Cultură

Biblioteca Judeţeană a inaugurat Depozitul legal de carte, fondul intangibil al patrimoniului local

Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” a deschis într-un spaţiu generos, special amenajat, Depozitul legal de carte, care reprezintă o arhivă vie a identităţii culturale a locului. La inaugurare, alături de directorul Bibliotecii, Ioan Pintea, a fost prezent vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna.

”În data de 25 februarie, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la apariţia primei legi a Depozitului de carte, Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud a inaugurat, în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, şi a directorului Bibliotecii, Ioan Pintea, Depozitul legal de carte. Într-un spaţiu generos, special amenajat, sunt depozitate, în primul rând, cărţi/documente tipărite de edituri din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar şi lucrări de autori locali, scriitori originari din judeţ, clasici născuţi în Bistriţa-Năsăud. De asemenea, au fost achiziţionate documente de bibliotecă de la edituri din ţară despre judeţul nostru. Depozitul este constitut în baza legii nr. 111/1995. Editorii de carte şi toţi cei care tipăresc documente prevăzute în această lege sunt obligaţi să depună la sediul Bibliotecii noutăţile editoriale”, informează Biblioteca Judeţeană.

Depozitul legal, organizat la nivel local de bibliotecile judeţene, reprezintă fondul intangibil al patrimoniului cultural mobil local. Pe baza depozitului legal local se realizează bibliografiile locale. Producătorii trimit un exemplar suplimentar cu titlu de depozit legal la biblioteca judeţeană din judeţul în care îşi au sediul, respectiv domiciliul.

Sunt supuse obligaţiei de trimitere, cu titlu de depozit legal local următoarele documente: cărţile; broşurile; extrasele din publicaţii seriale; publicaţiile seriale; publicaţiile cu caracter oficial ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi culegerile de acte normative; manualele şcolare; documentele audiovizuale stocate pe discuri, casete, videocasete, CD-uri, DVD-uri; documentele în formă electronică difuzate pe dischetă, CCD-uri, DVD-uri.

Bibliotecile judeţene controlează, prin personalul lor de specialitate împuternicit în acest scop, activitatea tuturor persoanelor fizice şi juridice cu domiciliul sau sediul în judeţul respectiv, cu privire la îndeplinirea obligaţiilor de depunere a documentelor care fac obiectul Depozitului legal, constată contravenţiile şi aplică amenzi contravenţionale. Nerespectarea obligaţiei de trimitere a documentelor cu titlu de depozit legal în termen de 30 de zile de la data apariţiei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 300 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice, în funcţie de preţul de vânzare al documentului sau valoarea documentară. Amenda se aplică pentru fiecare titlu sau număr de serial în parte. Sumele provenite din amenzi, care revin bibliotecilor judeţene, ca venituri extrabugetare, vor fi folosite de acestea pentru achiziţionarea documentelor netrimise de producători.

1 pugna pintea 25 feb 15 2 depozit legal carte 15 3 depozit legal carte 15 4 bjbn depozit legal carte feb 5 pugna pintea feb 15 6 depozit carte bjbn 7 bjbn depozit carte 8 pugna piuntea bjbn feb

Foto: Biblioteca Judeţeană

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.