Actualitate

Noul proiect de descentralizare, transmis autorităţilor. CJ va avea atribuţii sporite

Noul proiect privind descentralizarea a fost transmis de MDRAP Parlamentului, autorităţilor locale şi ministerelor, dar şi preşedintelui Klaus Iohannis. Conform proiectului, CJ prelua atribuţiile exercitate în prezent de la centru pentru o listă de structuri din agricultură, mediu, turism, educaţie, cultură, sănătate.

Guvernul a elaborat un nou proiect de descentralizare, prevăzut să fie iniţiat în perioada imediat următoare, care conferă Consiliilor Judeţene atribuţii sporite, prin transfer de competenţe. Precedentul proiect, iniţiat în 2013, a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, iniţiatorul actului, speră ca procesul de descentralizare să fie realizat anul viitor. ”Aşteptăm în perioada următoare opinii. Practic, este un calendar în care stabilim care sunt acţiunile care se desfăşoară în acest an. Cuprinde, printre altele, nişte proiecte-pilot şi trebuie să decidem câte proiecte-pilot vor fi, câte judeţe vor fi alese, după care se fac analize de impact în aşa încât, sperăm, la sfârşitul anului să fie gata procesul şi 2016 să fie efectiv anul decentralizării”, a spus Dragnea.

Conform noului proiect, CJ va prelua competenţele privind implementarea politicilor şi reglementărilor în domeniul mediului, exercitate de agenţia pentru protecţia mediului, competenţele Ministerului Agriculturii de implementare a politicilor şi reglementărilor în domeniul agriculturii pentru Direcţiile de agricultură, Oficiile de studii pedologice şi agrochimice, Casele agronomului, filialele regionale aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, atribuţiile de implementare a politicilor şi reglementărilor pentru Direcţiile de cultură şi patrimoniu naţional, atribuţiile de aplicare a politicilor şi reglementărilor pentru direcţiile de sănătate publică, centrele medicale, laboratoarele, policlinicile cu plată finanţate integral din venituri proprii, atribuţiile legate de cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare, precum şi cele privind direcţiile pentru sport şi tineret, centrele de agrement, casele de cultură ale studenţilor, cluburile şi bazele sportive.

Finalizarea etapelor de descentralizare este prevăzută pentru ultimul trimestru al acestui an, urmând ca în primul trimestru al anului viitor să înceapă transferul efectiv de competenţe, simultan cu cedarea patrimoniului.

2 comentarii

  • Guvernul Ponta nu are curajul sa vina cu o reforma administrativa profunda. Dupa ce a renuntat la regionalizarea promisa cu surle si trambite, acum se cauta tot felul de paleative. Unul dintre ele este aceasta gaselnita numita „descentralizare” prin care se incearca satisfacerea pretentiilor baronilor locali de a dispune de puteri sporite. Regionalizarea era operatiunea care trebuia sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Aceasta descentralizare trebuia realizata prin trecerea unor prerogative de la nivel central la regiune, care trebuie sa dobandeasca autonomie regionala. Aceasta este prima conditie necesara dar nu suficienta, deoarece regionalizarea cu mentinerea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Ar fi numai un mod de satisfacere a clientelei politice USL-iste. Cu alte cuvinte pe langa baronii de la nivelul judetelor ar mai aparea si superbaronii regionali. Reusita procesului de reforma administrativa presupune infiintarea regunilor concomitent cu desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde cu adevarat sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Aceasta ar conduce in scurt timp la asocierea comunelor si realizarea unor nuclee in jurul comunelor mari care sa dispuna de potential propriu pentru sustinerea functiilor administrative din primarie. Ceea ce se face acum este o actiune prin care se incearca sa “descentralizeze” un sistem mentinand tarele sale precum risipa, coruptia enedmica, incompetenta care si pana acum s-au manifestat copios la nivelul administratiei publice .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.