiţe, lucruri drăguţe care mie îmi plac şi sper să le placă şia ltora”, a spus Larisa Bancea.
Eniko Lazia ne-a spus, la rândul ei, că a contribuit cu sticlă şi ceramică pictată la realizarea „bradului altfel”. „Am făcut, în stilul meu, specific, bijuterii pictate pe piela. Fiecare crenguţă din brad spune ceva despre noi, despre sufletul nostru. Ne bucurăm că am putut realiza acest brad ca să le arătăm bistriţenilor că există un loc unde se fac lucruri autentice, că sunt străvechi, că sunt moderne, sunt lucruri autentice. În tot ce facem, punem tot sufletul. Altfel nici nu ar ieşi”, a spus doamna Lazia.
Şi Sorin Tisa a contribuit cu oameni de zăpadă, moşi, toate făcute manual. „Produsele mele sunt pentru cadouri, dar nu de pus pe brad, ci sub brad. Îmi place foarte mult cum a ieşit bradul, e într-adevăr unul altfel. Am să încerc să fac şi eu un brad mort, dar plin de viaţă, pe care îl voi expune pe pietonal. În tot ceea ce fac eu pun suflet. Dacă faci ceea ce-ţi place, ies lucruri frumoase”.
Pe bradul altfel apar şi moşuleţi croşetaţi de doamna Domniţa Radulovici. „Am făcut şi nişte săculeţi din pânză de casă foarte veche. Am mai făcut şi sticluţe decorate cu cusături în cruciuliţe cu moşi, cu brad, specifice sărbătorilor. În ce priveşte bradul, am dat cu toţii tot ce am avut mai frumos şi sper să placă tuturor”.
Georgeta Ungureanu a făcut ouă încondeiate cu moşi, clopoţei. „Ouăle sunt pictate în ton cu sărbătorile. Sunt ca nişte globuri. Ouăle reprezintă creaţia, începutul, iar dacă stăm să ne gândim că velnicia s-a născut la sat, atunci creaţia pleacă de la o idee, o sămânţă, un grăunte, îl putem împodobi chiar de Crăciun”.
Doamna Elena Pleniceanu a contribuit la împodobirea bradului altfel cu produse croşetate. „Sunt folosite mai mult în mediul urban, tradiţie urbană. Am făcut coliere cu cristale, altele lucrate pe material de blugi, mărgele de tot felul, pe bronz. Ideea mi s-a părut frumoasă, să nu-i zic extraordinară, iar bradul realizat de doamna Loredana Chiş este fenomenal. A ieşit superb. Nici nu mă aşteptam”, ne-a spus doamna Pleniceanu.
Primarul Ovidiu Creţu, prezent la eveniment, a spus că salută ideea artizanilor de a face un brad altfel în incinta Casei cu lei. „Faptul că meşterii artizani ne-au pregătit un astfel de pom e o surpriză plăcută, iar cel mai frumos compliment e cel spus de o domnişoară (Nora Buboly – fetiţa Monicăi Buboly) care, atunci când l-a văzut, a exclamat: waw!”, a spus primarul.
Adaugă comentariu