În anul şcolar 2015-2016 nu vor mai funcţiona următoarele şcoli: Ciosa (Tiha Bârgăului), Dealul Vinului (Parva), Şcoala Primară nr. 1 (Parva), Şcoala Strugureni (Chiochiş) şi nici Şcoala primară Liviu Rebreanu (cartier al Năsăudului). Vor fi desfiinţate şi grădiniţele din Pintic şi Viile Tecii (comuna Teaca) şi o grădiniţă din comuna Parva.
„Cumva s-au stabilizat lucrurile în acest an. Câteva comasări sunt strict de formă. De exemplu şcoala din Dealul Vinului, Parva, nu a funcţionat nici anul trecut. Noi nu am dat aviz conform şi practic nu am normat o învăţătoare pentru trei copii. Pot să vă spun că nu au rămas neşcolarizaţi. Am fost în inspecţie în Parva şi am întrebat ce s-a întâmplat cu ei. Familia i-a dus în Rebra, că era mai aproape decât Parva. Tot aşa avem liceul de la Spermezeu care s-a dus cu clasele în lichidare sau din cartierul Liviu Rebreanu unde au rămas puţini copii, iar părinţii au decis să îi ducă la Năsăud în clase independente decât să rămână în clase cu predare simultană şi atunci am putut regla lucrurile numai prin horărârea Consiliului de Administraţie. Probleme majore pe reţea nu sunt în anul şcolar 2015-2016”, a spus inspectorul şcolar general Camelia Tabără.
Potrivit sursei citate, Consiliul de Administraţie al ISJ a apreciat că şcoala din Ciosa, comuna Tiha Bârgăului, nu mai poate funcţiona începând cu anul şcolar viitor. „Acolo am avut anul trecut mai probleme cu resursa umană. Practic nimeni nu vrea să meargă şi să stea acolo. Atunci am sugerat să se găsească o soluţie, aşa cum s-a găsit şi pentru cea din Iliuţa Bozghii şi, după ce am transmis punctul nostru de vedere, s-au reglat lucrurile”, a spus Camelia Tabără.
Inspectorul general spune că elevii nu trebuie să facă neapărat naveta, existând şi soluţia să locuiască o vreme la rude din altă localitate.
Mai sunt probleme şi în comuna Nuşeni legate de şcoala din satul Viţa. „Nu am dat aviz conform. Primăria Nuşeni şi Consiliul Local au apreciat că şcoala din Viţa devine structură a şcolii din Nuşeni. Şcoala Viţa poate funcţiona aşa fiindcă e singura şcoală din localitate cu predare în limba maternă chiar cu un efectiv de 70 de copii. Tot aşa vor funcţiona cu colective mici şi mixte şcoala din Cireşoaia, comuna Braniştea, şi cea din Chiochiş. Aşteptăm aprobarea departamentului de minorităţi din cadrul Ministerului Educaţiei şi lucrurile se vor clarifica”, a mai spus Tabără.
Inspectorul general a explicat că pot exista două şcoli cu personalitate juridică în aceeaşi comună, cum e Braniştea, de exemplu. „În Cireşoaia se face secţie maghiară, iar în Braniştea ar trebui să se facă numai secţie română ca să poată exista două şcoli cu personaliatte juridică în aceeaşi comună, dar în Braniştea e şi secţie română, şi secţie maghiară şi părinţii nu vor să îi ducă nici în Cireşoaia, nici în Beclean. O să vedem cum vom proceda. Anul trecut am făcut clase simultane şi au rămas acolo tocmai pentru că sunt mici şi nu pot fi transportaţi”, a spus ea.
ISJ Bistriţa-Năsăud a transmis deja la Ministerul Educaţiei Naţionale reţeaua şcolară aprobată de autorităţile locale. Pitrivit documentului, Şcoala Gimnazială Căianu Mare va fi transformată în şcoală primară, iar şcolile primare Buduş (Budacu de Jos) şi Săsarm (Chiuza) vor deveni grădiniţe. Liceul Tehnologic Spermezeu rămâne Şcoală Gimnazială.
Grădiniţa Ghinda va fi arondată, începând de la toamnă, la Grădiniţa „Dumbrava minunată” Bistriţa, iar Grădiniţa Unirea la Grădiniţa „Rază de soare” Bistriţa.
Foto: elevi în şcoala din Ciosa. Sursa: Facebook Tăşuleasa Social
Si ce abitir urlau ăștia din Ciuma Roșie acum câțiva ani ca ‘dreapta închide școlile’.
Ei uite ca Ciuma Roșie închide scoli si in plus sprijină popii in loc sa sprijine elevii.
Trebuie sa o tina deschisa pt a te invata un pic ce inseamna lumea pe care traiesti. Esti putin aerian… Daca tot nu sunt copii. Ca doar fix biserica este vinovata de dezastrul in care se afla aceasta tara in ultimi 25 de ani. Cum am cazut din lac in put…