Actualitate Social

Ziua Eroilor: Ceremonial militar-religios la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş

Instituţia Prefectului, împreună cu Consiliul Judeţean BN, Primăria Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa, organizează joi 21 mai o serie de manifestări dedicate Zilei Eroilor care, potrivit tradiţiei, se sărbătoreşte în ziua Înălţării Domnului. Sunt programate ceremoniale la Monumentele Eroilor din Bistriţa, Vârful Grui din Munţii Călimani, Şintereag şi Prundu Bârgăului.

Joi 21 mai, începând cu ora 12.30, la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş Bistriţa:

Ceremonial militar-religios – acordarea onorului militar; salutul Drapelului de Luptă; intonarea Imnului Naţional al României; moment de reculegere; oficierea serviciului religios; alocuţiuni; moment cultural artistic; depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor; defilarea gărzii de onoare.

”Facem menţiunea că se va depune o singură coroană, asigurată prin grija prefectului judeţului, care invită parlamentarii judeţului, autorităţile şi şefii instituţiilor publice organizate în judeţ, comandanţii instituţiilor judeţene din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, preşedinţii formaţiunilor politice, conducătorii asociaţiilor şi fundaţiilor să se alăture acestui moment”, informează Prefectura.

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, în judeţul Bistriţa-Năsăud se vor organiza ceremoniale militar-religioase şi în:

Cimitirul Municipal Bistriţa, începând cu ora 14.00, la Monumentul eroului post-mortem, sublocotenent Filip Cristian Petru;

Comuna Tiha Bârgăului, începând cu ora 12.00, la Monumentul Eroilor situat pe păşunea comunală de pe Muntele Grui;

Comuna Prundu Bârgăului, începând cu ora 12.10, la Monumentul Eroilor;

Comuna Şintereag, începând cu ora 14.45, la Monumentul eroului post-mortem, sublocotenent Sfechiş Florin.

De asemenea, cu această ocazie, la ora 12.00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere.

De Înălţare se face praznic de pomenire a eroilor – ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori.

3 comentarii

  • De cativa ani incoace, sarbatoarea dedicata cinstirii eroilor se organizeaza , la controversatul monument in forma de SULA amplasat langa PREFECTURA exact pe locul unde pana in 2009 a fost bustul lui Petru Rares, pe care un primar incult l-a mutat din piata cu acelasi nume, de parca nu se gasa alt loc in tot orasul. Cu atat mai mult cu cat la Bistrita, inafara de Cimitirul Eroilor, unul dintre cele mai bine realizate din Romania, mai exista si Strada Eroilor. Situata intre strazile Romana si Ioan Slavici, spre strada Eroilor converg o serie de strazi cu nume de eroi precum Horia , Closca, Crisan, sau de mari personalitati ca Dimitrie Cantemir sau Cuza-Voda. La capatul dinspre strada Ioan Slavici , in prelungirea Strazii Eroilor se afla o suprafata generoasa de teren pe care a functionat fosta “Gara de Est” si care in prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de balarii, dand un aspect dezolant zonei respective. Aici ar trebui sa ramana doar linia ferata principala spre Bistrita Bargaului care ar putea fi mascata de un gard viu pe ambele parti, iar pe restul de suprafata ar putea fi amenajata “Piata Eroilor”, unde sa fie construita o biserica monumentala cu hramul “Inaltarea Domnului” si care sa fie piesa dominanta a pietei. Pentru accentuarea caracterului de monumentalitate, biserica ar trebui construita pe un demisol inalt care sa permita accesul in interior prin intermediul unei scari ample cu trepte desfasurate pe toata latimea fatadei de intrare situate pe latura de vest. Piata Eroilor ar putea fi mobilata si cu o fantana arteziana situata pe axa bisericii si amplasata in dreptul intersectiei dintre strada Poienii cu strada Burgului. In interiorul pietei, intre biserica si fantana arteziana la o anumta distanta pe aceeasi axa ar putea fi amplasat Monumentul Eroilor, eventual prevazut si cu o “flacara vesnica”. Un avantaj al acestui loc este si pozitionarea pe diametrala Nord-Sud a orasului foarte aproape de Centrul Civic de la Prefectura.

    • Excelenta sugestia ca in prelungirea Strazii Eroilor din Bistrita sa fie amenajata „Piata Eroilor”, punand astfel in valoare un loc devenit maidan. De altfel in trecutul recent unii cetateni au mai lansat si ideea devierii caii ferate care duce spre Bistrita Bargaului din gara Bistrita prin zona industriala, ceea ce esta mai greu de realizat. De aceea, o solutie mai realista si posibil de realizat ar putea fi eliminarea tuturor liniilor secundare de manevra care ies din gara spre Unirea, astfel incat sa ramana doar linia principala care duce spre Bistrita Bargaului. Operatiunile de manevra feroviara ar putea fi mutate in partea de vest a garii prin construirea unui triaj intre pasarela veche si pasarela noua. Tot aici, in zona fostei Intreprinderi de Morarit si Panificatie ar putea fi mutata si activitatea CFR marfa si transcontainer din gara Bistrita care ar putea fi amenajata precum Gara de Nord din Bucuresti in care intra si ies doar trenurile de calatori.
      In felul acesta s-ar putea deschide circulatia auto prin trecere la nivel intre Strada Garii si Tarpiului. De asemenea ar putea fi amenajata o trecere la nivel si in zona strazii Romana, ceea ce ar fluidiza si mai mult circulatia auto in zona.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.