„Eu vă pot spune că am fost manipulat. În august 1989, soţia mea mi-a spus că e însărcinată, iar eu am avut o replică spontană. Am spus: Copilul acesta se va naşte în libertate! În 22 decembrie, am fost manipulat de această promisiune făcută, şi anume aceea că viitorul meu copil se va naşte în libertate. Cred că fiecare am avut în noi un resort care ne-a împins personal. Ne-am săturat de mizeria în care trăiam, de atâtea privaţiuni şi de lipsa recunoaşterii demnităţii umane”, a spus Chereji.
El a relatat că, la Bistriţa, în Decembrie 1989, a fost o adunare publică mare, cu peste 10.000 de oameni.
„Piaţa era arhiplină. După ce am făcut turul oraşului şi am intrat pe strada Ursului, capătul coloanei încă era pe Năsăudului şi era pe toată artera de circulaţie. A fost foarte multă lume care a ieşit. Şi noi, ieşind aici, şi în alte oraşe, am reuşit să desăvârşim Revoluţia fiindcă numai Timişoara nu ar fi putut reuşi. Cred că, după Timişoara, raportat la populaţie, la Bistriţa a fost cea mai mare populaţie ieşită în stradă de bună voie pentru că, la Bucureşti, ştim că au fost duşi la mitingul ordonat de autorităţile de atunci. Apoi, Bistriţa a fost singurul oraş din ţară în care reprezentanţi ai revoluţionarilor, am fost şapte, au fost în balconul de la biroul numărul unu, au stat alături de autorităţile de la acel moment şi am vorbit împotriva regimului comunist când încă Ceauşescu era în sediul Comitetului Central, iar regimul nu era prăbuşit. Atunci, Ioan Benţa a făcut un gest de mare simbolistică: a agăţat coroana care simboliza moartea comunismului pe balcon, iar Nelu Blaga a rostit o cuvântare despre continuitatea mişcărilor revoluţionare româneşti începute la Marea Adunare de la Blaj, continuând cu Alba Iulia. El a cerut libertate de conştiinţă în primul rând. La Bistriţa nu s-a tras fiindcă, la conducerea judeţului, era proaspăt venită o doamnă prim-secretar, Letiţia Ionaş, care s-a speriat foarte tare de mulţimea care a venit la Prefectură. Tremura ca varga. Eu am vorbit cu ea. Era pregătită să ne dea ceva în plus la raţie, apă caldă. I-am spus că noi vrem libertate. Am avut noroc fiindcă, dacă ar fi fost prim-secretar Nicolae Buşui, care fusese înaintea ei, eu cred că dădea ordin să se tragă în populaţie. Eu am avut momentul de frică când am intrat în clădire şi am văzut că scara de la Prefectură era păzită de militari înarmaţi până în dinţi şi îmi dau seama că, unul dacă se speria şi scăpa foc spre noi, ce s-ar fi putut întâmpla. Muream noi acolo şi s-ar fi declanşat un măcel”, a spus Florin Chereji.
Preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică a relatat că a aflat că şi la Bistriţa a fost „o mică parte de complot”.
„Mi s-a spus că, în data de 23 decembrie, la Primăria Bistriţa s-a primit un telefon de la Virgil Măgureanu care îl căuta pe Gheorghe Şanta. Oare de ce îl căuta? În 22 Decembrie 1989, fiind şef de secţie m-am întors în fabrică şi în 23 decembrie am făcut o spovedanie înaintea oamenilor şi le-am spus toate abuzurile pe care le-am făcut, toate relele pe care le-am ştiut făcute faţă de ei şi le-am cerut să-mi spună dacă mai merit să mai fiu şeful lor de secţie. Am rămas singurul şef fiindcă am fost sincer şi nu am făcut chiar atâtea rele. Nu are importanţă! În data de 10 ianuarie 1990, eram la fabrică şi a venit Ioan Blaga care m-a căutat şi mi-a spus: Florine, trebuie să vii la Primărie şi să accepţi să fii primar pentru că altfel se fac mari presiuni ca să fie Şanta primarul Bistriţei! Aşa am ajuns eu primar fiindcă iniţial m-am întors la fabrică să-mi văd de meseria mea”, a relatat Florin Chereji.
El a mărturisit că a acceptat funcţia fără să se consulte cu familia. „Sub imboldul acestei informaţii am luat decizia să accept funcţia de primar. V-am spus toate acestea ca să vedeţi că era un grup pregătit să preia puterea în ţară şi a profitat de mişcarea revoluţionară declanşată în România”, a spus Florin Chereji.
El a spus că idealul pentru care s-a luptat la Revoluţie, libertatea, a fost dobândită, iar lucrul acesta nu poate fi negat de nimeni. „Din păcate, există un flagel care bântuie societatea în momentul de faţă şi cu care nu putem fi de acord. E un pericol pentru securitatea ţării şi aceasta este corupţia. Trebuie să facem legământ până se face ordine în ţară din acest punct de vedere, hoţii să fie puşi la locul lor. Profit de faptul că suntem în aceeaşi încăpere cu noul comandant al Poliţiei căruia îi urez mult succes. Sper să se facă ordine şi în judeţul nostru, iar hoţii şi din judeţul nostru să fie puşi unde trebuie pentru că altfel, idealurile Revoluţiei române nu sunt împlinite. Noi atunci am ieşit în stradă şi pentru că nu doream să mai existe magazine speciale şi pentru anumiţi oameni care să trăiască mai bine decât marea masă. Meritocraţia pe puterile fiecăruia trebuie să învingă. Trebuie să fim vigilenţi cu acest lucru care e cel mai mare pericol pentru România şi ar fi păcat de Dumnezeu ca, la 25 de ani, să întinăm memoria celor care şi-au jertfit libertatea”, a spus Florin Chereji.
Domnule…..eram atunci in fabrica si stiu/stim ce s-a intimplat atunci. atita spun : era poarta aia mare de la izolate. atit. ca restul ti-l amintesti tu.
Partea cu poarta a uitat-o!La ora 7.30 era de inca de partea cealalta a baricadei!Si a portii!Am fost si eu acolo si stiu foarte bine ce s-a intamplat.Daca si-ar fi cerut vreodata public iertare,i-am fi acceptat-o!Din pacate acel moment va ramane o pata pe obrazul unui om pe care de multe ori l-am apreciat.O spovedanie,chiar si acum ,dupa 25 de ani,i-ar fi folositoare.
asta e Florine. a uita e omenesc . dar noi nu uitam. e o diferenta.
Pai si atunci, daca erau unii pregatiti sa ia puterea, unde-i revolutia? A fost clar lovitura de stat si o revolta populara manipulata de cei care au dat lovitura. Pacat de cei care au murit pentru ca, comunismul a mai continuat inca 25 de ani sa-si produca efectele.
(…) Lasa-ne Florine cu revolutia de la Bistrita cu militarii inarmati si cu macelurile ca sunt multi impostori care iau si bani de 25 de ani pentru cacealmaua de la Bistrita . Dute-n pensie , ascunde-te si hodineste-te. (comentariu editat)
un kk pe batz!!
Au fost vremuri extrem de tulburi si periculoase. Acest bistritean cu certificat de nastere local a avut mare curaj sa accepte o asemenea raspundere. Eu il felicit pt. cat a putut face intr-un oras neeuropean fara sansa de a cheltui milioane de euro primite in prezent dupa aderarea la UE. SARBATORI FERICITE D-le PRIMAR …FLORIN CHEREJI !!!
Sa intelegem ca STS-ul de pe vremea lui domnului Chereji a ascultat ce a avut de ascultat si a fost multumit de activitatea patriotica si revolutionara prestata de acesta in tot timpul primei republici Iliesciene.