Actualitate

CJ: Parcul de aventuri ”Dracula”, 5 milioane de euro. Analizăm oportunităţile de finanţare

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, dă detalii pe Facebook despre realizarea unui Parc tematic de aventuri ”Dracula” la Piatra Fântânele, cuprins în strategia de dezvoltare a judeţului. CJ are studiul de prefezabilitate şi caută oportunităţi de finanţare: bani europeni sau parteneriat public-privat.

”În cadrul strategiei de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud avem ca obiectiv şi realizarea unui Parc tematic de aventuri ”Dracula”, la Piatra Fântânele, comuna Tiha Bârgăului. Ştim cu toţii faptul că Dracula nu mai reprezintă un mit, ci este unul dintre cele mai puternice brand-uri din lume. Ei bine, prin intermediul acestui parc tematic de aventuri vom încerca să îi aducem pe turiştii din întreaga lume ”acasă” la Dracula”, se arată pe pagina de Facebook a lui Radu Moldovan, dar şi pe cea a Consiliului Judeţean.

Ce va cuprinde Parcul de aventuri ”Dracula”? ”Pentru realizarea faptică a acestui lucru, avem deja studiul de prefezabilitate şi lucrăm alături de Primăria Tiha Bârgăului şi de specialişti în dezvoltare turistică la amplasamentul acestui obiectiv şi analizăm oportunităţile de finanţare a acestuia: investiţie prin intermediul fondurilor europene sau parteneriat public-privat. În primul rând, în cadrul parcului de aventură se va construi un ”castel medieval”, cu turnuri înalte, catacombe, trasee specifice, intrări secrete şi tuneluri. Mai exact, o reproducere la scară mai mică a castelului Contelui Dracula din romanul lui Bram Stoker. Odată intraţi în acest castel, turiştii vor avea parte trasee ce îi poartă în camere special decorate pentru a te speria, fiecare cameră având actori, lumini şi sunete specifice perioadei medievale. De asemenea, în cadrul parcului va fi amenajat un trenuleţ tip montagne russe, dar nu unul obişnuit, ci în ton cu Parcul tematic ”Dracula”, acesta având dimensiuni reduse şi un traseu atât la suprafaţă, cât şi sub pământ, prin tuneluri şi catacombe care nu aparţin altcuiva decât Contelui Dracula. De asemenea, vor fi amenjate şi o instalaţie de Alpine Coaster care va funcţiona atât vara cât şi în sezonul rece, un ansamblu de căţărare pentru copii şi adulţi, tiroliană, zonă pentru sărituri pe saltele gonflabile şi poligon de tir cu arcul”.

Potrivit prezentării CJ, după o estimare preliminară valoarea totală a investiţiei în Parcul tematic ”Dracula” este de circa 5 milioane de euro: ”Aşa cum am precizat anterior, pentru atragerea acestei sume vom lucra pe două planuri: atragerea de fonduri europene în noul exerciţiu financiar sau atragerea de investitori privaţi în cadrul unui parteneriat public-privat”.

9 comentarii

  • Da astia sint pusi pe cheltuiala. Da-le dr@cu de drumuri si iluminat si altele trebuincioase ptr . oameni. Distracyie si aventuri. Ada este Psd-ul asta, o aventura .

  • Mega! O investitie cu o valoare estimata la o jumatate de kilometru de autostrada (normala nu Comarnic-Brasov), la care turistii din intrega lume vor ajunge deplasandu-se cu carutele de la Cluj, Tg Mures sau Iasi. Cred ca ne-am scos.

    • Alexandru, asta e exact ce trebuie. Se potriveste cu Wonderland, Acqualand, Figaland si circul de Ski in centru naturii. Anul trecut cind au prezentat planul ala de dezvoltare am mai crezut ca totul este SF, dar se pare ca nu au gasit alte subiecte pe care se poate scurge bani si s-au apucat de calatorii in timp.

  • Un alt proverb spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.” Trebuie stiut ca in anul 2001, a mai existat initiativa unui proiect controversat intitulat „Dracula Park” . Dan Matei Agathon, ministrul de atunci al turismului, promitea 40 de milioane de dolari investiţie, un mega-campus de distracţii la Sighişoara. Dracula Park ar fi trebuit să fie amplasat pe platoul Breite, la aproximativ doi kilometri de centrul vechi al oraşului Sighişoara. Platoul Breite este o poiană uriaşă presărată cu stejari seculari, ep care o înconjoară o padure din fag şi de mesteacăn. Construcţiile ar fi cuprins 50 hectare. Proiectul prevedea construcţia unui castel, Castelul Dracula (o clădire medievală, cu turnuri şi donjoane, săli înalte şi subsol întortochiat, accese mascate şi scări), „Institutul Internaţional de Vampirologie Dracula” (o cladire renascentistă, cu alură universitară, care ar fi trebuit să găzduiască săli de conferinţe, bibliotecă, complex muzeal, laboratoare de cercetare şi un club al vampirilor), care ar fi comunicat prin catacombe subterane.
    Oameni de cultură, localnici, dar şi arhitecţi, poeţi, profesori şi artişti s-au opus ideii. Voiau ca cetatea să evolueze firesc, în ritmul ei, acesta fiind singurul mod în care-şi putea păstra autenticitatea şi unicitatea. Cu toate astea proiectul a reuşit să convingă aproximativ 14.000 de acţionari, ar fi urmat să construiască parcul de distracţii Dracula Park. Cei mai mari acţionari erau companiile Brau Union şi Coca-Cola, care au investit fiecare 15 miliarde de lei vechi. De asemenea, între acţionari se regăseau Adrian Nastase, care a subscris personal suma de 100 de milioane de lei vechi, şi Cozmin Guşă, cu 50 de milioane de lei vechi. Dar, pana la urma cel mai mare parc de distracţii din România s-a dovedit un eşec total, răpus de interese politice şi imobiliare. Aceeasi soarta va avea si acest nou Dracula Parc dar si aventura lui Cretu numita Wonderland.

  • Zonele de agrement si distractie sunt o raritate in judetul nostru. Avem nevoie de asa ceva, economie bazata pe consumul intern, turism si doar asa va creste un judet considerat sarac. Sanatate dl presedinte sa puteti duce la bun sfarsit proiectele incepute si cele pe care vreti sa le implementati.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.