Politică

Pană: E pe ţeavă implementarea unui sistem uriaş care va rezolva furăciunea din păduri

Deputatul PSD Doina Pană a declarat că după ce ”cu furăciunea din exterior rezolvă ”Radarul pădurilor”, cu furăciunea din interior va rezolva alt sistem”. Ea a adăugat că ministrul Mediului a preluat şi propunerea cu ”Radarul balastierelor”: ”Sunt singurul ministru care nu numai a constatat ce se întâmplă cu pădurile”.

”Am încheiat mandatul de ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Ce să vă spun, că am scanat toate ordinele de ministru ca să fiu sigură că nu apar alterări ulterioare? Nu are importanţă numărul acestora, ci rezultatul. Fără falsă modestie, pot spune că sunt singurul ministru care nu numai a constatat ce se întâmplă cu pădurile ci a şi luat măsuri concrete şi radicale. ”Radarul pădurilor” funcţionează excepţional, n-o să poată nimeni să-l oprească, de la 1 ianuarie a trecut cu totul la STS, adică administrarea, mentenanţa şi suportul tehnic, doar dezvoltarea se va face în continuare cu firma care l-a creat.

Extrem de important: implementarea unui sistem informatic uriaş e pe ţeavă, şi e o noutate. Ar mai dura trei-şase luni până când să fie gata, dar sistemul informatic este pregătit, există o comisie interministerială – MAI, STS, Ministerul Mediului – pentru implementare. În decurs de o jumătate de an o să avem acolo toate amenajamentele, toate fondurile de vânătoare şi tot ce există în pădurile României încât nimic să nu se mai poată mişca fără să existe control. Pe scurt, cu furăciunea din exterior rezolvă ”Radarul pădurilor”, cu posibila furăciune din interior va rezolva acest sistem. De exemplu, amenajamentele se fac pe zece ani, se indică tot ce se poate exploata pe parcela respectivă. După zece ani se va alte amenajamente, niciodată nu a existat un control, o comparaţie, între fostul şi actualul amenajament. Dacă o pădure are 80 de ani, în viitorul amenajament nu poate arăta că are 120 de ani şi să se exploateze mai mult. Până acum erau posibile aceste lucruri, de asta spun că se rezolvă şi cu furtul din interior. Mi-ar plăcut să-l finalizez, dar am vorbit cu doamna ministru Gavrilescu, lucrurile vor merge de la sine, i-am făcut şi propunerea cu ”Radarul balastierelor”, a zis că subscrie, deci am plecat cu inima curată.

Am avut o bătălie uriaşă pe noul Cod Silvic. Dezbaterea a început în Parlament, dar liberalii au avut grijă ca la fiecare articol să abereze ca să nu mai existe timpul fizic necesar pentru vot. Dar partea bună e că e pe ţeavă, e doar suspendat. La 1 februarie se continuă cu articolul următor şi se va ajunge la vot, nu se mai poate întoarce la comisii, obligatoriu se continuă de la articolul unde s-a rămas. Eu consider bifat şi Codul Silvic.

Aduc mulţumiri celui care a fost mâna mea dreaptă, celui care a coordonat echipa tehnică, domnul Istrate Şteţco, în calitatea lui de director general, acum s-a întors şef la ITRSV Cluj, de unde a plecat.

Am adus o reformă şi ca ministru delegat pentru Dialog Social, am repornit pe undeva, coordonat, dialogul social, care era rupt. La Ape şi Păduri au fost nouă luni, primele cinci de foc, dar uşoare n-au fost nici celelalte. Nu cred că trebuie să reamintesc ce inundaţii am avut. Chiar nu regret nimic, mi-ar fi plăcut ca sistemul de care am vorbit să-l implementez, dar lucrurile vor continua. Nimeni nu are extras de carte funciară pe locul pe care îl ocupă şi orice început are şi un sfârşit. Sunt bucuroasă şi cu fruntea sus”.

Etichete

7 comentarii

  • Fa doamna teava du-te si te ascunde . Ai trait bine aproape 2 ani ca ministru delegatura , o sa mai traiesti bine inca 1 an jumate ca derutat si gata , pensiuca , stranepoti , 2 metri de humus , rai sau iad , punct .

  • O veste buna venirea lui Stetco la cluj sa vina pe birgau ca prea si-au facut gunoaiele de cap deacum o sa raspunda hotii de padurii care pina acum au avut spate

  • Doamna Pană, dacă aţi ştii cu adevărat ce se-ntâmplă cu pădurile României, v-ar cădea părul de pe cap. Noroc cu DNA altfel, în scurtă vreme n-am mai putea să păşim prin nici o pădure, toate ar fi cu placa „interzis, proprietate privată”.

  • Este pe ţeavă plecarea multor politicieni. Unii spre alte afaceri, alţii acasă, alţii se pensionează, iar alţii spre locuri mai răcoroase.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.