Politică

Doina Pană, ”primii paşi în proiectul de asanare morală”. Staţiunea Pomicolă, în atenţia deputaţilor

Deputatul PSD Doina Pană spune că s-au făcut primii paşi în proiectul pe care şi l-a propus pentru asanarea morală a societăţii şi că demersurile privind iniţiativa legislativă legată de retrocedarea unor terenuri din zona Staţiunii Pomicole Bistriţa continuă: ”Mergem la comisie cu toată muniţia necesară”.

Parlamentarul PSD a menţionat că a făcut primii paşi în proiectul de asanarea morală a societăţii româneşti. ”M-am întâlnit cu preşedintele asociaţiei naţionale a consiliilor elevilor, cu preşedintele asociaţiei naţionale de părinţi, care au venit şi cu nişte propuneri suplimentare. Suntem pe drumul cel bun şi vom începe un şir de dezbateri naţionale”, a precizat ea.

Pană a evidenţiat ”cinci bile albe” în realizările Guvernului: ”Exporturile au depăşit 50 de miliarde de euro, PIB a revenit la nivelul de dinaintea crizei, s-a lansat Programul ”Prima maşină”, Fiscul îşi face din ce în ce mai bine datoria şi a extins verificările asupra averilor la circa 4.800 de persoane şi, cea mai importantă, modul demn în care Guvernul a negociat cu FMI măsurile de liberalizare a preţului la gaze, care ar fi avut un impcat major, de nesuportat de către populaţie. Când s-au luat măsurile radicale în 2010 vina s-a aruncat în cârca FMI. Nu, FMI vrea să fie sigur că poţi returna banii dar nu înseamnă că FMI dictează. Guvernul poate spune ”nu” dacă măsura dezavantajează populaţia”.

Doina Pană a menţionat că PSD a votat în Parlament pentru încuviinţarea cererilor de urmărire penală, arestare preventivă sau ridicarea imunităţii unor deputaţi şi senatori şi aşa va proceda şi la eventuale viitoare solicitări similare.

Ea a menţionat că face parte din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, unde s-a discutat despre reintroducerea votului reprezentanţilor elevilor în Consiliile de Administraţie ale şcolilor, aşa cum a fost până în 2010.

Doina Pană a precizat că se fac noi demersuri pentru legea care să reglementeze retrocedarea unor terenuri din zona Staţiunii Pomicole Bistriţa: ”La începutul mandatului, parlamentarii USL au depus un proiect privind retrocedarea terenurilor din zona Staţiunii Pomicole Bistriţa, în urma sentinţelor definitive şi irevocabile, care a picat la Senat. Suprafaţa pusă la dispoziţie de Staţiune este sub necesarul pentru ca toţi proprietarii să poată fi puşi în posesie. De ani de zile, Primăria Bistriţa nu poate să-i pună în posesie pentru că nu poate diminua o suprafaţă pentru cineva şi nici să aleagă cui să dea şi cui nu. Iniţiativa legislativă este în Comisia de agricultură, săptămâna trecută a fost o şedinţă fără finalitate. Ca să fim siguri că mergem cu toată muniţia necesară încât să treacă aceste amendamente am obţinut acordul să participe şi doi reprezentanţi din partea Primăriei, jurişti care să demonstreze cât de important este să treacă proiectul, şi trei persoane din partea celor implicaţi, care au primit invitaţie oficială. Sperăm să fie un răspuns favorabil. Staţiunea pune la dispoziţie 80 ha, iar totalul de care este nevoie este de 116 ha”.

Propunerea legislativă ”pentru modificarea anexei nr. 3 şi a anexelor nr. 3.30, respectiv 8.11 din Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare”, iniţiată de parlamentarii bistriţeni Doina Pană, Stelian Dolha, Daniel Suciu, Dorin Dobra şi Ioan Deneş a fost respinsă în 2013 de Senat şi înaintată spre dezbatere Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională. Propunerea viza retrocedarea unor terenuri din zona Staţiunii Pomicole Bistriţa, circa 80 de hectare către 56 de persoane.

De altfel, şi Stelian Dolha a notat pe Facebook că s-a ridicat din nou problema proprietarilor cu sentinţe definitive pe terenurile Staţiunii Pomicole: ”Am cerut şi am obţinut ca iniţiativa legislativă a parlamentarilor bistriţeni care cer restituirea acestor proprietăţi să fie readusă în discuţia Comisiei de agricultură săptămâna viitoare. Am insistat că este nevoie de o formulă de echilibru între nevoia de a restitui terenurile foştilor proprietari şi aceea de a păstra suprafeţele obligatorii necesare cercetării. Punctul meu de vedere a fost îmbrăţişat inclusiv de colegi PSD din comisie, însă a fost respins cu înverşunare de alţii care consideră că proprietatea publică este de neatins. Reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole „Gheorghe Ionescu Şişeşti” au promis că îmi vor trimite un raport despre situaţia de la Bistriţa, însă cu certitudine proiectul de lege va fi dezbătut săptămâna viitoare”.

Etichete

16 comentarii

  • Mi se pare ciudat ca un deputat psd, sa vorbeasca despre proiect de asanare morala a societatii pe care taman psd-ul a cancerizat-o.Cum puteti asana un intreg psd-corupt pana in maduva oaselor?Cum puteti asana ce in spatele scandalului Udrea?Si cand vine vorba de Bistrita, Bistrita e raiul raiului coruptiei.
    Ce faceti e praf in ochi pentru alegerile viitoare si sa puteti corupe pe mai departe.

  • SOS….parcul MIHAI EMINESCU in pericol de desfintare. Bistriteni: pregatiti semnaturi pt. blocarea proiectului parcaii subterane.

  • dl. Balan, despre ce parc vorbiti ? ca acolo este parcare. daca sint vreo cativa metri patrati de iarba. aaaa…si niste copacei.

  • Proiectul legislativ care vizeaza solutionarea retrocedarilor este unul dintre cele mai importante in momentul de fata. Sunt zeci de oameni care asteapta de aproape 25 ani un deznodamant in acest sens. Ma bucur ca printre initiatori si sustinatori se numara si deputatul Doina Pana.

    • Comisia care a facut retrocedarile in Bistrita a fost profund corupta.Au intrat in posesia unor imobile si terenuri personaje care n-aveau nimic de a face cu Bistrita inainte de 1945.Ar trebui verificata activitatea acestei comisii.Retrocedarile s-au facut in baza unor declaratii pe propria raspundere si a unor „identificari” facute cu delaratiile vecinilor.

  • D-le RAUL. parculetul are 87 arii. Anul trecut l-am masurat personal. Jumatate are perimetrii cu iarba si sunt peste 100 copaci si au fost plantati de Primarul TONIUC , si uitati-va la ei in aceasta primavara cum arata caisii ornamentali infloriti. Stiu parerea oamenilor de acolo sa vedem daca Primaria o sa-i convinga sa le distruga locul de recreere. Daca ei vor dori asta, fiti sigur ca nu ma impusc.

  • PARCUL DIN P-TA MIHAI EMINESCU VA FI DEZAFECTAT, A FOST APROBATA IN BUGETUL LOCAL PE 2015 FINANTAREA UNUI STUDIU DE FEZABILITATE SI PROIECT TEHNIC PENTRU O PARCARE SUBTERANA !
    GAGEA S-A OPUS DESFINTARII PARCULUI SI NU A VOTAT BUGETUL.
    IN ACEASTA VIZUINA VOR INTRA MASINI SI VOR IESI GAZE DE ESAPAMENT !
    ASTA ESTE IDEEA TAMPITA A PRIMARULUI CRETU !

  • Cu toate ca au fost aduse clarificari in legatura suprafaţa de teren de 151,3507 ha, detinuta de Statiunea Pomicola in conformitate cu anexa nr. 3.30 a legii nr.45/2009, ca fiind suprafata minima “indispensabilă activităţii de cercetare-dezvoltare, inovare şi multiplicării materialului biologic” exista o presiune continua in diminuarea drastica a suprafetei respective cu consecinte clare in desfiintarea cercetarii pomicole la Bistrita. Prin urmare, aceasta suprafata care este ocupata cu colecţii de germoplasmă, livezi şi pepiniere pomicole cu soiuri noi, experienţe de lungă durată, culturi comparative de concurs şi altele, reprezinta obiectul activitatii de cercetare-dezvoltare al statiunii. Ca atare, prin diminuarea acestei suprafete statiunea ar ramane fara obiectul muncii. Afirmatia fara acoperire a unor politicieni ca după retrocedarea terenurilor, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa va rămâne cu cca 50 de hectare si ca nu exista riscul sa se desfiinteze este cel putin idioata. Trebuie spus ca o suprafata asa de mica nu este suficenta nici macar pentru a asigura o rotatie la experiente cu plante anuale. Cu atat mai mult in pomicultura, fiind vorba de pomi, suprafata unei parcele experimentale este mult mai mare decat in cazul culturilor de camp. Prin diminuarea atat de drastica a suprafetelor experimentale, riscul ca Statiunea Pomicola Bistrita sa se desfinteze este maxim. Din pacate, in loc sa caute solutii de salvare a cercetarii pomicole, tocmai parlamentarii bistriteni pun si el umarul la desfintarea ei.

    .

    • Ar fi bine de stiut, cine detine acolo suprafete de teren si cine este pe lista de retrocedari?Asa am afla si noi ce interese josnice ii mana pe parlamentarii bistriteni.Foarte interesant cum,dupa revolutie, pamanturile din zonele predominant sasesti si-au gasit tot felul de stapani .La fel si imobilele din oras.Au pus mana pe terenuri personaje care nu aveau nicio legatura cu orasul inainte de 1945.Comisia de retrocedari din zona Bistrita si adiacenta(Viisoara,Unirea),si-a desfasurat activitatea dupa propriile interese.

  • Acolo unde exista suspiciuni de retrocedari frauduloase DNA trebuie sa intervina. Unde se constata ca s-a furat, Statul trebuie sa nationalizeze aceste terenuri.

  • Cu tot resoectul domnilor care comentati aiurea si pe langa subiectul articolului sa stiti ca nu ne intereseaza parerile si injuriile voastre mai ales la adresa unei adevarate doamne cum este Doina Pana.
    Mai bine v-ati ocupa timpul cu taierea frunzelor la caini. Oricum asta faceti zilnic si aruncat cu noroi fara sa stiti dr ce.
    Normal urmati linia partidului a celor de la PNL pe ritul nou.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.