„Avem 33 de comune defavorizate în care se practică agricultura ecologică. Oamenii nu folosesc îngrășăminte, ci gunoi de grajd. Nu-și permit oamenii să cumpere un sac de îngrășământ”, a declarat Valentin Pop Mititean.
El a explicat că, din acest motiv, se așteaptă ca, până la sfârșitul lunii mai, peste 600 de fermieri din județ să-și autorizeze fermele pentru practicarea agriculturii ecologice și să depună cereri de subvenții.
Pop a explicat că agricultura ecologică are ca scop obținerea de produse de calitate fără folosirea insecticidelor, pesticidelor, fertilizanților. Se folosește doar gunoiul de grajd și anumite substanțe care sunt autorizate de inspectorii care autoriozează producătorul agricol.
„Cei care doresc să practice agricultura ecologică trebuie să fie certificați de către o autoritate de inspecție și certificare, însă în Bistrița-Năsăud nu există un astfel de organism. Nu este decât la Cluj și Mureș. Certificarea este anuală și costă între 170 și 180 de euro și are o valabilitate de cel mult trei ani”, a declarat el, explicând totodată că fermierii pot lua subvenții pentru ferme din sectorul vegetal, animal și apicol.
Valentin Pop Mititean a mai spus că sprijinul e diferit în funcție de dimensiunea exploatației. În sectorul vegetal se dau 1500 de euro pentru agricultura ecologică praticată pe suprafețe între 0,3 și 5 hectare, și 2300 pentru exploatația care are între cinci și 20 de hectare. Fermele care au peste o sută de hectare primesc 3800 de euro/exploatație. În sectorul animal, pentru mai puțin de 20 de bovine se acordă un ajutor de 800 de euro, iar peste 20 de capete, se dau 2000 de euro/exploatație. Pentru ovine, se acordă un ajutor de 500 de euro pentru mai puțin de 20 de capete și peste o sută de capete sprijinul e de 3500 de euro/exploatație. În apicultură, cei care au peste o sută de familii de albine primesc 950 de euro.
„Producătorul agricol poate opta doar pentru o singură variantă. Fie se certifică în sectorul vegetal, fie în cel animal, dar numai pentru una din specii. Cei care au și oi, și capre și bovine vor trebui să aleagă o singură specie”, a spus Valentin Pop Mititean.
Potrivit sursei citate, fermierii care vor să facă agricultură ecologică trebuie să încheie un contract cu o firmă de certificare. Ulterior, la fața locului va veni un inspector care va verifica exploatația, îi va elibera un certificat, iar din luna august a acestui an fermierul va putea depune la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) cererea pentru solicitarea ajutorului specific.
„Termenul de depunere a cererilor de autorizare în agricultura ecologică este 31 mai. În județ, avem ferme din sectorul bovin, ovin și apicol. Sunt 93 de cereri depuse deja, dar până la finele lunii mai sperăm să avem 600. Sunt 173 de fermieri în satul Ardan unde este un grup de producători de lapte. Toți fac agricultură ecologică. Ei vor produce lapte și fructe. Anul trecut au vândut fructe în Ungaria”, a declarat Valentin Pop Mititean.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu