Preşedintele Asociaţiei ProSomeş, Ştefan Sîngeorzan, a declarat că de vină pentru exploatările ilegale din albia Someşului Mare sunt primăriile care au dreptul să scoată 1000 de mc de nisip şi pietriş, dar întotdeauna depăşesc această cantitate.
„Pe valea Someşului sunt vreo două balastiere autorizate, dar 90% dintre cei care exploatează o fac ilegal. Au o portiţă extraordinară primăriile, iar unele dintre ele abuzează de ea. Administraţiile locale au dreptul al o mie de metri cubi de balast gratuit, însă pentru ca să-l scoată din albie trebuie să obţină o autorizaţie din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor, a Agenţiei de Protecţie a Mediului. Se autorizează un anumit perimetru, iar primăria, cu utilajele ei sau ale firmei care a fost angajată, exploatează. Din păcate, nimeni nu cântăreşte cantitatea exploatată, aşa că merg în continuare şi exploatează ilegal”, a spus Ştefan Sîngeorzan într-o emisiune la Sîngeorz TV.
Tot aici, el a vorbit şi despre depozitele neconforme de pe malurile râului care tranzitează judeţul nostru.
„Am sperat că se va reduce numărul de depozite neconforme de pe malurile Someşului Mare odată cu intrarea în vigoarea sistemului de management integrat al deşeurilor fiindcă, potrivit contractelor încheiate cu cetăţenii de firma Vitalia, ei plătesc aceeaşi sumă indiferent de cantitatea de gunoi pe care noi o ridicăm. De aceea, eu îi rog încă o dată pe cetăţeni să nu mai arunce gunoi la Someş. Ştiu că potrivit tradiţiei, oamenii merg la Someş, mai pun în căruţă un sac cu gunoi şi îl aruncă pe un podeţ, pe o vale. Când plouă mai mult şi se umflă, toate vin în vale. În afară de PET-uri care nu sunt biodegradabile, găsim pe lângă Someş cauciucuri, canapele, ce nu găsim?”, a spus Ştefan Sîngeorzan care este director administrativ al firmei Vitalia.
În calitate de preşedinte al Asociaţiei ProSomeş, el a recunoscut că asociaţia „a promis multe şi a făcut puţine”.
„S-a întâmplat şi din cauza faptului că unele primării (organizaţia fiind alcătuită din 27 unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv CJ-n.r.) nu ne-au putut sprijini, CJ nu ne-a virat niciun leu, dar anul acesta avem promisiunea domnului preşedinte Radu Moldovan că vom primi bani şi îi rog pe consilierii judeţeni să aprobe să plătească cotizaţia ca să ne putem organiza”, a adăugat el.
Şi anul acesta, înainte de Paşte, Asociaţia ProSomeş va face curăţenie pe malurile râului.
„De fiecare dată, înainte de sărbători nu există să nu facem curăţenie pe lângă Someş. De data aceasta mă implic şi cu Vitalia, pun maşini la dispoziţie, cu şcolile, cu oamenii de la ProSomeş. Trebuie să ne mobilizăm cu toţii să facem Someşul curat. În lumea asta sunt mulţi care mor de sete. Câţi nu şi-ar dori să curgă o apă de-asta prin localităţile lor şi să-şi adape animalele şi să bea ei, în timp ce noi ne batem joc de tot ce a lăsat Dumnezeu, ne omorâm vietăţile şi peştii prin tot ce aruncăm în Someş şi pe lângă Someş? Totodată rugăm Garda de Mediu ca acei oameni care aruncă gunoaie să fie pedepsiţi. Din păcate sunt persoane care au o mentalitate ce nu poate fi schimbată. Din păcate, noi vom muri, iar ei vor rămâne cu aceeaşi mentalitate precară. Vedem acum şi în lumea întreagă ce se întâmplă. Noi, românii, suntem un popor civilizat, dar avem nişte uscături care ar trebui să fie cât mai puţine. Nu spunem că vom stârpi fenomenul, dar trebuie să îl limităm”, a spus Sîngeorzan.
Să mai spunem că din Asociaţia ProSomeş fac parte toate comunele prin care trece râul, dar şi altele din vecinătate, de unde reiese clar că administraţiile locale, cele care au promis că vor apăra râul, sunt aceleaşi care îl şi devastează.
NO COMENT : de zeci de ori am sesizat si am spus ca administratia Romaneasca (primariile) de pe intreg spatiul tarii sunt la greu INFRACTOARE si incalca fara sa dea socoteala toate legile de mediu , legea apelor, legea spatiilor verzi. Concluzia : avem STAT INFRACTOR. Doar UE si puterile straine mai pot face randuiala in aceasta tara mafiotizata si la nivel de BULDOZER cu Cupa in APA !
Prima parte a mesajului este ok ,dar ideea ca UE&co este salvarea…sa ne uitam unde a ajuns aceasta tara dupa ce au intrat in forta in ea…nu mai sunt fabricile lasate mostenire de „odiosul”, nu mai sunt resursele, nu mai sunt padurile, nu mai sunt…..nu mai sunt. Deci mai lasa-ne cu UE&co…Salvarea trebuie sa vina tot din constiinta acestui popor, care este nitel amortita se pare. 🙂
Exista legi in tara asta ,exista institutii care trebuie sa apere legalitate .La treaba ,oameni buni ! Faceti -va datoria .Pana atunci vorbe si iar vorbe . Mutam pisica de la unul la altul .
Dati o privire pe google map satelit si vedeti ce se intampla intre Beclean si Dej. Este crima curata. Se exploateaza la nivel de sute de ha in zona Malut, Branistea, Vale Luncii si Coldau, Uriu, Reteag. Oare autoritatle din domeniu dorm? Chiar nu vad? Sau ne considera mult prea prosti si ne neglijeaza total. Noi ca noi, dar bietele vietuitoare care au populat candva zona?… Numarati si veti vedea ca sunt cca 20 de zone de exploatare in cca 20 de km. De mult m- am obisnuit sa mai ies la pescuit doar duminica, deoarece in restul zilelor saptamanii este practic imposibil. Si ma repet, noi ca noi, dar ce pregatim copiilor nostrii? Vor iesi pe malul Somesului sa vada ce? Candva, odata…vedeam vidre, rate salbatice, fazani, vulpi, broaste testoase… Candva…odata, la barajul de la Dej s- au prins pastravi… Candva…odata… Am ajuns sa traim din amintiri. Vai de capul nostru!