Potrivit cercetătorilor de la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Pennsylvania din Statele Unite ale Americii, această terapie a dus, până în prezent, la remisii ale bolii de un an pentru doi dintre cei trei pacienţi incluşi în acest studiu, care sufereau de o leucemie în stadiu avansat. În cazul celui de-al treilea pacient, boala a revenit după patru luni, însă într-o formă atenuată.
Această abordare ar putea fi aplicată pentru a trata şi alte tipuri de cancer, precum cel pulmonar, ovarian şi melanomul, dar trebuie să facă obiectul unor cercetări suplimentare, afirmă autorii studiului.
Acest tratament a constat în prelevarea de limfocite T de la acei pacienţi şi în modificarea lor pe cale genetică cu ajutorul unui lentivirus, cu scopul ca ele să atace selectiv doar celulele canceroase – toate fiind purtătoare de o anumită proteină – şi scutind celulele sănătoase din corp.
Savanţii au programat, totodată, limfocitele T să îşi accelereze procesul de multiplicare.
Cercetătorii au injectat apoi aceste limfocite modificate genetic celor trei pacienţi, care au beneficiat în prealabil de şedinţe de chimioterapie.
„În trei săptămâni, tumorile au fost distruse cu o eficienţă ce nu a fost niciodată observată înainte”, a declarat medicul Carl June, profesor de patologie la centrul de cercetări contra cancerului Abramson de la Universitatea Pennsylvania, principalul autor al acestui studiu, publicat în New England Journal of Medicine şi în revista Science Translational Medicine.
„A fost mult mai eficient decât ne aşteptam” , a adăugat acelaşi cercetător, care estimează că limfocitele T modificate genetic, pe care le-a numit „asasini în serie”, au distrus aproape un kilogram (910 grame) de tumori canceroase la fiecare pacient.
Rezultatele acestui studiu clinic pilot sunt semnificativ diferite faţă de cele ale terapiilor existente contra acestui tip de leucemie.
Cei trei pacienţi aveau puţine alte opţiuni de tratament. Singura opţiune era un transplant de măduvă osoasă, o procedură care necesită o spitalizare îndelungată şi care prezintă un risc de mortalitate de cel puţin 20%.
În plus, acest transplant oferă în cel mai bun caz 50% şanse de vindecare.
„Noua abordare are potenţialul de a oferi aceleaşi şanse de vindecare, dar cu mult mai puţine riscuri”, a concluzionat medicul David Porter, de la Universitatea Pennsylvania, coautor al studiului.
Adaugă comentariu