Actualitate

Protocol de colaborare între CJ şi UTCN, care doreşte înfiinţarea Centrului Universitar Bistriţa

Consiliul Judeţean va semna un protocol de colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în scopul înfiinţării Centrului Universitar Bistriţa al UTCN, unde să predea o echipă academică formată din 15-20 de persoane. Clădirea fostului tribunal va fi dată UTCN pentru reabilitare şi funcţionare.

CJ va aproba un proiect privind încheierea unui protocol cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în vederea dezvoltării procesului de învăţământ superior în judeţ.

”Universitatea Tehnică solicită sprijin pentru a putea desfăşura procesul de învăţământ conform cerinţelor unui învăţământ superior la standardele actuale şi crearea unui Centru de Specializare Inteligentă în colaborare cu instituţia noastră. Obiectul Protocolului îl constituie: 1. Dezvoltarea filialei existente în Bistriţa a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca la rangul de centru universitar, prin configurarea unui pachet de programe de master, extinderea spaţiilor pentru studii şi, pe termen mediu, înfiinţarea unei facultăţi şi a unui Centru de Specializare Inteligentă; 2. Mobilizarea şi adecvarea eficientă şi eficace a capitalului uman din zonele rurale şi urbane ale judeţului la cererea pieţei în domeniile cu potenţial competitiv, pregătirea capitalului uman tânăr şi sprijinirea procesului de stabilizare a tinerilor în judeţ. 3. Înfiinţarea Centrului de Specializare Inteligentă Bistriţa-Năsăud care să asigure educaţia tehnică, vocaţională şi universitară, serviciile de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniile cu potenţial competitiv regional şi naţional, precum şi a sistemului de informare privind tehnologia şi inovarea, serviciile de preincubare, incubare şi accelerare a afacerilor pentru sprijinirea întreprinzătorilor, în special a tinerilor prin consultanţă, asistenţă tehnică şi instruire în domeniile cu potenţial competitiv; 4. Integrarea şi activarea centrului în reţelele profesionale, de informare în tehnologie şi inovare etc., în domeniile relevante la nivel naţional şi internaţional, în care poate performa judeţul; 5. Abordarea şi promovarea în parteneriat a iniţiativelor şi proiectelor-pilot adresate excelenţei, inovării şi schimbării în sprijinul câştigării poziţiei meritorii a judeţului în competitivitatea regională şi naţională”, se arată în proiect.

Rezultatele vizate de parteneri prin implementarea protocolului de colaborare sunt: 1. Înfiinţarea Centrului Universitar Bistriţa-Năsăud al UTCN, cu o facultate, cu 4 specializări; 2. O echipă academică locală de 15-20 cadre didactice la nivelul Centrului Universitar Bistriţa; 3. Minimum de 3 studii de masterat; 4. Creşterea numărului actual de studenţi cu minim 20%; 5. Organizarea unui cămin studenţesc cu dotările aferente, pentru studenţii atraşi din mediul rural şi din afara judeţului; 6. Un pachet relevant de servicii de Cercetare-Dezvoltare-Inovare disponibile la nivelul judeţului, în sprijinul dezvoltării domeniilor economice cu potenţial competitiv ale judeţului; 7. Participarea în cel puţin 3 reţele naţionale şi/sau internaţionale de specializare şi competitivitate; 8. Un pachet relevant de servicii de preincubare, incubare şi accelerare a afacerilor, destinat sprijinirii întreprinzătorilor locali, în special a tinerilor, pachet care include activităţi de consultanţă, asistenţă tehnică şi instruire în domeniile economice cu potenţial competitiv ale judeţului; 9. Un număr de minimum 20 locuri în incubatorul de afaceri în primul an de funcţionare; 10. Iniţierea şi implementarea a minimum 3 proiecte pilot relevante pentru strategia judeţului, în următorii 2 ani.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca urmăreşte dezvoltarea şi diversificarea dotărilor universitare din cadrul judeţului în vederea obţinerii statutului de centru universitar şi creşterea numărului de studenţi cu circa 600, pe baza atragerii şi reţinerii tinerilor din judeţ (din mediul rural şi urban) şi regiune, inclusiv prin construirea unui cămin, CJ urmând să asigure clădirile şi terenurile necesare obiectivelor academice menţionate.

CJ va da în administrare UTCN clădirea fostului tribunal de pe pietonalul bistriţean, pentru a o reabilita şi folosi.

6 comentarii

    • In crearea unor centre de cercetare si asigurarea bazei materiale si a infrastructurii necesare, nu-i nevoie de improvizatii. Acum exista posibilitatea accesarii de fonduri europene care pot finanta integral (fara cofinantare) construirea si dotarea cu aparatura a centrelor universitare si de cercetare. Pentru asta trebuie sa stii exact ce vrei. Anul trecut, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” a lansat Apelul pentru competitia de Proiecte din cadrul Operaţiunii 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii CD existente şi crearea de noi infrastructuri CD (laboratoare, centre de cercetare) din cadrul Axei prioritare 2 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare. Astfel de competitii pentru depunerea de proiecte in vederea accesarii fondurilor europene sunt lansate in continuare.

  • La Bistrita este extrem de necesara crearea unui CAMPUS UNIVERSITAR modern adaptat cerintelor invatamantului superior. In plus un campus universitar care sa adune laolalta toate facilitatile vietii studentesti reprezinta intre altele si o stare de spirit pozitiva, creind un plus de atractivitate pentru viitorii studenti. Extensiile universitare inclusiv cea de la UBB functioneaza de ani buni la Bistrita in spatii necorespunzatoare improvizate. De aceea, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale nu au facut nimic pana in prezent, ca impreuna cu universitatile-mama sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita. Pentru UTCN care doreste infiintarea Centrului Universitar Bistriţa, o locatie potrivita, aproape de oras dar si de platforma industriala ar putea fi in zona fostului PRODITERM, avand in vedere ca in apropiere mai exista Grupul Scolar Forestier, dar si alte institutii, intre care si Jandarmeria Bistrita. Asta ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita.

  • In loc de tot felul de extensii universitare nu trebuie uitat faptul ca la Bistrita exista unitati de ceretare cu traditie precum Statiunea Pomicola si Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice care se zbat sa supravietuiasca iar politrucii locali in loc sa le sprijine pun umarul la desfiintarea lor ravnind sa le ia si ultimele suprafete de teren destinat cercetarii. De aceea, acum cand inca nu e prea tarziu, autoritatile locale ar trebui sa se straduiasca pentru a infiinta la Bistrita o facultate de horticultura si alta de silvicultura, pe langa cele doua statiuni cu traditie.

  • De ce nu se pun bazele pt o universitate cu „radacini” aici? Avem atatea personalitati plecate din acest judet: academicieni, scriitori, istorici, etc. dar nu avem centru universitar bistritean.

    • N-are cine. Politrucii de astazi sunt pusi numai pe capatuiala. In rest, cel mult strica ceea ce au facut altii. Ca sa-si justifice activitate mai muta statuile dintr-un loc in altul, sau mai dau drumul la drujba sa mutileze copacii seculari plantati de altii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.