Actualitate

Bistriţa-Năsăud, judeţ campion în regiune la adunat baterii descărcate şi becuri consumate (FOTO)

Peste o tonă de baterii descărcate şi becuri consumate au adunat elevii din 54 de şcoli de la ţară, judeţul Bistriţa-Năsăud fiind primul din regiune la colectarea acestor tipuri de deşeuri. Agenţia de Protecţie a Mediului şi Asociaţia RoRec au de gând ca anul viitor să extindă proiectul în tot judeţul.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, a declarat că a doua ediţie a concursului „Dă la reciclat bateriile descărcate şi becurile consumate!” se bucură de un adevărat succes.

„Am încercat să ducem mesajul nostru în mediul rural şi am implicat 54 de şcoli de la ţară din cele o sută, practic jumătate s-au înscris în proiectul nostru. Ne dorim ca, anul viitor, să facem o acţiune de şi mai mare amploare, să cuprindem tot municipiul Bistriţa, toate şcolile din municipiu, toate şcolile din zona urbană şi rurală. Faţă de prima ediţie, acum fiind la a doua, s-a adunat de către elevi o cantitate de 964 de kilograme de baterii şi becuri consumate, plus 300 de kilograme aduse de diverşi voluntari. E o cantitate dublă spre triplă faţă de prima ediţie. România, odată cu aderarea la UE, s-a angajat să atingă ţinta de 45% colectat baterii uzate. Până în data de 26 septembrie 2016 ne dorim să atingem această ţintă. Categoric din regiune suntem pe primul loc şi ne dorim să fim pe primul loc în România”, a spus Sever Roman.

Prezent la acţiunea de marţi, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae, a salutat implicarea şcolilor în campania de colectare a bateriilor descărcate şi becurilor uzate.

„Mă bucur că există această iniţiativă, sunt convins că această acţiune are şi rol educativ în primul rând pe lângă cel Cristian Niculae Gardade a colecta efectiv deşeurile. Aceşti copilaşi minunaţi au colectat o cantitate foarte mare de baterii descărcate şi becuri consumate. Sper să transmită un mesaj părinţilor lor prin această acţiune ca în continuare aceste deşeuri să nu le mai găsim aruncate la marginea râurilor şi nici măcar în containere fiindcă sunt deşeuri periculoase. Ele trebuie să ajungă la Asociaţia RoRec, care le colectează, pentru că această organizaţie se ocupă cu depozitarea lor conformă cu normele europene, nu să le vedem în natură”, a spus Cristian Niculae.

Şcolile care au adunat cele mai mari cantităţi de baterii portabile uzate şi corpuri de iluminat au fost premiate cu câte o multifuncţională. Tot marţi, în teatrul de vară a fost organizată expoziţia  „Ecoestetica bateriilor şi becurilor”. Cele mai bune creaţii au fost premiate.

Teatrulde păpuşi al Centrului Municipal de Cultură Bistriţa, condus de doamna Cornelia Apostol, le-a prezentat tuturor copiilor prezenţi piesa „Pinochio”.

copii baterii 5 copii baterii 4 copii baterii 3 copii baterii 2

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.