Actualitate

APM Bistrița-Năsăud: Arderea miriștilor, strict interzisă

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud informează proprietarii de terenuri că incendierea miriștilor și a resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu completările și modificările ulterioare – Secţiunea 3: Obligaţiile persoanelor fizice şi juridice, art. 94, alin. 1, lit. n). deţinătoriilegali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.” Arderea miriștilor și a resturilor vegetale nu reprezintă o metodă de degajare a terenurilor agricole, astfel Agenţia pentru Protecţia Mediului nu își va da acceptul pentru incendiere terenurilor în scopul eliberării acestora de resturile vegetale rezultate în urma recoltării și/sau igienizării, ci doar pentru cazurile în care se impun măsuri de carantină fitosanitară.

În condițiile actuale, arderile necontrolate ale miriștilor și resturilor vegetale pot provoca adevărate dezastre. Această practică de sezon determină pe de o parte creşterea poluării aerului prin creşterea concentraţiilor gazelor cu efect de seră care contribuie la fenomenul de încălzire globală, și duce la creșterea noxelor din aer, iar pe de altă parte determină scăderea fertilității solurilor, prin reducerea conținutului optim de materie organică din sol şi scăderea biodiversităţii, având efecte negative majore pentru habitatele naturale, pentru flora şi fauna sălbatică specifică. Totodată există pericolul ca arderile necontrolate ale miriştilor sau vegetaţiei uscate din vecinătatea fondului forestier să se extindă la aceasta provocând pagube importante pentru floră, faună, habitate, dar uneori şi victime umane.

Încălcarea prevederilor legale privind „obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”  conform art. 96, alin. 1, pct.9, din OUG 195/2005 constitue contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice, şi de la 25000 la 50000 lei pentru persoane juridice.

În ceea ce  priveşte arderile care au loc în interiorul sau vecinătatea ariilor naturale protejate şi pe trenurile supuse refacerii ecologice prevederile legale sunt mai stricte.

Astfel „arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice” conform art. 98, alin. 1, pct. 1, din   OUG 195/2005 privind protecţia mediului, constitueinfracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30000 la 60000 lei, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

În perioada care urmează, având în vedere că la fel ca în fiecare an locuitorii atât din mediul urban cât şi din cel rural realizează curăţenia de primăvară în gospodăriile proprii şi pe spaţiile verzi aferente acestora, operatorul de salubritate SC Supercom SA Bistriţa, va prelua deşeurile rezultate în urma acestei activităţi, oferind posibilitatea tuturor locuitorilor să se debaraseze în mod legal de deşeurile rezultate.

În acest fel se vor evita acumularea unor cantităţi de deşeuri care ar putea crea supraâncărcarea punctelor de colectare fapt care ar putea duce la un disconfort vizual neplăcut, sau chiar la arderea deşeurilor vegetale rezultate, cu încălcarea prevederilor legislative în vigoare.

5 comentarii

  • Povesti de ani de zile, in realitate sa ne spuna APM-ul, Primariile si Politia Locala de pe langa Primarii cate amenzi s-au dat de la aparitia acestei legi.? Nu s-au dat nimic pt. ca sa nu fie deranjat electoratul, in special cel din rural. Se vorbeste din nou doar cu o jumate de gura de miristi, uitand ca pasunile satesti ,comunale sunt inscrise la APIA si ca sa obtina subventii posesorii lor aprind in draci an de an scaii, arbustii etc dupa ce se face taierea lor. Am servit-o rau de tot la mine in Sirioara in 2012 cand mi-a luat foc pana si padurea de la extinderea focului dupa o jumate de zi cu vant. Personal am sunat la 112 si au venit POMPIERII de la Beclean, de am dat cu lopata pana mi-au sarit mainile de la loc. Credeti ca a fost cineva tras la raspundere ? Se tot vorbeste de ARII PROTEJATE . Ele sunt doar pe hartie sa pacalim Europa . In rest nimic din ce ar trebuii sa se faca dupa Directive si legislatie. Asltfel nu imi explic marea isterie nationala (in sensul bun al cuvantului ) prin care ecologisti, ong-isti etc au pregatit recent petitii online pt. salvarea padurilor din Romania, si in mod special cele VIRGINE, ultimele din Europa. Vrem STARE de URGENTA la PADURI ! Acuma este momentul. Este de-a dreptul cinic sa ceri romanilor sa respecte cu sfintenie izolarea, sa nu mearga la Biserica nici de PASTI dar MAFIA padurilor si MAFIA BALASTIERELOR sa fie in teren ,la treaba si sa nu fie intrebata ce si cum. S-a constat recent ca furturile si taierile ilegale au explodat. Si cu probe transmise din teren de civicii romani. Vedem aceste filmulete chiar in aceste zile transmise si de bistriteni. Intreb APM-ul ce masuri iau ei cand vizualizeaza aceste imagini ?Vrem ARMATA si POLITIA PADURILOR ! Este amenintata vana si existenta poporului roman. Cateva sute de barosani traiesc bine mersi din vanzarea si exploatarea la sange a minunatiilor pe care ni le-a dat Dumnezeu noua si Romaniei. Este inacceptabil !

  • Si inca o intrebare pt. APM national . Ce are de zis aceasta institutie formata (sic) din mari specialisti, asupra urmatorului aspect. Ministrul habarnist al MEDIULUI , s-a lasat impresionat de firmele si afaceristii din domeniul pescuitului si cu ajutorul ordonantei militare, da liber la pescuit si deplasari cu barci, mici pescadoare, pe Dunare si in Delta. Cu toate ca suntem in peroada de Prohibitie inclusiv pe fluviu si Delta baietii din SUDUL tarii au liber la pecuit, in timp ce sute de mii de membrii pescari asteapta civilizat deschiderea oficiala din iunie si respecta legea. Asta nu este BRACONAJ pe fata cu acte in regula ? Exact ca pe aeroportul din Cluj, Iasi. Mii de romani stau claie gramada pt. munci agricole in Germania nerespectand pe fata cu transportatori cu tot cu aeroporturi cu tot nici o ordonanta. Vedem deci cum legea este scrisa si impusa doar fraierilor din aceasta tara.

    • Miristele sau pogoanele de pământ,sau hectarele de pământ,in vremurile noastre!Cam 500% sar cere igienizarea lor,prin ardere umană.Adica să meargă țăranu cu chibriturile sau bricheta și să de-a foc la câmp.Dc?Pt.ca atâta sunt înnebuniți de cap și au băgat în pământ,tot felul de expuși radicali, că nimenea nu mai știe,de unde vine otravă.Pai,dragilor, pământul este curat,voi ce ați făcut cu el!?

  • Nu au voie sa ardă resturile vegetale dar au voie sa le arunce pe malul râului ce străbate Unirea și Bistrița. La Unirea pe str. Bistriței e plin pe malul râului de știuleți de porumb, crengi de pomi fructiferi, resturi materiale de construcții. Acest lucru e permis iar aceasta instituție precum și Politia Locala nu vede și nu ia masuri. Bine ca da comunicate aiurea și dorm pe banii noștri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.