Actualitate

Culoarele ecologice ale carnivorelor dinspre Cuşma spre Suceava, monitorizate cu bani europeni

Asociaţia Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei a solicitat APM acordul de mediu pentru planul de management al Sitului de importanţă comunitară Larion care include aria naturală protejată de interes naţional „Crovul de la Larion”. Timp de trei săptămâni publicul poate veni cu observaţii, comentarii şi sugestii.

Situl de importanţă comunitară Larion şi aria naturală protejată “Crovul de la Larion” au fost atribuite în custodie Asociaţiei Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei în 2010 de către Ministerul Mediului şi Pădurilor. În decembrie 2013, custodele anunţa că a accesat bani europeni, circa 1,3 milioane de lei prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, prin care să elaboreze planul de management şi dezvoltarea infrastructurii de vizitare pentru sit. A fost nevoie aşadar de mai bine de un an pentru ca acest document să fie făcut, el ajungând pe masa Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud în 4 martie. Publicul are la dispoziţie 18 zile să vină cu observaţii şi sugestii, după care specialiştii de mediu îşi vor spune cuvântul.

Reamintim că Situl Natura 2000 Larion, care se întinde pe 3023 de hectare din două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, include rezervaţia naturală Crovul Larion, arie protejată cu o suprafaţă de 250 ha. Cea mai mare parte din sit se află în judeţul Bistriţa-Năsăud pe teritoriul comunei Lunca Ilvei, iar restul în judeţul Suceava pe terioriul comunelor Coşna şi Poiana Stampei. Zona a fost propusă pentru a fi inclusă în Reţeaua Europeană de Arii Naturale Protejate Natura 2000 datorită prezenţei în zonă a unui tip de habitat, care este protejat la nivelul Uniunii Europene şi considerat prioritar: şi anume turbării cu vegetaţie forestieră. De asemenea, zona a fost declarată protejată prin considerentul că aceasta reprezintă, culoar ecologic pentru carnivorele mari lup, urs brun şi râs dinspre situl Cuşma şi Călimani Gurghiu spre zona Sucevei.

Situl este traversat de DJ172D care străbate localităţile Lunca Ilvei şi Tătaru. Chiar prin interiorul sitului trece calea ferată Ilva Mică-Floreni, gara Grădiniţa fiind situată în sit.

Prin planul de management al sitului, Asociaţia Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei şi-a propus conservarea speciilor şi habitatelor comunitare, dar şi şi construirea infrastructurii minime de vizitare pentru situl de importanţă comunitară Larion. Se are în vedere cartarea şi evaluarea stării de conservare a celor trei specii de carnivore mari (urs, lup, râs), a unei specii de floră (Buxbaumia viridis) şi a unui habitat comunitar, elaborarea măsurilor de conservare şi a protocoalelor de monitorizare a acestora, dar şi realizarea proiectului tehnic necesar construirii unui punct de informare şi a opt observatoare de faună ale sitului. Totodată, vor fi marcate limitele sitului Natura 2000 Larion, ale ariei naturale inclusă în acesta şi a traseelor tematice, respective vor fi create şi instalate panouri informative pe traseele tematice din sit.

Prin planul de management, OS Valea Ilvelor şi-a mai propus să facă, printre altele, cinci hărţi de distribuţie în format GIS pentru urs, lup, râs, habitatul de turbărie împădurită şi specia de floră Buxbaumia viridis, o hartă GIS a limitelor ariei protejate, a formelor de proprietate, a regimului de administrare, a folosinţei terenului, o hartă a mediului fizic, un proiect tehnic pentru punctul de informare şi a 8 observatoare de faună din sit, două trasee tematice marcate în teren (15 km), două trasee tematice cu 12 panouri informative amplasate, un punct de informare al sitului construit şi funcţional şi opt uncte de observare carnivore.

Din Asociaţia Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei fac parte Primăria Lunca Ilvei, Primăria Ilva Mare, Primăria Măgura Ilvei, Primăria Rodna, persoana fizică Someşan Titu, precum şi persoanele fizice care deţin suprafeţe de fond forestier în raza ocolului silvic Valea Ilvei şi care au încheiat contracte de prestări servicii în condiţiile legii. Suprafaţa administrată de Ocolul Silvic Valea Ilvei este de 17.603,16 ha.

Proiectul are o durată de implementare de 36 de luni.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.