Actualitate Economie Sport

”Meci” în CL pe tema finanţărilor nerambursabile pentru sportul de peformanţă

Copreşedintele PNL Bistriţa, consilierul municipal Gheorghe Tuţă, i-a reproşat primarului Ovidiu Creţu că prin alocările de bani de la bugetul local pentru sportul de performanţă de fapt vrea să susţină doar fotbalul. Edilul i-a răspuns că Bistriţa nu poate avea o echipă de valoare ”cu doar câţiva lei”.

CL Bistriţa a aprobat Ghidul solicitantului privind finanţările nerambursabile de la bugetul local.

Propunerea adoptată în Comisia economică, prin care suma maximă pentru sportul de performanţă să fie 300.000 de lei şi nu 1 milion de lei, nu a primit suficiente voturi în CL.

Gheorghe Tuţă (PNL) a spus că regretă că amendamentul nu a trecut, deoarece suma de 1 milion de lei este prea mare, iar primarul doreşte să susţină aici doar fotbalul, mai exact Gloria. ”300.000 lei nu e o sumă insignifiantă, refuzaţi să susţineţi sportul de performanţă, vreţi să susţineţi doar fotbalul”, i-a spus Tuţă primarului.

Ovidiu Creţu a menţionat că anul acesta s-a venit cu o sumă consistentă pentru că ”doar cu câţiva lei nu se poate face sport de performanţă, nu putem avea o echipă performantă”: ”Nu e inclus doar fotbalul şi nu e exclus cineva, e exclus clubul care nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a primi bani. CSM Bistriţa, echipa de handbal, nu se poate susţine nici pe Legea 350, nici pe Legea Sportului. Vedem cu toţii oameni care au susţinut sportul şi acum sunt în cătuşe. Să finanţăm legal dacă vrem afară, dacă vrem după gratii atunci să finanţăm oricum”.

Ghidului solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes local în anul 2015 se aplică tuturor solicitanţilor persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociaţii, fundaţii sau culte religioase recunoscute conform legii – care depun propuneri de proiecte.

Evaluarea şi selecţia proiectelor care vor fi depuse se va face de către comisii numite de Consiliul Local. După finalizarea procedurii de evaluare a proiectelor, fiecare comisie de evaluare va elabora un raport al procedurii de atribuire a contractelor de finanţare nerambursabilă, care se va înainta primarului în vederea supunerii spre aprobare în Consiliul Local.

Deoarece municipalitatea poate cofinanţa proiectele beneficiarilor cu maxim 90% din bugetul total al proiectului, beneficiarul finanţării trebuie sa asigure o contribuţie proprie de minim 10%.

Valoarea finanţării solicitate/proiect se va încadra între valoarea minimă şi valoarea maximă stabilite pentru fiecare domeniu în parte: Tineret – minim 3.000 lei, maxim 15.000 lei, Sport de performanţă (jocuri sportive) – minim 15.000 lei, maxim 1.000.000 lei, Sporturi individuale şi sportul pentru toţi – minim 3.000 lei, maxim 15.000 lei, Educaţie – minim 3.000 lei, maxim 15.000 lei, Protecţia mediului – minim 3.000 lei, maxim 15.000 lei, Relaţii internaţionale – minim 3.000 lei, maxim 15.000 lei, Interdisciplinar – minim 3.000 lei, maxim 15.000 lei, Social – minim 3.000 lei, maxim 15.000 lei, Cultură – minim 3.000 lei, maxim 15.000 lei.

În total, a fost alocată suma de 1,9 milioane lei: Tineret – 40.000 lei, Sport de performanţă (jocuri sportive) – 1.500.000 lei, Sporturi individuale şi sportul pentru toţi – 50.000 lei, Educaţie –40.000 lei, Protecţia mediului – 40.000 lei, Relaţii internaţionale – 40.000 lei, Interdisciplinar – 50.000 lei, Social – 60.000 lei, Cultură – 80.000 lei.

Primarul Ovidiu Creţu a retras de pe ordinea de zi proiectul privind acordarea normei de hrană personalului Poliţiei Locale, deoarece încă nu a fost aprobată Hotărîrea de Guvern privind metodologia de aplicare. Proiectul a mai fost retras o dată, anul trecut, atunci explicaţia fiind aceea că nu se poate adopta hotărârea deoarece nu a fost bugetată.

2 comentarii

  • De ce retrageti alocatia de hrana a politistilor. Trebuie sa poata avea si ei putin timp liber, macar sa poata lua masa. Ca altfel sint foarte ocupati .
    Ei sunt cei care „asigura repectarea legii in oras ” Noi stim cum, dar nu ne priveste.Domnu primar, daca nu controlati activitatea politistilor, macar dati-le de mancare .

  • Are dreptate primarul, e greu să faci sport de performanță cu 300.000 de lei. Dar evident pentru cultură, educație, proiecte sociale, de protecția mediului etc. îți ajung între 3.000 și 15.000 lei, de ce-ai avea nevoie de mai mult?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.