Actualitate

Bac 2016 în Bistrița-Năsăud: 270 de absențe la probele scrise, opt eliminați. Rezultatele, în 12 iulie

ACTUALIZARE Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2016 s-a încheiat vineri 8 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării, susținută la una din zece discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie. Aici subiectele și baremele.

În Bistrița-Năsăud, din 2.001 candidați înscriși la această probă, s-au prezentat la examen 1.901.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de marți 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16.00-20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.

În județul Bistrița-Năsăud au fost înscriși la sesiunea iunie-iulie 2.162 de candidați, din care 1.854 din promoție curentă.

Prezența la probele scrise a fost următoarea:

Proba Număr elevi înscriși Număr elevi prezenți Număr elevi absenți Procentaj prezenți
Proba E)a)

Limba și literatura română

2007 1920 87 95,66%
Proba E)b)

Limba maternă

 

44 43 1 97,72%
Proba E)c)

Proba obligatorie a profilului

 

1980 1898 82 95,85%
Proba E)d)

Proba la alegere a profilului și a specializării

 

2001 1901 100 95%

Au fost eliminați 8 candidați pentru fraudă și tentativă de fraudă.

ȘTIREA 2 Șase candidați au fost eliminați din sală la proba obligatorie a profilului la examenul de Bacalaureat, Matematică sau Istorie,  în Bistrița-Năsăud, pentru că au încercat să copieze.

Trei au fost eliminați din examen la Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Beclean, iar ceilalți trei la Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu” Bistriţa, Colegiul Naţional ”George Coşbuc” Năsăud, Colegiul Economic Năsăud.

Pentru sesiunea iunie-iulie, în Bistrița-Năsăud s-au înscris 2.162 candidați, dintre care 1.854 provin din promoția curentă și 308 din seria anterioară. La proba obligatorie a profilului s-au prezentat 1.898 de candidați din totalul de 1.980 înscriși.

Ultima probă scrisă, proba la alegere a profilului şi specializării, este programată vineri 8 iulie. În funcţie de cele două criterii, candidaţii au putut opta pentru una dintre următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, sociologie şi psihologie.

Aici puteți vedea subiectele și baremele la Matematică și Istorie.

ȘTIREA 1 Doi candidați au fost eliminați din sală, la Bistrița, mai exact la Colegiile Infoel și ”Grigore Moisil”, la proba scrisă de Limba şi Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2016, după ce asupra lor au fost găsite telefoane mobile. La examen s-au prezentat 1.926 de absolvenți ai clasei a XII-a, înscriși fiind 2.007.

Subiectele primite de elevi la proba scrisă de Limba şi Literatura Română:

La profilul Real, la primul subiect elevii au primit un text la prima vedere din piesa de teatru „Madona” de Tudor Muşatescu, cerinţele fiind, printre altele, construirea unui enunţ în care să folosească o locuţiune care să conţină substantivul „viaţă”, transcrierea a două cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, ilustrarea, cu exemple din text, a două trăsături ale genului dramatic. La subiectul al doilea, absolvenţii de clasa a XII-a au avut de realizat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor, iar la subiectul al treilea au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic.  

La profilul Umanist, la primul subiect elevii au avut de rezolvat cerinţe vizând un fragment din „Citadela sfărâmată ”de Horia Lovinescu. Ei au trebuit să numească sinonime pentru două cuvite din text, să explice rolul virgulei într-o secvenţă, să construiască un enunţ care să ilustreze sensul conotativ al unui substantiv din text şi să precizeze o temă a discuţiei dintre personaje. De asemenea, elevii au mai trebuit să transcrie din text două cuvinte reprezentand mărci ale adresării directe, să menţioneze o modalitate de caracterizare a personajului feminin şi să ilustreze cu exemple din text două trăsături ale genului dramatic. O altă cerinţă a vizat comentarea unui fragment din textul dat. Al doilea subiect a constat în scrierea unui text argumentativ de 1500-300 de cuvinte despre rolul lecturii în dezvoltarea personală. La ultimul subiect, elevilor li s-a cerut să redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte particluarităţi de construcţie a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

E_a_romana_real_tehn_2016_bar_07

E_a_romana_real_tehn_2016_var_07

E_a_romana_uman_ped_2016_bar_07

E_a_romana_uman_ped_2016_var_07

Probele scrise ale sesiunii iunie-iulie a Bacalaureatului au început luni 4 iulie, cu Limba şi literatura română (proba E)a) şi vor continua pe 5 iulie cu proba la Limba şi literatura maternă (proba E)b), pe 6 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d).

Lucrările scrise al candidaților vor fi corectate în alt județ decât cel unde se susțin probele, la fel ca în 2015.

Afişarea rezultatelor se va face în data de 12 iulie (până în ora 16.00) şi, în aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţii (între orele 16.00-20.00), care urmează a fi soluţionate în perioada 13-15 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.

Pentru sesiunea iunie-iulie, în Bistrița-Năsăud s-au înscris 2.162 candidați, dintre care 1.854 provin din promoția curentă și 308 din seria anterioară.

Probele scrise se vor susține în 7 centre de examen: Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița, Colegiul Tehnic Infoel Bistrița, Colegiul Tehnic ”Grigore Moisil” Bistrița, Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean, Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud, Colegiul Economic Năsăud.

Lucrările elevilor din alt județ vor fi evaluate în centrele de la Liceul cu Program Sportiv Bistrița și Liceul Sanitar Bistrița.

Aici repartiția liceelor pe centre.

Examenul de Bacalaureat 2016 a debutat în 13 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susţinută până în 15 iunie. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă a avut în perioada 15-17 iunie. Între 21-24 iunie s-a desfășurat proba de evaluare a competenţelor digitale, urmată, între 27 iunie – 1 iulie, de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Anul trecut, procentul de promovare la Bacalaureat în Bistrița-Năsăud a fost de 62,41%, faţă de 59,25% media la nivel naţional. Mai exact, dintre cei 2.486 de elevi înscrişi, 1.418 au luat Bac-ul. În 2014, promovabilitatea a fost de 58,31% înainte de contestaţii şi 60,23% după.

Foto: arhivă

1 comentariu

  • au fost niste subiecte foarte usoare, chiar daca am terminat in urma cu 10 ani liceul, nu mi-au dat batai de cap subiectele. Ar trebui sa fie numai note mari in acest an la bac, mai ales ca au avut la dispozitie materiale in format electronic, putand fi accestate oriunde. Din cate am vazut la sora mea,nici dictionarele nu le mai foloseste, care au costat o groaza de bani, intra direct pe http://dexonline.net/ scrie cuvantul si explicatia acestuia apare imediat, economisind timp.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.