ACTUALIZARE Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate valabilă joi 8 iunie, între orele 10.00 și 23.00.
În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va menține accentuată în zonele montane, în Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei, nordul Olteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea.
În aceste zone vor fi averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi local 20…30 l/mp și pe spații restrânse 50…60 l/mp.
Mai ales în sud-estul teritoriului se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe arii restrânse căderi de grindină.
Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.
La finalul codului galben, intră în vigoare o avertizare meteo de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate, valabilă de joi 8 iunie, ora 23.00, până vineri 9 iunie, ora 10.00. În Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, vor mai fi averse, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp. Pe arii restrânse se vor semnala descărcări electrice, iar vântul va prezenta intensificări temporare îndeosebi în Moldova, Bărăgan și Dobrogea, cu viteze la rafală de 50…55 km/h.
Conform prognozei până în 18 iunie, în Transilvania media maximelor diurne va fi ridicată și se va situa între 27 și 29 de grade, apoi va scădea spre 22 de grade pe 8 iunie și, ulterior, va crește din nou, până la 27…28 de grade în intervalul 10 – 13 iunie. Ultimele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de un regim termic diurn apropiat de cel normal pentru perioada respectivă, concretizat prin temperaturi maxime de 25…26 de grade. Temperaturile nocturne vor scădea de la valori medii de 13…14 grade la începutul intervalului, până la 10 grade pe 9 și 10 iunie, iar apoi vor fi ușor mai ridicate și vor atinge, în medie, 11…12 grade, urmând a se menține în jurul acestor valori până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză. Probablilitatea pentru averse va fi ridicată mai ales între 5 și 8 iunie și între 13 și 18 iunie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ pe 7, 8 și 15 iunie.
Adaugă comentariu