Actualitate

Garda de Mediu a dat ”termen ferm” primăriilor pentru salubrizare. Ce soluţii propune Cr. Niculae

Prim comisarul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Cristian Niculae, a precizat că problema istorică a depozitării deşeurilor pe malurile râurilor trebuie rezolvată şi că până acum au fost controlate 57 de primării din judeţ, care au primit termen de salubrizare a zonelor respective. ”E un semnal de alarmă!”.

”Am venit la Garda de Mediu cam de două luni şi am constat din primul moment că marea problemă a judeţului în ceea ce priveşte mediul este reprezentată de deşeurile depozitate pe malurile râurilor. Practic, râurile sunt înăbuşite de deşeuri. Este o problemă istorică, aceste deşeuri s-au acumulat în timp, s-au format adevărate depozite. Trebuie să tragem un semnal de alarmă, trebuie să ne mobilizăm, să rezolvăm această problemă. Încă de la venirea mea am demarat o acţiune de control în toate unităţile administrativ-teritoriale. Din cele 62 de primării au fost controlate până acum 57. Controalele au vizat starea de salubrizare a localităţilor, obligaţiile primăriilor privind modul de gestionare a colectării selective a deşeurilor, obligaţiile primăriilor privind diminuarea cantităţilor de deşeuri menajere depozitate în rampă. Primăriile sunt obligate să diminueze cantitatea cu 15% prin reciclarea deşeurilor în fiecare an, altfel trebuie penalizate cu 100 de lei/tonă în plus. Am identificat mai multe soluţii, am considerat că mai întâi trebui să informăm şi să conştientizăm, nu să sancţionăm. Am dat un termen foarte ferm, 15 mai, de salubrizare a zonelor. Ca soluţii, pentru că astfel de acţiuni nu se pot face doar cu voluntariat, ar fi alocarea de bani de la bugetul primăriilor pentru salubrizare, o mai bună comunicare între primării şi operatorul Vitalia, obligaţia autorităţilor locale de a supraveghea şi preveni depozitările ilegale de deşeuri”, a spus Cristian Niculae.

În şedinţa Colegiului Prefectural s-au discutat o serie de măsuri organizatorice pentru desfăşurarea, la nivelul judeţului, a campaniei ”Curăţenia de primavară”, în 8 sau 9 mai urmând să aibă loc o zi de curăţenie generală în tot judeţul, organizată de Prefectură şi instituţiile din subordine. ”În 8 sau 9 mai vom desfăşura, vom reedita acea curăţenie generală în judeţ, care a avut un ecou suficient de mare şi va contribui la a face un pas înainte către menţinerea curăţeniei”, a spus prefectul Ioan Țintean.

Au vorbit despre problematica de mediu şi au făcut o serie de propuneri concrete preşedintele Asociaţiei GAL Ruralis (microregiunea Bistriţa-Şieu-Someş), Cristian Țetcu, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia mediului şi prezervarea resurselor de apă Pro Someş, Ştefan Sîngeorzan, şi ecologistul Marius Bălan.

”Interzicerea excavaţiilor în albia minoră pe râurile Someş, Şieu şi Budac, zone protejate Sit Natura 2000. Interzicerea amplasării de obiective industriale, hale, gatere, grajduri la mai puţin de 250 metri de albia râurilor. Amenajarea de spaţii speciale în toate comunităţile pentru strângerea deşeurilor rezultate din construcţii. Cumpărarea unui concasor mobil care va prelucra aceste deşeuri. Instalarea de camere video în perimetrele unde se aruncă sistematic de ani de zile deşeuri de toate felurile. Montarea pe râul Someş şi râul Bistriţa, în amonte de localităţile Bistriţa, Năsăud, Beclean, a 2 dispozitive de reţinere a deşeurilor plutitoare (PET-uri) după modelul unguresc de pe râul Tisa. Primarii să organizeze în cel mai scurt timp echipe mobile din cetăţenii care primesc la Legea 416/2001 ajutorul bănesc minim garantat: muncă în folosul comunităţii atunci când sunt solicitaţi”, sunt câteva dintre propunerile făcute de Marius Bălan.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.