”Este vorba despre depozitarea ilegală a deşeurilor rezultate din construcţii: azbociment, plăci rigips, ţigle, cărămizi, resturi de betoane, folii, etc. transportate în special noaptea cu căruţa dar şi cu alte mijloace de transport, aruncate la întâmplare în special pe malurile râurilor şi pâraielor, absolut în toate localităţile. Odată cu implementarea marelui proiect de management al deşeurilor de la Tărpiu, toată atenţia a fost îndreptată în special pentru deşeurile menajere şi în acest sens s-au înfiinţat staţii de transfer în preajma oraşelor din judeţ. În schimb, s-a pierdut o verigă importantă la care nimeni nu s-a gândit. Nu s-a oferit o alternativă şi pentru deşeurile din construcţii şi cetăţenii nu au posibilitatea legală de a le depozita în locuri controlate”, spune el.
Bălan consideră ”că este absolut necesar şi în regim de urgenţă ca în toate localităţile să existe perimetre împrejmuite unde să poată fi depozitate aceste deşeuri”: ”Acest lucru se poate face şi prin cumpărarea unui concasor mobil cu bandă transportoare care să fărâmiţeze aceste deşeuri la faţa locului şi să fie încărcate în maşini de mare capacitate. Materialul rezultat după concasare va putea fi folosit ca umplutură pentru drumurile de pământ. Primăriile să anunţe din timp când aceste locuri sunt pline, iar operatorul să se deplaseze acolo unde este solicitat”.
”Vă rugăm să luaţi în seamă propunerea noastră şi aşteptăm să ne invitaţi la o discuţie în cadrul unei şedinţe a Consiliului Judeţean cu domniile voastre”, încheie Marius Bălan scrisoarea, în numele Organizaţiei Municipale PER Bistriţa.
Domnu,Balan.
Dar cu apele ce facem ?
Apele sunt cele mai mari probleme ale mediului.
Le uitam si le lasam asa cum sunt ?
Cine se va ocupa de aceste probleme.
Hai sa nu sarim de la una la alta.
Sa rezolvam pe rand problemele.
Nu rezolvam o problema si sarim la alta.
Care este rezultatul ?
Ecologiști au avut o propunere cu înființarea biroului consilierului local. Vă asigur că cetățeni au multe propuneri, asemeni cu aceasta, dar lipsesc pârgile de analiză și punerea lor în practică.
Situatia este cunoscuta de administratiile locale,apele române,garda de mediu,etc.Problema este că :,cainele latra si ursu trece.Propunera lui Balan este buna,dar cine sa o puna in practica?…Imagini video si poze cu situatia apelor interioare ale judetului au fost prezentate atat in mass-media cat si administatiei judetene si institutiilor de profil.Din pacate nimeni nu ia atitudine.L-as ca vine primavara si din nou pescarii si ecologistii se transforma in „gunoierii apelor”,
Respect initiativele d-lui Balan . El avind legatura cu Sirioara nu ia atitudine referitir la Situatia parcului din localitate.Cunosc ca este in relatii bune cu primarul si directorul scolii.Atit dl Balan si ce doi amintiti ar putea redresa situatia parcului.Multunesc anticipat d- lui Balan.
În conformitate cu legile europene şi româneşti, administraţiile locale au obligaţia de a pune la dispoziţia cetăţenilor astfel de capacităţi, dotate corespunzător (material şi uman). Tot administraţiile locale au obligaţia ca prin contracte de prestări servicii cu unităţi specializate de salubrizare (ex Vitalia, ş.a.) să gestioneze corespunzător aceste resurse, conform unor autorizaţii prealabile şi a unor studii de impact.
Administratia publica are multe atributii si obligatii, iar nimeni nu le forteaza si tot ce fac este sifonarea banilor pe studii si proiecte aiurea. Fac doar acollo ceva unde au rude care le pot ajuta cu bani publici. Las, ca merge si asa. Si de ce este asa? Pentru majoritate de popor nu le pasa de mediu sau pur si simplu sint ocupati se traiasca de pe zi pe altul sau nu stiu ca distrug habitaclu lor insusi. Educatia….lipsa de… Responzabilitatea … cuvint strain, chiar interzis in institutii…
Eu cred ca judetul nostru (si nu numai) are nevoie de bun-simt si nu de spatii imprejmuite. S-a facut un proiect cu fonduri europene tocmai pentru ca deseurile sa nu mai fie aruncate aiurea. Ar fi culmea sa se mai investeasca acum alte milioane de lei sa faca alte spatii pentru deseuri. Cei care au bani de renovari si de constructii sunt obligati prin lege sa si curete locul muncii. Nu e responsabil nici Consiliul Judetean, nici Radu Moldovan pentru nesimtirea si nepasarea altora. Eviden ca Balan abereaza, ca de obicei, ca sa fie bagat in seama.
bine si totusi unde ne ducem molozul rezultat din renovarea apartamentului spre exemplu???
Acum sa nu devenim penibili. Oare vreti sa ne faca conducerea judetului ordine si in curte? Pana la urma simtul civic e cel ce dicteaza in problema asta.
Dupa cite dari dam statului nu ar fi nici o problema cu ce spui tu Ionel.Pe bani si ––joaca dapoi cei harnici.
D-le TIC ; dumneata ai ceva personal de impartit cu mine ? …de cate ori citesti un articol trimis de subsemnatul iL comentezi rautacios. In ce priveste bagatul in seama vrand nevrand, actiunile de voluntariat pe care le organizam se afla de ele in presa si este bine pentru ca tot prin presa facem apel la voluntari. Organizeaza dumneata asa ceva daca esti mai priceput. Eu nu sunt la intrecere cu nimeni, si nici nu pretind foloase materiale de nici un fel. A sensibiliza opinia publica prin astfel de anunturi, este o incercare de schimbare a conduitei noastre. ECOLOGIA se adreseaza tuturor, indiferent de culoarea poltica, iar daca dumneata nu o pricepi si nu o sustii , tine de cultura si de cei 7 ani de -acasa.
Dl Balan eu am mers la scoala de la 6 ani dar ajuta-ne cu parcul din Sirioara.Cer acest lucru deoarece stiu ca sinteti in relatii bune cu primarul si directorul din Odorhei care pot rezolva aceasta problema.Multumim anticipat!
Draga D-na IOANA. Va multumesc pt. postare si ca amintiti de SIRIOARA un loc drag mie. Cred ca stiti ca in 2007 am avut o initiativa alaturi de satenii si tinerii din sat, si au fost plantati multi molizi si tuja in parc. Din pacate nu au fost ingrijiti si nimeni nu s-a mai dus la ei cu o galeata de apa fiind atunci si cativa ani secetosi. Aliniamentul de la scoala a rezistat totusi. Am intervenit in 2009 si la Primarul OVIDIU CRETU, si dansul a trimis 10 banci metalice pt. parc din depozitul primariei B-ta. Nici pana in ziua de azi pe nimeni nu a durut capul sa le instaleze. Nici primaria nici satenii nu au facut un minim efort sa cumpere 2 saci de ciment si 2-3 roabe de balast, In primavara fac eu din banii mei aceste amenajari minime, si voi discuta cu vecinii sa vedem ce specii de arbori si tufe ornamentale mai putem aduce. Voi discuta si cu D-l Primar Sfintean sa pregateasca un mic proiect de amenajare a parcului si sa fie degajat terenul de molozul din demolarea vechiului magazin ( coperativa) cum o numeau satenii. Avem in schimb nevoie si de implicarea oamenilor. Sa ne vedem cu bine in primavara.
ticule- tictacule, esti un mare GOZER.
Tic esti un strut (bou).