Actualitate

Campanie de colectare a deşeurilor electrice şi electronice din instituţiile statului

În următoarele două săptămâni, Asociaţia RoRec şi Agenţia de protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud organizează o campanie de colectare a deşeurilor electrice şi electronice din instituţii, de la computere vechi, la televizoare şi alte echipamente defecte. Ce trebuie să facă participanţii la campanie.

„Campania de colectare a DEEE-urilor se va desfăşura timp de două săptămâni înainte de 9 mai. Organizăm această campanie împreună cu Asociaţia RoRec pentru a colecta deşeurile electrice, electronice din instituţii. Primăriile, persoanele juridice ştiu să aducă aceste DEEE-uri – frigidere, televizoare, echipamente de tehnică de calcul, birotică – la Centrul RoRec, dar instituţional nu s-a organizat demult o astfel de campanie. Le cer colegilor, şefi de instituţii, care au astfel de echipamente să participe la acţiunea de colectare selectivă”, a spus Sever Roman.

Prefectul Ioan Ţintean a desemnat-o pe directoarea Mariana Tulai să coordoneze campania în aşa fel încât toată lumea să ştie ziua în care vine Asociaţia RoRec să ridice deşeurile.

„Deşeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deşeurilor unei comunităţi. Aşa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Ele trebuie colectate şi reciclare corect din raţiuni ce ţin de protecţia mediului înconjurător, de riscul pe care îl prezintă potenţialul lor toxic, precum şi de protejarea resurselor naturale ale pământului.

În primul rând, aceste echipamente pot avea în componenţa lor elemente nocive pentru mediu şi sănătatea populaţiei, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.

De asemenea, majoritatea sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate şi reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea iraţională a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare înalt obţinut cu tehnologii de reciclare performante.

De asemenea, normele europene de mediu preluate de legislaţia naţională în domeniu ne cer să colectăm până la 4 kg DEEE/locuitor în fiecare an, iar noi, românii, trebuie să demonstrăm că putem mai mult decât 1 kg/locuitor (maximul înregistrat de la demararea aplicării legislaţiei privind gestionarea DEEE în România). Altfel, riscăm să plătim amenzi ce pot ajunge până la 124.000 EUR pentru fiecare zi de neconformitate (în acord cu procedura de infringement a UE). Cu alte cuvinte, acest decalaj ne va costa pe fiecare dintre noi, deoarece penalităţile sunt plătite de statul român, din bugetul public, adică din buzunarul cetăţenilor.

Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile şi industriale (non-auto), corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente, toate acestea intră în categoria DEEE şi trebuie reciclate. Pe scurt, colectăm şi reciclăm aproape tot ce se bagă în priză sau funcţionează pe baterii”, anunţă RoRec pe site-ul său.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.