Potrivit Radio Renaşterea, bistriţenii au mers în număr mare la şedinţa de constituire a filialei judeţene a Asociaţiei „Părinti pentru Ora de Religie”, care a avut loc marţi în sala de şedinţe a Protopopiatului Bistriţa.
Prezent la întâlnire, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a argumentat în deschidere, importanţa orei de religie în viaţa elevilor: ”Eu zic că cea mai mare cucerire după căderea comunismului a fost reintroducerea orei de religie în şcoală. Socotim că e absolut onest ca noţiunile elementare legate de spiritualitatea părinţilor şi a înaintaşilor, copilaşii să le ştie. Dacă nu ar fi ora de religie, nu ar avea o pregătire completă. Ora de religie îi face să posede noţiunile elementare legate de credinţa noastră”, notează sursa citată.
Conform acesteia, la întâlnire au luat cuvântul preşedintele filialei Cluj a Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie”, Elena Ivanca, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov şi inspectorul de religie al judeţului Bistriţa-Năsăud, pr. Adrian Cherhaţ. „Părinţii prezenţi au fost dornici să facă parte din asociaţie, considerând că religia în şcoală este extrem de importantă pentru buna formare a copiilor lor”, spune Radio Renaşterea.
La şedinţa de constituire a fost ales şi comitetul care va reprezenta asociaţia la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. În urma votului, a fost aleasă preşedinte, Ani Nastasia Bob, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, membru PLR. De altfel, Ani Bob deţine şi Crucea Transilvană aşa cum Timp Online a scris aici.
Reamintim că, până în data de 6 martie, elevii sau părinţii acestora trebuie să anunţe şcolile dacă vor să mai urmeze ore de religie sau nu.
Sursa foto: Facebook Radio Renaşterea
religie se face la biserica si acasa!!!….nu va mai bagati coada si in scoli pacatosilor!!!
Presiunea socială (împotrivire faţă de decizia CCR, apeluri publice, apariţia peste noapte a unor susţinători neprofesionişti, etc.) a BOR pentru participarea elevilor la ora de religie a crescut peste limitele normale. Ea, din punctul meu de vedere, este forţată şi, împreună cu alte tendinţe asemănătoare (vezi folosirea artiştilor şi scriitorilor renumiţi în actul de propagandă religios!), poate să transforme statul nostru laic într-unul religios şi chiar să încalce libertatea conştiinţei şi dreptul la alte confesiuni decât ortodoxia. Iar manualele şcolare de religie şi metodologia de predare la elevii de 7-12 ani nu ţin seama de regulile esenţiale ale psihopedagogiei educaţiei religioase. Ca şi părinte ortodox aş fi de acord că la ora de religie să se înveţe despre aspectele fundamentale care diferenţiază sau unesc religiile lumii: creştinism ortodox, catolicism, islamism, budism, Martorii lui Iehova, baptişti etc., insistând pe respect şi toleranţa pentru confesiunile pe care nu le practicăm. Ora de religie, ca deschidere în lumea credinţelor umane, poate fi urmată, în afară cursurilor şcolare, pentru cunoaşterea aprofundată a cultului acceptat, la sediile bisericilor. Pentru o dezbatere conştientă şi echilibrată a acestui subiect public controversat recomand cu căldură recentul articol din media: http://www.contributors.ro/cultura/10-porunci-psiho-pedagogice-pentru-profesorul-de-religie/?cfcc
Totusi,n-am inteles:sunteti pro sau contra?
In loc de comentariu, mai bine poezia RASAI ASUPRA MEA, de Mihai Eminescu:
Rasai asupra mea, lumina lina,
Ca-n visul meu ceresc d-odinioara;
O, maica sfânta, pururea fecioara,
In noaptea gândurilor mele vina.
Speranta mea tu n-o lasa sa moara
Desi al meu e un noian de vina;
Privirea ta de mila calda, plina,
Induratoare-asupra mea coboara.
Strain de toti, pierdut în suferinta
Adânca a nimicniciei mele,
Eu nu mai cred nimic si n-am tarie.
Da-mi tineretea mea, reda-mi credinta
Si reapari din cerul tau de stele:
Ca sa te-ador de-acum pe veci, Marie!
Oare de ce se agita atat de mult?Stiu ceva ce noi nu stim in ce priveste inscrierea copiilor?Simt ca pierd teren?Constientizeaza ca peste zece ani raman fara pupatori de moaste daca nu manipuleaza tanara generatie?
Problema orei de reigie in scoli este foarte delicata. Nimeni nu poate nega contributia majora a crestinismului la cultura si civilizatia europeana, carora le apartinem. Numai ca in prezent programa scolara se rezuma doar la studiul ortodoxiei. De aceea, la orele de religie se practica un discurs adesea intolerant la adresa altor culte crestine, la adresa unor minoritati. Li se preda uneori copiilor o versiune de ortodoxism primitiv, pe care nu o intalnesti la prelati sau laici ortodocsi moderni. De aceea, ar trebui revizuita radical programa cu privire la predarea orelor de religie in scoli. Un model poate fi cel din Marea Britanie, unde educatia religioasa se concentreaza pe aspectele morale si filosofice ale credintelor religioase si in niciun caz nu incearca sa faca prozelitism pentru o religie sau alta.
Cred ca e de prisos o astfel de asociatie. Din pacate, lumea in care traim se schimba. Vrem nu vrem si sistemul de educatie se va supune vointei majoritatii si se va adapta noilor realitati. Ora de religie nu mai e atat de importanta in mintea multora, pe cat era in urma cu 20 ani. Nu sunt de acord, insa, cu isteria in masa creata pe marginea acestui subiect, cum ca vine biserica si spala creierul copiilor la ora de religie. Toti cei care astazi au peste 25 ani au prins ora de religie si ia uite ca nu ne-a luat nimeni mintile in timpul acelei ore saptamanale.
eu perssonal am facut un studiu in Romania si am observat ca cei mai inversunati pupatori de moaste sunt inculti,sunt nespalati,sunt extrem de puturosi si saraci,totusi au un firicel de legatura cu lumea reala,rationala,prin fiii lor ce-s plecati in occident la munca. Asa ne vrea BOR.
Credem că dumneavoastră veți fi primul care veți „pupa” moaștele lui Ceaușescu!
e singura data cand nu a fost pusa politic
OLEEEEEEEEEE
o prostie! de ce sa obligi la ceva ce poate unii nu agreaza? ca in comunism.Cand au distrus religia fortat, acum vor s-o bage in scoli cu forta!!! cine vrea sa faca religie sa fac! cu drag. Cine nu trebuie sa aiba posibilitatea sa aleaga. Ca si cu fumatul!!:::)))